Поховання №4055: через 5 років після загибелі рідні знайшли тіло бійця 92-ї бригади

Поховання №4055: через 5 років після загибелі рідні знайшли тіло бійця 92-ї бригади

Укрінформ
Сьогодні останки бійця ексгумували і відправили до Чугуєва на Харківщині

Кушугумське кладовище, поховання №4055, напис на табличці «невідомий боєць». Майже 5 років експерти не могли встановити особу загиблого. Наприкінці минулого року з'ясувалося, що тут похований 20-річний боєць 92-ї бригади Руслан Дейнеко.

Сьогодні останки бійця ексгумували і відправили до Чугуєва (Харківська область).

На місці події побував і кореспондент Укрінформу.

Усі ці роки рідні вважали його загиблим, а перші експертизи ДНК співпадінь з якихось причин не виявили. І тільки за висновком експерта від 21 грудня 2018 року біологічні зразки невпізнаного трупа з імовірністю 99,99991% збіглися з ДНК батьків Руслана.

«У 2014 році я здала зразки, і прийшов результат, що мої зразки не збігаються з ДНК загиблого бійця. У 2018 році нам запропонували повторно пройти експертизу, і тоді результати підтвердилися. Більше того, виявилося, що мої результати теж були підтверджені, але нам про це не сказали», – розповідає журналістам мама бійця Ауріка Дейнеко.

За її словами, протягом двох років родину тероризували шахраї. Говорили, що Руслан живий і знаходиться в полоні.

«Просили то телефон поповнити, то під Донецьк приїхати. 10 січня 2019 року ми дізналися, що ДНК збіглося на 99,9%. Увесь цей час ми сподівалися, вірили, чекали, але дива не сталося. Зате тепер будемо знати, де його могила», – говорить Ауріка і згадує, як Руслан вийшов на зв'язок востаннє.

«27 серпня 2014 року він подзвонив, сказав: «Мамо, нас обстрілюють, мені дуже страшно». А ми нічого не могли зробити. Вони не дійшли до Іловайська. Їхню бригаду розбили», – згадує мама героя.

20-річний солдат-контрактник, артилерист 92-ї механізованої бригади був відряджений в зону АТО 24 серпня 2014 року. Він був членом екіпажу САУ (самохідна артилерійська установка).

«Сьогодні ми повертаємо Руслана додому. Наше завдання – зробити все можливе, щоб хлопців з номерами (могили невідомих на Кушугумському кладовищі – авт.) було менше. Вони повинні повернутися додому, нехай навіть і через 5 років», – говорить співробітник національного військово-історичного музею, волонтер пошукової групи «Евакуація - 200» Павло Нетьосов.

Він розповів, як у вересні 2014 року «збирав» останки тіла в полях під Іловайськом.

«Це поля між населеними пунктами Новокатеринівка і Ленінське. Завданням хлопців було – деблокувати «Іловайський котел». Це було 28 серпня. Їх завели в пастку і знищили. В САУ Руслана потрапив снаряд. Від пшеничного поля нічого не залишилося, від установки залишився лише ствол, останки Руслана збирали в радіусі 200 метрів. Ось така складна історія, але справжня», – зазначив Нетьосов.

6 березня на плацу 92-ї окремої механізованої бригади відбудеться прощання з тілом Руслана Дейнеко. Також цього дня відбудеться поховання загиблого бійця на Чугуївському кладовищі №5.

Загалом на сьогодні на Кушугумському кладовищі поховано 72 бійця, але лише 4 з них упізнані. Раніше могил невідомих бійців було більше, за попередні роки рідні впізнали 46 бійців, вони були перепоховані.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-