У Вінниці влаштували флешмоб із вишиваного «освідчення в коханні» ЗСУ

У Вінниці влаштували флешмоб із вишиваного «освідчення в коханні» ЗСУ

Фото
Укрінформ
У Вінниці 16 травня у День вишиванки влаштували флешмоб «Я люблю ЗСУ» - понад 700 учасників вишикувались у фігуру у вигляді серця із абревіатурою Збройних сил України.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила начальник управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА Ольга Дернова.

«Флешмоб «Я люблю ЗСУ» - це основне дійство заходу, влаштованого з нагоди Всесвітнього дня вишиванки у Вінниці. Участі у ньому взяли більше 700 людей - з навчальних закладів, із закладів культури обласного підпорядкування. Учасники у вишиванках і з синьо-жовтими стрічками вишикувалися в фігуру у вигляді серця, під якою розташований напис «ЗСУ», і заспівали Гімн України», - повідомила Дернова.

За її словами, у такий спосіб учасники флешмобу висловили захисникам і захисницям свою вдячність і засвідчили свою любов до Збройних сил України, «завдяки яким ми можемо сьогодні одягнути вишиту сорочку і заявити на увесь світ, що ми – українці».

Дернова зазначила, що культурно-мистецьке свято стало для його учасників та гостей нагодою одягнути вишиванки, які є символом єдності та ідентичності нашої нації.

Окрім флешмобу, під час свята відбулися виступи кращих творчих колективів області, а також запрацювала виставка-продаж вишиванок авторства найкращих майстринь області. Свої вироби, виконані у різних техніках і традиціях, представили близько двадцяти вишивальниць з різних куточків області.

Також у рамках культурно-мистецького свята відбулося дефіле в традиційних національних строях з особистої колекції етнографа, фольклориста кандидата історичних наук, доцента кафедри історії та культури України факультету історії, етнології і права Вінницького педагогічного університету ім. Коцюбинського Віктора Косаківського та стилізованої колекції українського одягу від студентів Калинівського фахового технологічного коледжу.

Читайте також: У центрі Сум відновили «вишиванку» на бруківці

Гості свята могли познайомитися з тематичними виставковими мистецькими проєктами Вінницького обласного художнього музею та Вінницького обласного центру народної творчості. А обласний краєзнавчий музей улаштував виставку традиційних народних строїв.

Як повідомлялось, у третій четвер травня в Україні традиційно відзначають День вишиванки. Акція бере початок з ініціативи студентської молоді факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького університету імені Юрія Федьковича. У 2006 році вони запропонували один день року присвятити українській вишитій сорочці.

У 2014 році свято вийшло не тільки за межі гуртка свідомого українського студентства, а й за межі самої України.

Третій четвер травня обраний не випадково. Засновники акції наполягають на тому, щоби День вишиванки припадав саме на будень, а не на вихідний, наголошуючи, що вишиванка – це органічна складова життя та культури українців, а не вкритий нафталіном артефакт.

Фото Олександра Лапіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-