Битва за Україну. День вісімсот тринадцятий

Битва за Україну. День вісімсот тринадцятий

Укрінформ
Внаслідок атаки на військовий аеродром «Бельбек» вночі з 14 на 15 травня були уражені два МіГ-31, ЗРК С-400 та склад із пальним

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тринадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У тимчасово окупованому Криму на аеродромі «Бельбек» вночі у четвер, 16 травня, виникла пожежа – Телеграм-канал «Крымский ветер». Раніше повідомляли, що на аеродромі Бельбек ракети потрапили по паливному складу, почалася пожежа.

- У тимчасово окупованому Криму внаслідок атаки на військовий аеродром «Бельбек» вночі з 14 на 15 травня були уражені два МіГ-31, ЗРК С-400 та склад із пальним. 2 російські військовослужбовці загинули, 13 постраждали – Телеграм-канал ASTRA.

- Генеральний директор компанії Rheinmetall Армін Паппергер оголосив про плани створити в Україні ще одне спільне підприємство – з виробництва засобів ППО. Майстерня з технічного обслуговування пошкоджених танків німецького виробництва у Львові почне працювати на повну потужність у травні-червні – Укрінформ.

- Місія МВФ розпочне роботу щодо четвертого перегляду Програми розширеного фінансування для України за кілька тижнів, що дасть змогу – в разі позитивних результатів – виділити наступний транш – Джулія Козак, директорка Департаменту з питань комунікацій МВФ.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Ситуація дуже серйозна, ми не можемо дозволити собі втратити Харків. Все, що нам потрібно, – це дві системи Patriot. Росія не зможе окупувати Харків, якщо вони у нас будуть».

Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО: «…Час в Україні вимірюється не днями, тижнями або місяцями. Він вимірюється людськими життями. Для країн-союзниць тиждень є тижнем. В Україні тиждень – це мати, батько, дитина, кохана людина, які втрачені назавжди».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Президент України Володимир Зеленський провів у Харкові засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Заслухав оперативну обстановку, завдання та потреби кожної залученої бригади, кожного підрозділу, зокрема на Харківщині, в районах Вовчанська та Липців – Укрінформ. Учасники детально проаналізували перспективи бойової ситуації, загрози протягом найближчих днів і тижнів та українські можливості протидіяти російським наступальним планам. Зеленський у Харкові нагородив воїнів 92-ї штурмової бригади.

- У ніч на 16 травня безпілотники Головного управління розвідки Міноборони України уразили виробничі потужності держпідприємства російського оборонного комплексу «Базальт» у Тулі – співрозмовник «Української правди» в ГУР.

- На Харківщині кількість боєзіткнень зросла до 79. Російські загарбники за підтримки авіації атакують в районі населеного пункту Липці Харківської області. Також ударів ворожої авіації зазнали Веселе та Уди. На цьому напрямку ворог втратив 35 загарбників вбитими та пораненими, українськими воїнами знищено 14 одиниць ворожої техніки – Генштаб (станом на 16:30)

- Сили оборони України провели контратакувальні заходи в районі Вовчанська Харківської області – Генштаб. Інтенсивні бойові дії тривають майже по всій лінії фронту. Найбільша активність загарбників сьогодні фіксується на Краматорському та Покровському напрямках.

- У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що Сили оборони зірвали плани армії РФ максимально вклинитись у глибину міської забудови Вовчанська на Харківщині й закріпитися там – зведення Генштабу.

- На Харківському напрямку Сили оборони виявляють місця скупчення ворога та знищують його, не дозволяючи росіянам закріпитись у північній частині Вовчанська – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- На Харківському напрямку бійці 13-ї бригади Національної гвардії України «Хартія» відбили ворожий штурм у районі Липців – Нацгвардія.

- Російські загарбники за підтримки авіації атакують в районі населеного пункту Липці Харківської області. Також ударів ворожої авіації зазнали Веселе та Уди. На цьому напрямку ворог втратив 35 загарбників вбитими та пораненими, українськими воїнами знищено 14 одиниць ворожої техніки – Генштаб (станом на 16:30)

- Найбільша активність бойових дій спостерігається на Покровському напрямку в Донецькій області. Тут кількість бойових зіткнень зросла до 30. В районі населеного пункту Уманське працювала ворожа авіація – Генштаб.

