5 найбільших скандалів в оборонній сфері та …їхні негучні наслідки

5 найбільших скандалів в оборонній сфері та …їхні негучні наслідки

Укрінформ
За один день відео розслідування Дениса Бігуса набрало на ютубі близько 400 тисяч переглядів 

Насправді, політтехнологи могли б вписати в історію виборів нову сторінку. Точніше новий інструментарій. Розслідування по зливу силовиків. Про злив кажу безоціночно, багатьом розслідувальникам приносять документи, які ті беруть в роботу, верифікуючи все почуте та побачене.

А побачене в сюжеті команди Бігуса дійсно вражало. Фірми-прокладки, до яких причетні представники РНБО, постачали на оборонні заводи запасні частини з націнкою в 200-400%.  Протягом сорока хвилин глядач міг почути діалоги учасників схеми,  заходячи на брудну кухню поставок військових замовлень, де три вульгарних мажори купують елітні авто, розважаються, тиснуть на директорів заводів та бухгалтерів, протягуючи туди товар. В принципі, попри злив тут була очевидна журналістська робота та перевірка.

Влада зреагувала миттєво. Першого заступника голови РНБО Олега Гладковського, який начебто був куратором схеми, відсторонили від виконання обов’язків. Прихильники президента оголосили, що оприлюдненому журналістами «сюжету» два роки і виклали номери кримінальних справ, які містять матеріали розслідувань.   

Олег Медведєв
Олег Медведєв

Того ж дня заяву зробив і передвиборчий штаб Президента. "У даному випадку це стовідсоткова передвиборча технологія, тому що до виборів залишається місяць і, звичайно, такі речі покликані не стільки встановити якісь факти і знайти істину, як вплинути на розстановку передвиборчих сил", - прокоментував журналістське розслідування позаштатний радник Президента Олег Медведєв. Юлія Тимошенко тут же вийшла із заявою про імпічмент.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

До речі, джерела Укрінформу підтверджують, що всі матеріали були передані  команді Бігуса одним із силовиків у листопаді за обіцянку посади генпрокурора при «новому» президентові.

Команда «Наших грошей» запевняє: потрапляння у передвиборчий «прайм» вийшло випадково. І при цьому обіцяють найближчим часом ще дві частини, які вцілять у саме передвиборче яблучко. Запитання, чому б не притримати дві частини на період після виборів, вони ігнорують. Звісно, це право «Наших грошей» визначати терміни виходу власної програми, але ось для порівняння. Я знаю про існування ще одного сюжету розслідувань про людину, яка опосередковано належить до команди Президента. І цей сюжет розслідувач притримав до квітня. Притримав з однієї простої причини: «Я маю на меті змінити ситуацію, а не посадити на Банкову Зеленського».

Так чи інакше, деколи довгострокові наслідки тих чи інших розслідувань грають геть в інший бік, ніж задумували журналісти. Порадившись із військовими експертами, ми вирішили згадати найбільш гучні скандали у воєнній сфері та заодно зазначити їхні наслідки для армії.

Фото: Rheinmetall
БМП Marder 1A5. Фото: Rheinmetall

1.2016 рік. Як Україна не купила німецькі БМП.

Цей скандал не набув розголосу, але подробицями поділився один з членів оборонного комітету Верховної Ради. У 2015-2016 роках відбувалися перемовини щодо закупівлі через Болгарію великої партії сучасних важких БМП «Мардер» виробництва Німеччини. Аналогів «Мардеру» в Україні нема – це важкі гарно захищені БМП вагою до 35 тонн. 300 машин за 48 тисяч євро. На той момент це був найвигідніший контракт, бо зброї категорично не вистачало, це була перша спроба співпраці. Німеччина йшла на поступки. Але через медіа стався витік. Наші джерела переконані, що витік зорганізувала Росія, щоб підкосити під корінь цю взаємодію. Наших військових звинуватили у непрозорості. У результаті, ми не купили БМП, більше такої ціни ніхто не пропонував, так само, як і прямого контракту.

2. Російські комплектуючі для українських гелікоптерів. Або чому наші гелікоптери не літають.

Наші співрозмовники переконані, що теми закупівлі російських комплектуючих на ту чи іншу військову техніку так само, як і контрабанди з Росії, які педалюють вітчизняні медіа, не можуть мати однозначної матриці «чорне-біле», бо тут є чимало нюансів та напівтонів.

Денис Бігус. Фото з сайту nikorupciji.org
Денис Бігус. Фото з сайту nikorupciji.org

«Багато зацікавлених сторін, і виробників, і політиків хотіли б антикорупційних розслідувань в оборонці, і були б раді притиснути того чи іншого ділка, який займається постачаннями. Але тут кожен контракт та кожну поставку слід досліджувати окремо, - діляться з нами. - Ми всі чекали розслідування Бігуса, бо всі давно знали, що він восени отримав повний кейс на Гладковського, але були розчаровані першими акцентами розслідування. Бо контрабанда з РФ, коли нема іншого виходу, це добре. Це наш вихід і не те, за що варто сварити». Далі нам ілюструють тезу про постачання з Росії історією про гелікоптери та комплектуючі з РФ.

