Битва за Україну. День сімсот вісімдесят шостий

Битва за Україну. День сімсот вісімдесят шостий

Укрінформ
ЗСУ за 300 км від українського кордону вперше знищили  в повітрі російський дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот вісімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил ЗСУ у взаємодії з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України знищили російський дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, який є носієм крилатих ракет Х-22 – Микола Олещук, командувач Повітряних сил. Російський бомбардувальник Ту-22М3, який в ніч на 19 квітня атакував Україну, збили на відстані близько 300 кілометрів від українського кордону. В ГУР зазначили, що це перше успішне знищення стратегічного бомбардувальника у повітрі під час бойового вильоту протягом повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

- Президент Зеленський взяв участь у зустрічі міністрів оборони країн Північноатлантичного Альянсу в межах засідання Ради Україна – НАТО – Telegram-канал глави держави. Глава держави назвав п'ять основних компонентів, які наразі необхідні Україні для відбиття російської агресії. А саме: додаткові системи ППО; артилерійські снаряди; ракети дальнього радіусу дії; авіація; швидкість поставок.

- Росія має заплатити за шкоду та руйнування, які вона завдає. Ми засуджуємо нещодавні ракетні та безпілотні удари Росії по енергетичній інфраструктурі та містах України. Ми сповнені рішучості забезпечити повну відповідальність і підтримуємо Україну в отриманні компенсації за втрати та шкоду, спричинені агресією Росії. Ми вітаємо запуск Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації Україні – комюніке за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн «Групи семи». Країни Заходу запровадять додаткові санкції проти компаній і осіб у третіх країнах, які допомагають Росії придбати обладнання, що сприяє російському виробництву зброї чи її військово-промисловому розвитку.

ЦИТАТА

Андрій Єрмак, глава ОП: «Партнерство Росії та Ірану дедалі більше набуває рис військового альянсу: обмін технологіями, дронами та системами протиповітряної оборони, досвідом і тактичними прийомами. Усе це становить загрозу для Близького Сходу, Європи та світу. Саме тому важливо розблокувати допомогу від Конгресу США, а світу – розробити план дій за Українською формулою миру».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Президент Володимир Зеленський провів нараду на Донеччині щодо безпекової ситуації та оглянув будівництво фортифікаційних споруд – сайт президента. Президент відвідав українських захисників, які проходять лікування в медичній роті 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади, яка обороняє Часів Яр.

- У тимчасово окупованому Маріуполі пролунали вибухи на металургійному комбінаті імені Ілліча, уражено ворожий пункт управління – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

- В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили чотири штурми російських загарбників на Оріхівському напрямку та 11 – на лівобережжі Дніпра.

- Військовослужбовці Збройних Сил Естонської Республіки в рамках операції Interflex у Великій Британії проводять заняття для військових ЗСУ з ведення позиційних бойових дій, зокрема, відпрацьовуються дії з підготовки, захоплення та утримання позицій – Генштаб ЗСУ.

- Україна ігнорує застереження США щодо використання безпілотників на території Росії і продовжує виготовляти супердрони, які вже можуть досягати цілей у Сибіру − за 3000 км від її кордонів – The Economist.

- Унаслідок нещодавнього удару української армії по окупованому Луганську було ліквідовано російського командира бригади полковника Кропотова.– РБК-Україна.

- Наталю Гуменюк звільнили з посади начальниці пресцентру Сил оборони півдня – Генштаб ЗСУ. Раніше понад 140 представників українських ЗМІ звернулися до вищого військового керівництва країни з вимогою замінити керівника об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь»  Гуменюк.

***

Ракетна атака по Україні

- Вночі 19 квітня російські загарбники завдали по Україні комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА, ворог застосував 36 засобів повітряного нападу.  Протиповітряного бою знищено 29 повітряних цілей – Повітряні сили ЗСУ.

- Віцеканцлер і міністр економіки та захисту клімату ФРН Роберт Габек, який перебуває з візитом в Україні, у ніч проти п'ятниці мусив спускатися в укриття – Укрінформ.

