Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Новий закон про мобілізацію: на що звернути увагу

Новий закон про мобілізацію: на що звернути увагу

Укрінформ
Що змінить цей закон у житті військовозобов’язаних громадян України

Законопроєкт про мобілізацію №10449 підписаний Президентом України – Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України і вступить у дію через місяць після підписання.

Спробуємо коротко підсумувати, що він змінить у житті військовозобов’язаних громадян.

З одного боку, законодавці зробили більш чіткою і прозорою процедуру вручення повісток:

зафіксовано право громадянина вимагати від працівників ТЦК та СП назвати свої імена та продемострувати документи;

процес перевірки документів та вручення повістки обов’язково має фіксуватися на фото- та відео (ця норма вступає в дію через три місяці після підписання закону, адже потрібно забезпечити представників ТЦК та СП відповідним обладнанням);

у повістці обов’язково має бути вказано мету виклику, місце, день та час, коли військовозобов’язаний має з’явитися до ТЦК.

Загалом це має зменшити кількість скарг і кількість конфліктів громадян з працівниками ТЦК та СП.

Разом з тим, було зроблено все, щоб громадяни не могли просто проігнорувати візит до територіальних центрів комплектації.

Зокрема, за 60 днів після прийняття закону всі військовозобов’язані мають з’явитися до ТЦК та СП та уточнити свій статус. Це, втім, можна буде зробити ще й у Центрі адміністративних послуг, і в електронному кабінеті військовозобов’язаного – державному сервісі, що має бути невдовзі запущений. Поважною причиною не з’явитися вчасно до ТЦК та СП може бути лише стихійне лихо чи смерть близького родича.

Якщо цього не буде зроблено, держава, як і у випадку неявки за повісткою, вважатиме таку особу ухилянтом. Тоді керівник ТЦК та СП звертається до поліції з вимогою доставити цю людину. Якщо й це не вдається – через п’ять днів людині направляється лист з ще однією вимогою. А якщо і він проігнорований – ТЦК та СП звертається до суду з вимогою накласти на людину штрафні санкції: тимчасове обмеження права керувати автомобілем (крім осіб з інвалідністю та тих, для яких авто є єдиним джерелом професійного заробітку).

Усі громадяни, що перебувають на військовому обліку, зобов’язані завжди мати із собою відповідні документи – військовий квиток чи посвідчення військовозобов’язаного – та пред'являти їх на вимогу поліцейського, представника ТЦК та СП або працівника Державної прикордонної служби.

Також уточнити свої дані мають українці, які перебувають за кордоном. Зробити це вони можуть телефоном чи в електронній переписці з ТЦК та СП протягом тих самих 60 днів. Якщо не зроблять – будуть позбавлені права на більшість консульських послуг, крім оформлення повернення до України, дій, що стосуються дітей, та дій за заявами засуджених чи затриманих за кордоном осіб. Поки не уточнять дані, вони також не зможуть поновити паспорт чи закордонний паспорт України.

Ще одне важливе нововведення – “студентська” відстрочка зберігається лише для першого навчання на денній формі.

Украй важлива норма, яка стала б ключовою для обговорення в мирний час – це скасування строкової служби із заміною її на обов’язкове проходження базової військової підготовки особам віком від 18 до 24 років. Планується, що кожен український чоловік матиме за цей період обрати час, за який пройде відповідне військове навчання при університеті або у навчальних центрах ЗСУ. Якщо людина якось уникла проходження цієї підготовки, закон забороняє їй обіймати певні державні посади. Проте цю норму буде повністю запроваджено лише з 1 вересня 2025 року.

Серед мотивуючих норм нового закону – встановлення виплати у 70 тисяч гривень кожному бійцю за кожний повний місяць на передовій, а також розширення житлового кредитування та соціального захисту.

СтратКом

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-