- За минулу добу окупанти 4 рази атакували в районі Роботиного Запорізької області, але втрат позицій українські сили не допустили – Генштаб.

- На Харківському напрямку бійці Сил спеціальних операцій Збройних сил України взяли у полон двох російських військовослужбовців і ще чотирьох, які чинили опір, знищили – командування Сил спецоперацій.

- В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники минулої доби відбили сім ворожих штурмів на лівому березі Дніпра і 23 штурми – на Оріхівському напрямку – Сили оборони півдня України.

- Міністерство оборони за минулий тиждень допустило до експлуатації у війську ще 18 зразків озброєння та військової техніки – МОУ.

***

- Російська армія касетними боєприпасами вдарила по селу Вовчанської громади, в результаті чого постраждали пʼятеро людей, поранено голову міської адміністрації Тамаз Гамбарашвілі – ОВА.

- На Херсонщині внаслідок російських обстрілів одного з населених пунктів Бериславського району одна людина загинула, ще четверо місцевих жителів зазнали поранень – ОВА.

- Через ранковий обстріл одного з державних вугледобувних підприємств на Донеччині поранені 6 гірників – Міненерго.

- Із семи прифронтових громад Харківщини вже евакуювали близько 8800 людей – ДСНС.

- В Україні задокументували понад 17 тисяч злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 131 996 воєнних злочинів Росії – Офіс Генпрокурора.

- В Україні наразі вважається безвісти зниклою 2021 дитина – Нацполіція.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- У третій четвер травня в Україні традиційно відзначають День вишиванки – Укрінформ.

- Президент Зеленський

  • провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Було наголошено, що одна із цілей РФ зараз – газова інфраструктура на заході України. Обговорили нагальну потребу України в ППО для Харкова й інших регіонів. Сторони домовилися невідкладно почати роботу над текстом двосторонньої безпекової угоди.
  • повернув до Верховної Ради законопроєкт № 7731, який дозволив би роботодавцям звільняти працівників за неінформування про контакти з людьми на окупованих територіях – сайт ВРУ.

- Санкційна група Єрмака-Макфола оприлюднила третій План дій щодо посилення санкцій проти Росії. Пропонується, зокрема, відродити санкційний орган КоКом (Координаційний комітет з експортного контролю) часів Холодної війни – сайт президента.

- Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров і державний секретар США Ентоні Блінкен обговорили особливості виробництва дронів – Укрінформ.

- В Одеській області 16 травня після реконструкції відкрили міжнародний автомобільний пункт пропуску «Рені» між Україною та Молдовою – Укрінформ.

- У Мінекономіки прийняли рішення, через суспільний резонас, скасувати наказ про бронювання працівників деяких технологічних компаній (ймовірно – Glovo, Visa, Favbet Tech) та пообіцяли розібратись у ситуації й аналізувати рішення щодо кожної компанії окремо – Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки.

- «Укрпошта» з нагоди Дня вишиванки випустила дві нові поштові марки зі зразками вишивки Харківської області та Криму. Тираж кожної марки – 800 тисяч екземплярів – Укрпошта.

- Київський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та закрив провадження у справі за позовом ексакціонера ПриватБанку Ігоря Коломойського до Національного банку та ПриватБанку про розірвання договорів його особистої поруки за кредитами рефінансування, залученими ПриватБанком до входження держави в капітал банку – пресслужба НБУ.

***

- З 00:00 в усіх регіонах України діють графіки погодинних відключень. Отримати інформацію про те, як саме будуть діяти обмеження споживання у вашому регіоні, можна в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах – НЕК «Укренерго». За словами Юрія Бойка, члена наглядової ради НЕК «Укренерго», відключення електроенергії в Україні можуть тривати до серпня або вересня.

