Проєкт «Візія-2033»: Економіка військового часу - де брати робочу силу?

Проєкт «Візія-2033»: Економіка військового часу - де брати робочу силу?

Укрінформ
14 травня, 11:00 - круглий стіл  на тему: «Проєкт «Візія-2033»: Економіка військового часу - де брати робочу силу?»

Дослідження, котрі були проведені у рамках проєкту «Візія-2033», профінансовані Міжнародним фондом «Відродження».

Організатори: Захід організовано Асоціацією «Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування» в межах реалізації проєкту «Візія-2033: збереження та розвиток трудових ресурсів України в найближче десятиріччя» за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління», що виконується ГО «Інтерньюз Україна».

Учасники: Оксана Жолнович - міністерка соціальної політики України; Олена Кульчицька -  радниця міністра соціальної політики України;  Наталія Землянська - голова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;  Валентина Рибалко - заступниця директора Державного центру зайнятості; Олег Дунда - народний депутат України;  Олександр Шубін - перший заступник голови СПО профспілок на національному рівні, заступник голови ФПУ; Борис Кушнирук - голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру; Володимир Саріогло - д.е.н., професор, завідувач відділу моделювання соціально-економічних процесів і структур, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи, НАН України; Олександра Решмеділова - політолог, кандидат філософських наук; Дмитро Дегтяр - співзасновник HRD Club Ukraine; Олексій Буряченко - кандидат політичних наук, виконавчий директор «Міжнародної асоціації малих громад»; Олесь Доній - ГО «Центр досліджень політичних цінностей».

Модератор: Василь Воскобойник - президент Асоціації «Всеукраїнська Асоціація компаній з міжнародного працевлаштування».

Питання до обговорення:

  • Які кроки держави можуть допомогти роботодавцям знайти та утримати кваліфікованих працівників?
  • Які додаткові джерела робочої сили можуть використовувати українські роботодавці в умовах дефіциту кадрів, спричиненого війною?
  • Які дії можуть вживати самі українці, щоб підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці в умовах війни?

Чому це важливо? 

Українські роботодавці вже зараз відчувають гострий дефіцит кадрів. Нещодавнє дослідження ринку праці в Україні, проведене Європейською Бізнес Асоціацією, підтверджує тенденцію до зростання проблеми дефіциту кадрів серед роботодавців. Згідно з отриманими даними, три чверті компаній в Україні відчувають цю проблему, що є значним зростанням порівняно з попереднім періодом, коли цей показник складав 55% восени 2023 року.

Результати дослідження показали, що 74% респондентів повідомили про наявність дефіциту кадрів, 17% відчувають його частково, а лише 7% не зафіксували проблеми з кадрами. Ці дані вказують на серйозні труднощі, з якими стикаються компанії в Україні, де дефіцит кадрів є високим показником в умовах сучасного ринку праці.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Мінсоцполітики впроваджує нові формати працевлаштування для вразливих категорій українців

Міністерство соціальної політики прагне створити рівні умови для всіх бажаючих працювати і окрему увагу звертає на підтримку вразливих категорій українців: осіб з інвалідністю, жінок та людей старшого віку.

Про це в Укрінформі під час круглого столу «Проєкт «Візія-2033»: Економіка військового часу - де брати робочу силу?» повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

«Ми протягом війни втрачаємо людський капітал – наш потенціал на перемогу, відновлення, економічне зростання. Тому наша мета – створити рівні умови для всіх, хто бажає працювати, і окремо турботу та увагу ми звертаємо на ті категорії, яким на ринку праці складніше конкурувати, в першу чергу – на людей з інвалідністю», - сказала Жолнович.

Мінсоцполітики підготувало проєкт закону №5344-д, який запроваджує низку інструментів для заохочення роботодавців працевлаштовувати осіб з інвалідністю. Наприклад, розширено субсидіювання облаштування робочих місць для людей з важкою інвалідністю, організована послуга соціального супроводу як для людини з обмеженими можливостями, так і для колективу, в який вона приходить працювати.

За словами радниці міністра соціальної політики України Олени Кульчицької, станом на сьогодні в Україні працевлаштовано трохи більше 450 тис. людей з інвалідністю із 2,7 млн. При цьому близько 1,5 млн мають третю групу інвалідності і не потребують особливих пристосувань робочих місць. Ухвалення ж зазначеного законопроєкту має ще більше заохочувати роботодавців для створення належних умов праці для цих громадян.

Ще одним напрямком уваги міністерства є підтримка працевлаштування жінок.

