РФ тиражує фейки про «відсутність» фортифікацій та «український» слід у замаху на Фіцо - Лещенко

РФ тиражує фейки про «відсутність» фортифікацій та «український» слід у замаху на Фіцо - Лещенко

Укрінформ
Російські пропагандисти наповнили інформаційний простір наративами про те, що нібито відсутність фортифікаційних споруд на Харківщині робить цей регіон та обласний центр «легкою здобиччю» для російської армії.

Про це на брифінгу розповів радник керівника Офісу Президента Сергій Лещенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вони намагаються посилити цей наратив вкидом про те, що начебто фортифікаційні споруди відсутні через корумпованість, і ці споруди стали приводом для збагачення українських чиновників. Про це повідомляє безліч російських Телеграм-каналів та інших медіа. Цей вкид має під собою дуже зрозумілу мету. По-перше, посіяти паніку, по-друге, розсварити українське військове керівництво із місцевими адміністраціями з українською політичною владою, а також посіяти зневіру щодо спроможності України обороняти свою територію очах західних партнерів», - зазначив Лещенко.

Він відзначив, що заяви про відсутність фортифікаційних споруд на Харківщині є маніпулятивними.

«На підступах до Харкова, як і в решті прикордонних та прифронтових областей, зводиться ешелована система фортифікацій, яка складається з кількох оборонних рубежів. Звичайно, якщо зараз частина зусиль російської армії спрямована на "сіру" зону, то відсутність там фортифікацій пояснюється тим, що кожен метр тієї землі перебуває під щільним російським артилерійським вогнем і зведення будь-яких споруд там було неможливим ні зараз, ні рік тому, ні два роки тому. Ті лінії, які збудовані, зведені далі і є рубежем української оборони», - підкреслив Лещенко.

Читайте також: Начальник Вовчанської МВА запевняє, що фортифікації навколо міста були побудовані

Такий само наратив, за його словами, поширюється й щодо Сумської області.

«Водночас російська пропаганда намагається здійснити традиційний для себе фінт - покласти на Україну відповідальність за дії, які не мають нічого спільного з Україною, а часом є справою рук самих росіян. Цього разу щойно з’явилася інформація про напад на словацького прем’єр-міністра Фіцо, як вони почали звинувачувати у цьому Україну, причому під абсолютно надуманими, фейковими, приводами, не маючи на це жодних підстав і жодних доказів», – наголосив Лещенко.

"Спроби покласти відповідальність за напад на Фіцо на Україну є просто частиною класичної російської брехливої ІСПО і не має нічого спільного з правдою", - зазначив Лещенко.

Читайте також: Зеленський засудив замах на Фіцо: Насильство не має стати нормою в жодній країні

Також він звернув увагу на заяви колаборанта Пушиліна, який стверджує, що «звільнення «російських» міст» є «відновленням історичної справедливості».

«Це доводить, що Росія не збирається зупинятися у своїх агресивних діях і здійснюватиме подальші атаки на українські міста, використовуючи для цього всі наявні види озброєнь і знищуючи цивільну інфраструктуру, ставлячи під загрозу існування Української держави як такої. Це є приводом усім, хто закликає до переговорів, намагається знайти у Путіна раціональні слова, заклики щодо припинення вогню, вкотре зрозуміти - його це не цікавить, а його метою є знищення України як незалежного проєкту в корені для того, щоб мати тут повністю контрольований із Москви режим», - наголосив Лещенко.

Як повідомлялося, у середу під час вечірнього відеозвернення Президент Володимир Зеленський заявив, що Силам оборони та безпеки України - усім задіяним підрозділам - вдалося частково стабілізувати ситуацію на Харківщині. Окупантів, які зайшли, знищують всіма засобами.

Фото: Офіс президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-