- Через платформу Prozorro.Продажі виставлено на аукціон цифрову річ (Біткоін, BTC). Кількість: 0,1. Початкова ціна лота становила 188 тис. грн. За лот змагалось 13 учасників. Переможною стала ставка у 300 тис. грн. – «Prozorro. Продажі».

- Український товарообіг за січень-квітень 2024 року становив 35,3 млрд дол. США. Протягом січня-квітня 2024 року в Україну імпортували товарів на суму $21,9 млрд, а експортували – на суму $13,4 млрд – Держмитслужба.

- Протягом квітня 7,4 тисячі публічних замовників оголосили закупівлі через систему Prozorro на 78,5 млрд грн – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Данія оголосила про 18-й пакет допомоги Україні на 750 млн євро, половина з яких йде на протиповітряну оборону. Про це заявив міністр закордонних справ країни Ларс Льокке Расмуссен – МЗС Данії.

- Президент Фінляндії Александер Стубб провів зустріч з представниками Товариства українців у країні (ТУФ). На зустрічі обговорювали підтримку України, досвід інтеграції та допомогу українській громаді – Yle.

- На агропідприємстві у населеному пункті Рокіціни на півночі Польщі жорстоко вбили 48-річного громадянина України та намагалися спалити його тіло у господарській будівлі – Укрінформ.

***

- Сполучені Штати оголосили про введення санкцій проти п’яти фізичних осіб та організацій у Росії, пов’язаних із передачею військового обладнання та компонентів між Північною Кореєю та РФ у порушення ембарго ООН на постачання зброї КНДР – Держдеп.

- Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс виступив з ініціативою створити загальноєвропейську систему протиповітряної оборони на зразок ізраїльського «Залізного купола» – Novinite.

- Операція прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, на якого був скоєний замах, пройшла успішно, його життю нічого не загрожує – Томаш Тараба, віцепрем’єр-міністр Словаччини

- Нижня палата польського парламенту (Сейм) під час засідання у середу ухвалила закон щодо продовження легальності перебування і допомоги українцям, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення Росії, до 30 вересня 2025 року – Укрінформ.

- Болгарська компанія Bulgargaz має намір подати позов проти російської компанії Gazprom Export з вимогою компенсувати понад 200 млн доларів США за припинення поставок газу в Болгарію після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну – Novinite.

- Китайський експорт до Росії нітроцелюлози, яку можна використовувати для виробництва боєприпасів, різко зріс після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. У 2023 році цей обсяг збільшився майже вдвічі та перевищив 1 300 тонн. З січня до березня 2024 року вже було експортовано близько 110 тонн – NHK.

- Інтереси Китаю і Росії не збігаються, у стратегічній перспективі вони різні. Пекін зацікавлений у взаємному виснаженні Росії, України і Заходу і не відмовився від територіальних претензій до РФ –  Гаррі Каспаров, російський опозиційний політик, 13-й чемпіон світу з шахів.

ВОРОГ

- Голова КНР Сі Цзіньпін на переговорах з Путіним пообіцяв залишатися добрим сусідом і надійним партнером РФ – МЗС КНР.  Путін 16 – 17 травня відвідує Китай із державним візитом на запрошення голови КНР Сі Цзіньпіна.

- Голова КНР Сі Цзіньпін вчергове заявив, що Китай і Росія вважають лише політичне врегулювання правильним шляхом вирішення «української кризи», і позиція Пекіна стосовно цього залишається незмінною – Укрінформ.

- Путін обов'язково обговорюватиме війну в Україні на переговорах із лідером Китаю Сі Цзіньпіном – Дмитро Пєсков, прессекретар російського диктатора. Він також додав, що Росії імпонує «мирний план Китаю щодо України» і загалом країна-агресорка нібито вітає будь-які мирні ініціативи щодо війни.

- Через лазівку в західних санкціях Туреччина перемарковує російську нафту, видаючи її за свою, і відправляє до Євросоюзу, завдяки чому РФ заробила €3 мільярди – Politico.

- Російські військові літаки останніми днями скинули на Бєлгородську область РФ відразу три ФАБ-500 – Телеграм-канал ASTRA.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-