Понад 1000 обʼєктів культурної спадщини зруйновані або пошкоджені внаслідок агресії РФ

Понад 1000 обʼєктів культурної спадщини зруйновані або пошкоджені внаслідок агресії РФ

Укрінформ
Станом на 1 травня 2024 року 1073 обʼєкти культурної спадщини України зруйновані або частково пошкоджені внаслідок російських обстрілів.

Про це повідомив тимчасово виконуючий обовʼязки міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв під час Українського будівельного конгресу, передає Укрінформ.

“Ми мусимо відновити усе вціліле від російських обстрілів, враховуючи культурну цінність цих обʼєктів. Тут важливо розуміти алгоритм дій - спершу законсервувати і здійснити протиаварійні роботи постраждалих обʼєктів, після - перейти до реставрації”, - наголосив Карандєєв.

Він також підкреслив, що Україна сьогодні потребує універсальних рішень у відбудові, які дозволять створити діючий механізм для найбільш економного та швидкого відновлення культурних обʼєктів у громадах.

Читайте також: Європейські архітектори презентували проєкти для збереження української культурної спадщини - МКІП

“Ми бачимо за можливе у маленьких містах та населених пунктах під час відновлення використовувати типові архітектурні форми за прикладом тих самих будинків культури, але з урахуванням потреб громад та естетичної привабливості”, - додав урядовець.

За його словами, такі рішення вже активно розробляються: переговори з донорами ведуться і найближчим часом планують розпочати обговорення таких проєктів з громадами.

Окрім того, серйозною проблемою, на думку Карандєєва, є складність знайти спільні інтереси бізнесу з державою.

“Ми постійно маємо шукати можливість змусити бізнес зберегти культурну цінність будівлі, а не шукати лише економічну вигоду. Це варто змінити найближчим часом, зокрема, за допомогою нових рішень у законодавстві”, - підкреслив Ростислав Карандєєв.

Він зазначив, що є багато успішних світових кейсів, коли правильне збереження культурної цінності дозволило зробити обʼєкти навіть більш економічно привабливими - на що маємо орієнтуватися у відбудові.

Читайте також: Юристка: Україна має якнайшвидше ратифікувати конвенцію щодо викрадених культурних цінностей

“Будемо враховувати і доступність відбудованих приміщень, адже це говорить, в першу чергу, про економічний розвиток держави”, - зазначив виконувач обовʼязків міністра культури та інформаційної політики України.

Як повідомлялося, ситуація щодо захисту культурної спадщини України від російської агресії стала серйозним викликом для всієї конвенційної системи ЮНЕСКО, створеної 70 років тому для захисту надбань людства. 

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-