Дніпро

  • 7 людей загинуло, 35 травмовано
  • російська ракета пошкодила житловий будинок, знесені кілька поверхів.
  • Ворог вдарив по житловому будинку в м. Дніпрі ракетою Х-22, призначеною для атак по авіаносцях.
  • 20 квітня у Дніпрі оголосили Днем жалоби за загиблими від російських ударів.

Дніпропетровщина

  • - У Синельниковому загинули 6 людей, у тому числі 2 дитини, постраждало 6 осіб
  • - У Кривому Розі постраждало 3 особи, пошкоджено інфраструктурний об'єкт, але пожежі вдалося уникнути.

Росіяни вдарили по портовій інфраструктурі Одещини балістикою, є займання та постраждалі – Сили оборони Півдня.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- У Раді національної безпеки і оборони України обговорили питання максимального підсилення інженерного захисту об’єктів критичної інфраструктури – РНБО.

- Голова Офісу президента Андрій Єрмак 19 квітня провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто «в межах постійного діалогу» – пресслужба ОП.

- Керівники Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обговорили з послами країн «Групи семи» (G7) долучення України до Конвенції ОЕСР щодо боротьби з хабарництвом – Укрінформ.

- В енергосистемі України 19 квітня наявний дефіцит електроенергії. НЕК «Укренерго» залучає аварійну допомогу – Укренерго.

- Міністерство культури та інформаційної політики просить провести експертизу художніх робіт, вилучених в обвинуваченого у держзраді ексдепутата Ради Віктора Медведчука, і передати цінні твори українським музеям, які постраждали внаслідок війни або були пограбовані росіянами – Мінкультури.

- Українська письменниця Галина Крук потрапила в короткий список літературної премії Griffin Poetry Prize з англомовною збіркою віршів «Прискорений курс із «коктейлів Молотова» – сайт премії.

- У Києві попрощалися з громадським діячем і воїном 59 бригади Павлом Петриченком – LIGA.net. Саме Петриченко створив петицію до Президента Зеленського із закликом заборонити доступ бійців до онлайн-казино.

***

- У 2024 році Україна отримає 560 мільйонів євро для проєктів у сфері енергетики, транспортної інфраструктури, відновленні житла, а також на проєкти, які підтримають економічне відновлення та український бізнес – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України

- За перший квартал 2024 року Україна експортувала агропродукції на 4% менше, ніж за відповідний період минулого року – Мінагрополітики.

- На контрольованій Україною території вже засіяно понад 2 млн га зернових та зернобобових культур – Мінагрополітики.

- Експорт українського меду за перші три місяці 2023 року становив майже 23 тис. тонн (на суму 44 млн дол), що 93% більше, ніж у першому кварталі минулого року – пресслужба Української асоціації аграрного експорту.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) заявили про намір посилити протиповітряну оборону України – комюніке за підсумками зустрічі міністрів держав G7.

- Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель сподівається, що країни-члени ЄС уже в понеділок ухвалять конкретні рішення щодо надання Україні засобів ППО, зокрема систем Patriot – Інтерфакс-Україна.

- Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО 19 квітня погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони – Європейська правда. Союзники в Альянсі можуть надати Києву й інші системи протиповітряної оборони, окрім Patriot, наприклад, SAMP/T, або допомогти фінансовими внесками.

- Комітет із регламенту Палати представників США пізно ввечері у четвер схвалив пакет законопроєктів про допомогу іноземним державам, серед яких і Україна. Це рішення дає змогу повному складу Палати представників проголосувати за початок дебатів щодо трьох законопроєктів про допомогу іноземним державам (Ізраїлю, Україні та союзникам в Індо-Тихоокеанському регіоні) – The Hill. Члени Палати представників внесли 137 поправок до законопроєкту H.R. 8035 про виділення Україні допомоги від США.

- Республіканці нарешті зрозуміли, що далі блокувати допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню – це шкодити самим собі в передвиборчій кампанії – Володимир Огризко, ексглава МЗС України, керівник Центру досліджень Росії. Про це та інше в інтерв'ю Укрінформу.

