Клімкін - про врегулювання кризи з Польщею: Знизити емоції і зустрітися разом з Єврокомісією

Клімкін - про врегулювання кризи з Польщею: Знизити емоції і зустрітися разом з Єврокомісією

Вечірній стрім
Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що для врегулювання зернової кризи спочатку треба зняти емоційний рівень, а потім провести спільну зустріч представників України, Польщі і Єврокомісії.

Таку думку Клімкін висловив у програмі «Укрінформ: Вечірній стрім».

Дипломат зазначив, що у ситуації з Польщею ми зараз закопуємось в «емоційну нору», результатом чого стала не емоційна, а політична криза.

«Потрібно зняти емоційний рівень спочатку, потім зібратися, спокійно поговорити, як це розрулити. Розрулити це можна - зі словаками ж говоримо про тимчасове ліцензування. Це можливо? Можливо. З поляками це складніше, але також можливо. Єврокомісія також має включитися, а не дивитися з Брюсселя на якійсь відстані. І далі просто зрозуміти, які у нас ставки. А ми на сьогодні один одному потрібні реально як ніколи», - сказав Клімкін.

Він зауважив, що у відносинах з Польщею експорт українського зерна - це «серйозне питання, яке вийшло за рамки звичайної емоційної кризи».

За його словами, його можна вирішити, однак, на думку ексглави української дипломатії, після виборів у Польщі усе не буде так просто, як дехто сподівається.

У цьому контексті він нагадав, що на переговорах про вступ України до ЄС будуть також інші «польські теми».

«Я маю на увазі не тільки сільське господарство. А транспорт? А дозволи? А можливість нам працювати на території Польщі?.. Я хочу сказати, що у нас буде непроста історія - я не кажу, що вона буде поганою, це фундаментальна різниця, але вона буде непроста під час вступу до ЄС», - спрогнозував ексміністр.

Як повідомлялося, у відносинах між Україною і Польщею триває так звана зернова криза. З 16 вересня Польща в односторонньому порядку, всупереч позиції Єврокомісії, безстроково заблокувала імпорт українського збіжжя (пшениця, кукурудза, соняшник, ріпак) на внутрішній ринок, зберігаючи при цьому транзит цих культур через територію країни.

Перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко заявила 18 вересня, що відповідно до домовленості про правила та процедури вирішення спорів угоди про заснування Світової організації торгівлі, Україна подала вимоги про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в межах СОТ.

Зараз сторони продовжують пошук компромісних рішень, які відповідатимуть інтересам усіх сторін, на основі поданого Україною плану дій.

У четвер, 28 вересня, планується зустріч Координаційної платформи щодо експорту українського зерна у складі України, п’яти сусідніх країн та інших країн-членів ЄС, зацікавлених у вирішенні «зернової» проблеми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-