«На жаль, сьогодні жінка в Україні обтяжена великою кількістю домашньої роботи, що ускладнює її можливість бути повноцінно задіяною на ринку праці. Тому ми додатково переглядаємо низку компенсаторів для жінок, зокрема, удосконалили послугу муніципальної няні, активно просуваємо питання створення денних центрів догляду для дітей з інвалідністю, інклюзивних садочків тощо», - додала Жолнович.

Окремий напрямок, якому в Мінсоцополітики наразі приділяють багато уваги, - це промоція активного довголіття.

За словами міністра, українці віком від 50 років є потужним ресурсом, який може бути конкурентним на ринку праці. Для них сьогодні розробляють і впроваджують різноманітні навчальні курси, курси з перекваліфікації.

«Ці наші напрямки - це ті «сліпі зони», в які я дуже раджу дивитися роботодавцям. Це той ресурс, який можна додатково залучати для відновлення нашої економіки», - зауважила Жолнович.

Як повідомлялося, за підсумками роботи у першому кварталі 2024 року фахівці Державної служби зайнятості працевлаштували близько 81 тис. українців.

Під час війни всі мають бути забезпечені роботою від держави – експерти

В Україні посилюють заходи стимулювання роботодавців до працевлаштування якомога більшої кількості громадян, адже під час війни держава має забезпечити роботою всіх.

На цьому наголосили в Укрінформі учасники круглого столу «Проєкт «Візія-2033»: Економіка військового часу - де брати робочу силу?».

«На мій погляд, стимулювання створення нових робочих місць дуже залежить від підтримки приватного бізнесу і максимального невтручання держави в його діяльність. Під час війни - це досить не просто, тому відповідну законодавчу базу треба напрацьовувати і реалізовувати поступово. Головне, що під час війни всі мають бути забезпечені роботою від держави, адже працююча економіка і власне виробництво, починаючи від голки з ниткою і закінчуючи ВПК, - це запорука нашої перемоги, це робочі місця і відповідно стимулювання ринку праці. На сьогодні, це наш пріоритет», - зазначив народний депутат України Олег Дунда.

В Україні сьогодні запроваджуються нові програми сприяння зайнятості населення, і одним із проактивних учасників цього процесу є Державна служба зайнятості, яка запускає програми з повернення на ринок праці осіб з інвалідністю, забезпечення робочими місцями внутрішньо переміщених осіб, адаптації учасників бойових дій на ринку праці, підтримки підприємницької діяльності. Відповідаючи реаліям сьогодення, ДСЗ з початку повномасштабного вторгнення запустила низку електронних сервісів та дистанційних послуг для населення.

«Сьогодні більшість послуг доступні онлайн через портал «Дія», вебсайт Державної служби зайнятості та електронні кабінети як для пошукачів роботи, так і для роботодавців. А ще разом з провідними кадровими агенціями ми створили найбільшу в країні базу вакансій та резюме – Єдиний портал вакансій, на якому зареєстровано понад 240 тисяч пропозицій від роботодавців», - розповіла заступниця директора ДСЗ Валентина Рибалко.

Водночас всі експерти погоджуються з тезою про те, що у найближчі роки Україна відчуватиме великий брак робочої сили у всіх сферах економіки. Як підкреслив завідувач відділу моделювання соціально-економічних процесів і структур Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ Володимир Саріогло, головним чинником дефіциту залишатиметься демографічний фактор, а саме зовнішня та внутрішня міграція населення.

На переконання співзасновника HRD Club Ukraine Дмитра Дегтяра, вирішення цієї проблеми буде залежати від зміни підходів в управлінні персоналом на рівні законодавства, що стане можливим лише при допомозі держави та у тісній співпраці з бізнесом.

«Саме поєднання досвіду бізнесу та потреб держави дасть можливість впровадити реальні кроки по вирішенню питання міграції, утримання та повернення українців, працевлаштування ветеранів, перенавчання людей під інші професії», - сказав експерт.

Резюмуючи дискусію, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник наголосив, що головним завданням держави на даний момент залишається забезпечення потреб армії, без чого неможливо досягнути позитивних результатів у війні.

«І робоча сила, яка працює на військові потреби, повинна бути добре забезпечена, вмотивована та заброньована від мобілізації», - сказав він.

Як повідомлялося, Національний банк України прогнозує зниження рівня безробіття у 2024 році до 14,2% проти 18,2% в минулому році через швидке зростання попиту на працівників в умовах обмеженої пропозиції.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-