- Угорщина блокує надання Польщі з європейського бюджету 450 млн євро компенсації за надану раніше Україні зброю. Відтак це ускладнює передачу Варшавою Києву чергових пакетів військової допомоги – глава МЗС Польщі.

- Німецький виробник безпілотників Quantum-Systems відкриває ще один завод в Україні потужністю до 1 000 БПЛА на рік, інвестуючи до 6 мільйонів євро та працевлаштовуючи близько 100 осіб – УНН.

- Активісти у Словаччині, невдоволені відмовою уряду Роберта Фіцо надавати військову допомогу Україні, вже зібрали майже 2 мільйони євро для допомоги в постачанні артилерійських боєприпасів до Києва – Reuters. Збирачі коштів кажуть, що кампанія спрямована на те, щоб показати, що більшість не згодна з політикою уряду.

- Глава МЗС Молдови Міхай Попшой оголосив, що його країна рішуче підтримує Київ і готова брати участь у процесі відновлення України – IPN.

- Посольство України офіційно розпочало роботу в Республіці Руанда – пресслужба МЗС.

***

Візит Дениса Шмигаля до США

  • Американські партнери запевняють Україну, що передадуть військову допомогу, зокрема, й критично необхідні озброєння ППО нашій країні впродовж тижнів одразу після підписання відповідного закону – Денис Шмигаль.
  • Денис Шмигаль заявив, що почув запевнення в Конгресі США від лідерів обох партій, що вони мають твердий намір проголосувати пакет, який містить підтримку для України – Укрінформ.

***

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з італійським колегою Антоніо Таяні обговорив, як Італія може допомогти посилити протиповітряну оборону України – МЗС.

- Латвійський парламент затвердив на посаді міністра закордонних справ країни досвідчену дипломатку Байбу Браже – пресслужба Сейму.

- Країни ЄC повинні вжити заходів, щоб допомогти Фінляндії зупинити наплив мігрантів з РФ. Про це заявив прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо – Reuters.

- Польський прем'єр-міністр Дональд Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною. За його словами, влада Польщі не може допустити такий дій протестувальників, адже нині вирішується доля війни в Україні – ukrayina.pl

- Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував Китай за підтримку оборонної промисловості Росії, заявивши, що Пекін наразі є основним постачальником критично важливих компонентів для загарбницької війни, яку РФ веде проти України – Reuters.

- Представники Вірменії та Азербайджану за підсумками засідання 19 квітня вперше оголосили про попереднє узгодження делімітації кордонів біля восьми прикордонних сіл – апарат прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна.

- Експрезидент Дональд Трамп заявив, що виживання України важливе для Сполучених Штатів, і дорікнув європейським союзникам за недостатню підтримку Києва – Reuters.

- Цьогоріч на конкурсі Євробачення Швеція запровадить посилені заходи безпеки. У місті Мальме в день проведення заходу закриють повітряний простір та застосують протидронові технології – SVT Nyheter.

***

- Ізраїль у п'ятницю вранці атакував військовий об'єкт в Ірані – ABC News.

- Іранський чиновник на умовах анонімності розповів, що Іран не планує негайної відплати Ізраїлю після атаки безпілотника на місто Ісфахан на південь від Тегерана – Times of Israel.

- Представники США вкотре висловили занепокоєння своїм ізраїльським колегам стосовно планів Ізраїлю щодо військової операції у місті Рафах, на півдні сектора Гази – ВВС.

ВОРОГ

- Російська нафтовидобувна компанія «Башнефть» встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України – Reuters.

- Російська влада забороняє закордонні поїздки для деяких чиновників через побоювання, що іноземні держави можуть спробувати отримати доступ до державної таємниці – росЗМІ.

- Міський суд Санкт-Петербурга засудив до семи років колонії суворого режиму 76-річного фізика,  розробника гіперзвукових технологій  Олександра Куранова. Його звинуватили в державній зраді – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-