Після вилучення «військового» ПДФО місцеві бюджети залишаються стійкими - Гетманцев

Після вилучення «військового» ПДФО місцеві бюджети залишаються стійкими - Гетманцев

Укрінформ
Передача сплаченого військовими ПДФО із місцевих бюджетів до державного, що було вимушеним кроком для підтримки сектору безпеки і оборони, вплинула на місцеві бюджети, проте їх стан залишається стійким.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Декілька цифр, щоб зрозуміти, в якому стані зараз (після передачі військового ПДФО) знаходяться місцеві бюджети: проти січня - квітня 2023 року доходи по загальному фонду (без трансфертів) зросли на 27% (+29,2 млрд грн.). Це у співставних показниках, тобто з врахуванням передачі військового ПДФО. Якщо рахувати із військовим ПДФО, який перші три квартали 2023 року сплачувався до місцевих бюджетів, то такі доходи скоротились на 2,7% (на 3,8 млрд грн)», - поінформував він.

Водночас народний депутат пояснив, що втрати від військового ПДФО є нерівномірними, адже «найбільшими вони очікувано є для прифронтових регіонів. Утім, у Полтавській, Київській областях та м. Києві доходи зросли навіть якщо порівнювати із базою за 2023 рік, що включає військовий ПДФО».

Гетманцев також зазначив, що бюджет Києва залишається лідером за приростом доходів, які зросли на 43% проти перших 4 місяців 2023 року у співставних показниках, і на 30%, якщо рахувати із військовим ПДФО.

За його словами, частково втрати від військового ПДФО мають бути компенсовані за рахунок збільшення трансфертів.

«За 4 місяці 2024 року (рік до року) трансферти зросли на 13% (+6,8 млрд грн). Основні трансферти перераховані повністю або майже повністю від плану на 4 місяці (базова і додаткова дотація на 100%, освітня – на 99,7%)», - заявив депутат.

Голова профільного комітету також повідомив, що річний план доходів по загальному фонду (без трансфертів) у січні–квітні 2024 року виконаний на 36,6% (при нормі у розрахунку на 4 місяці - 33,3%), отже, за цей час план перевиконувався.

Читайте також: Кількість виданих покупцям чеків у квітні збільшилася майже на 16% - Гетманцев

Гетманцев поінформував, що станом на 1 травня 2024 року залишок коштів на рахунках місцевих бюджетів і бюджетних установ становив 155,6 млрд грн, «з початку року він збільшився на 38% (+ 43 млрд грн)».

«Отже, передача військового ПДФО з місцевих до держбюджету, яка була вимушеним кроком для підтримки сектору безпеки і оборони, звісно, вплинула на місцеві бюджети. У фокусі уваги мають бути насамперед територіальні громади у прифронтових регіонах, які у відносних показниках втратили найбільше. Частково ці втрати компенсуються за рахунок додаткової дотації «постраждалим» від такого рішення обласним бюджетам і ОТГ. В цілому ж фінансовий стан місцевих бюджетів залишається стійким, свідченням чого є перевиконання плану по доходах і значне зростання залишку коштів», - заявив Гетманцев.

Як повідомлялося, у листопаді 2023 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України». Змінами до Бюджетного кодексу передбачено перенаправлення ПДФО, сплаченого військовослужбовцями, із місцевих бюджетів до державного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-