"Не так давно відомий журнал видав сенсацію «Україна закуповує в РФ лопаті для українських гелікоптерів». Цій історії п’ять років. Ми дійсно хотіли закуповувати лопаті з РФ у будь-який спосіб. Більше того, було важко знайти людей з РФ, хто б згодився на такі поставки. Ми знайшли одного військового барона, який таки поставив. Потім «раптом» з’являються публікації в медіа про російські комплектуючі. Далі виникають труднощі - з’ясовується, що нам привезли застарілі лопаті. Постачальник погодився обміняти їх на новіші. А в цей час скандал, що ми не там купуємо комплектуючі, розгоряється. І коли ми повертаємо лопаті в РФ, то нашого постачальника «хлопає» ФСБ. Постачальник в Росії сидить, журналісти ловлять момент слави. Ми не маємо гелікоптерів. Зараз якісь постачання мінімальні через посередництво були налагоджені, але знову скандал. Ясно, що великою прозорістю в таких поставках тут не пахне. І не може бути. Ти купуєш російську військову техніку в обхід російських військових через «пройдисвітів», то є ці всі корупційні ризики та прояви. Але вирішуйте самі, який з цих скандалів вартує уваги, а який ні."

БМП-1АК
БМП-1АК

3. Як Україна закупила бронемашини не за «тією» ціною.          

Один з останніх скандалів стосується знову ж закупівлі чеських БМП з Польщі, і вибухнув рік тому. Міноборони звинуватили у закупівлі за завищеною ціною.

«Це був  скандал на рівному місці. Міноборони закупило бойові машини за 169 тисяч доларів. Журналіст писав про 205 тисяч. А в кулуарах опоненти влади казали, що ці БМП коштували мало не 20 тисяч доларів, очевидно, це та ціна, за якою списували нашу техніку, щоб продати, міністри часів Януковича», - діляться з нами співрозмовники.

Майже в унісон цьому твердженню вийшов коментар одного аналітика.

БМП-1АК
БМП-1АК

«Ця публікація точно не пішла на користь ЗСУ і обороноздатності нашої країни… Закуплені БМП абсолютно боєздатні, хорошої комплектації, активно можуть виконувати бойові завдання. Відгуки від командирів дуже позитивні. Час переходу на нові бойові машини буде тривалим, адже ресурси обмежені. Якби було менше скандалів, як з БМП, то було б більше країн, що хочуть нам допомагати...

Степан Полторак
Степан Полторак

Чому це потрібно? Наш потенціал з ремонту або створення нового БМП сьогодні обмежений. Тому цей варіант є пристойним та необхідним», - висловився у одному з інтерв’ю міністр оборони Степан Полторак.

4. Досить гучним був скандал, пов’язаний із закупівлею Україною систем зв’язку 2017 року. Тоді боротьба за постачання нам цих систем розгорнулася між Ізраїлем та Туреччиною.

Сьогодні вже суспільство не пам’ятає тої кількості бруду та дискредитуючих і владу, і оборонних чиновників публікацій того часу, коли вирішувалася доля контракту. Каміння летіло в адресу найвищих осіб держави. Зрештою, системи зв’язку було закуплено після консультацій, пробних періодів та довгого обговорення. Тобто зв’язок закуплено, але осад залишився. Так само як і запитання до авторів тих самих публікацій: панове, а нащо вам був скандал?

5. В останній пункт ми вирішили згрупувати кілька скандалів. З одного боку,  вони не були гучними, не є показниками тенденції, з іншого - автор зберігає впевненість, що оприлюднення саме таких фактів є корисними для армії.  Назвемо цей букет так. Про секс, їжу та розум…

Вікторія Сікал Фото: facebook
Вікторія Сікал. Фото: facebook

В 2015-му році була ціла серія публікацій про начебто погане харчування бійців: то постачальників звинувачували у тому, що пайки маленькі, то казали, що в їжі стафілокок. Але сьогодні харчування в армії – один із предметів гордості керівників. Харчування вважають однією з найуспішніших реформ. Наприкінці минулого року медіа обійшов перший секс-скандал. 24-річна лейтенант з Вінниччини Вікторія Сікал, яку після академії направили служити в Хмельницьку область, ініціювала кримінальне провадження проти свого керівника - командира військової частини за домагання. Це - сюжет не одного голлівудського фільму, але в Україні варто викорінювати таке ганебне явище в зародку. Саме Укрінформ продовжує стежити за справою та направив запит у Головне управління Нацполіції у Вінницькій області, дізнавшись, що там  порушили кримінальну справу за заявою лейтенанта Вікторії Сікал.

І останній  скандал минулорічної давнини. Величезний резонанс (із обговореннями експертів та помічників керівництва Адміністрації та Міноборони) викликав статус одного ізраїльського майора  Віктора Верцнера, який побувши консультантом, написав свої роздуми про українську армію. У довгому переліку претензій, висловлених безтактно і часом огульно (на момент написання статті ця публікація закрита, але збереглася в републікаціях), на наш погляд, на увагу заслуговує лише одна.  Брак інтелекту командування. Але це точно не вирішується шляхом закупок на Прозоро та вимагає часу для корекції.

* * *

Підсумовуючи  сказане, зазначимо: ми за антикорупційні розслідування, у тому числі в оборонній сфері.

Більше того, ми підписалися на публікації підприємця з оборонної сфери, який пообіцяв проаналізувати та узагальнити всі Договори, які стосуються виробництва та постачання запчастин для потреб Міноборони або Укроборонпрому по відкритих тендерах. У тому числі для найголовніших машин фронту: БТРів и БМП. Нам дійсно цікаво, чи зроблено все, щоб розвивати вітчизняне виробництво деталей. Але у будь-якому разі, а тим більше в разі невтішних висновків, не плануємо публікувати це, доки не перевіримо кожну цифру. Бо ж наслідками антикорупційних текстів має бути зміна ситуації на краще, а не короткострокова політична вигода.

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-