Сікорський назвав «етично неоднозначною» можливу участь Польщі у поверненні українців додому

Сікорський назвав «етично неоднозначною» можливу участь Польщі у поверненні українців додому

Укрінформ
Допомога Україні у поверненні українців мобілізаційного віку додому для Польщі може бути “етично неоднозначною”.

Про це в ефірі TVN24 заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, відповідаючи на запитання, чи Польща допоможе Україні у “перевезенні” українців мобілізаційного віку додому.

“Тут Україна дійсно має проявити ініціативу, тому що для нас це етично неоднозначне питання. Хоча, звісно, ми розуміємо, що Україна потребує своїх захисників, щоб захищати Батьківщину”, - зазначив Сікорський.

За його словами, йому поки що невідомі українські ініціативи після ухвалення закону про мобілізацію.

Водночас він зазначив, що у грудні минулого року, коли він уперше побував у Києві на посаді міністра, українська сторона говорила про дещо інший підхід до врегулювання цієї ситуації.

“А саме, що вони (українська влада – ред.) матимуть довідку для своїх громадян про те, що хтось має врегульовані відносини з військовою службою. І вони просили, щоб тим, хто не має такої довідки, не продовжувати соціальних виплат (за кордоном - ред.)”, - зазначив Сікорський, назвавши цю ідею цікавою.

Читайте також: Кулеба - про повернення чоловіків з-за кордону: Це питання справедливості

Раніше посол України в Польщі Василь Зварич заявив в інтерв’ю TVN24, що Київ не звертався до Варшави з приводу повернення додому українських чоловіків призовного віку.

Як повідомлялося, у Польщі готують нову редакцію спецзакону про допомогу українцям з урахуванням прийнятого в Україні закону про мобілізацію. Глава МВС Польщі Марцін Кєрвінський повідомив, що Польща зараз не передає даних про біженців, які перебувають на її території, “також і українській стороні”.

Раніше міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава готова сприяти Україні в поверненні додому чоловіків призовного віку. Водночас він не повідомив жодних деталей стосовно того, як саме Польща збирається вирішувати це питання.

Своєю чергою Міністерство науки і вищої освіти Польщі аналізуватиме ситуацію з українськими студентами в РП у контексті прийняття в Україні закону про мобілізацію.

Читайте також: У Німеччині відреагували на рішення України не надавати консульські послуги чоловікам за кордоном

Закон про мобілізацію, ухвалений Верховною Радою та підписаний Президентом України, вступить в дію з 18 травня.

На сьогодні в Польщі перебуває близько мільйона біженців з України, а загальна кількість громадян України в РП перевищує 3 млн.

 Фото: Sebastian Indra / Polish Ministry of Foreign Affairs

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-