Росія хоче знизити ціни на газ для Китаю - Bloomberg

Росія хоче знизити ціни на газ для Китаю - Bloomberg

Укрінформ
У РФ планують постачати власний газ до Китаю майже на 28% дешевше, ніж європейським країнам-споживачам.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

"Очікується, що ціни на газ для азійської країни (Китаю – ред.) будуть на 28% нижчими, ніж для європейських клієнтів РФ, щонайменше до 2027 року", - пише видання з посиланням на економічний прогноз, підготовлений міністерством економіки РФ.

У прогнозі вказується на фінансові обмеження для інтенсивних зусиль Москви з розвитку енергетичних зв’язків з Китаєм на тлі протистояння з Заходом. Міністерство прогнозує ціну експортного газу до Китаю на рівні $257 за 1000 кубометрів порівняно з $320,30 для потоків, що йдуть на західні ринки.

З 2025 року до 2027 року ціна для Китаю буде поступово знижуватися, тоді як ціна для поставок у західному напрямку, за прогнозом, залишиться приблизно незмінною.

Газпром досі експортує трубопровідний газ до кількох європейських країн та Туреччини, але минулого року потоки газу до Європи впали до найнижчого рівня з початку 1970-х років та склали приблизно 45 мільярдів кубічних метрів, згідно з оцінками Міжнародного енергетичного агентства.

За даними Газпрому, це невелика частка від рекордних 201 мільярда кубометрів, транспортованих на захід у 2018 році.

Читайте також: Франція закуповує дедалі більше російського скрапленого газу

Згідно з базовим сценарієм російського міністерства, загальний експорт газу з РФ зростатиме принаймні до 2026 року за рахунок зростання видобутку газу після спаду 2022 року.

Як повідомлялося, Європейська комісія не має наміру долучатися до будь-яких переговорів з Росією для продовження транзиту російського газу до європейських країн через ГТС України, натомість вживатиме всіх необхідних заходів для подальшої відмови від російського газу.

Наступної зими в країнах ЄС буде достатньо запасів газу, а покупці російського трубопровідного газу в Центральній Європі, що залишилися, працюють над альтернативним імпортом на випадок, якщо транзит блакитного палива через Україну припиниться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-