Битва за Україну. День вісімсот другий

Битва за Україну. День вісімсот другий

Укрінформ
Православні та греко-католики сьогодні відзначають Воскресіння Христове. Президент Зеленський: «…ми віримо: у Бога на плечі – шеврон з українським прапором»

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Православні та греко-католики у неділю, 5 травня, відзначають одне з найбільш значущих свят у році – Великдень або Воскресіння Христове – Укрінформ.

- До України прибув Благодатний вогонь із Єрусалима – ДПСУ. Пізно вночі скаути доставили його в пункт пропуску «Старокозаче», що на українсько-молдовському кордоні.

- Епіфаній, митрополит Київський та всієї України привітав українців з Воскресінням Христовим: «Світло завжди перемагає темряву, а життя – незламне і вічне. Пасха – це не просто перемога життя над смертю, а й наріжний камінь нашої віри. Віри у можливість змін на краще, у нашу спільну силу та непереможність духу».

- Президент Володимир Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський привітали зі святом Воскресіння Христового усіх українців і всіх військовослужбовців, які нині не можуть розділити радість цього святкового дня зі своєю родиною, бо воюють з ворогом на передовій.

***

- Папа Римський Франциск під час привітання християн східного обряду, які цього дня відзнають Великдень, закликав не забувати про Україну – Vatican News.

- Вселенський Патріарх Варфоломій закликав до обміну полоненими між Росією та Україною за принципом «всіх на всіх» – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

- Президент Байден та перша леді привітали православних християн східного обряду з Великоднем – Голос Америки.

- Президент Польщі Анджей Дуда з дружиною Агатою Корнгаузер-Дудою привітали усіх православних і греко-католиків із Великоднем, бажаючи їм злагоди у сім’ях і миру в регіоні – канцелярія президента РП.

- Канцлер Німеччини Олаф Шольц у Великодньому привітанні пообіцяв підтримувати Україну стільки, скільки потрібно – Шольц у Twitter.

***

- НАТО конфіденційно і без офіційних комунікацій визначило принаймні дві «червоні лінії», за якими можливе пряме втручання у війну України з Росією – La Repubblica. Перша «червона лінія» – пряма чи опосередкована стороння участь у війні проти України. Зокрема, у разі прориву на північно-західному кордоні, бо це «створило б коридор між Києвом і Білоруссю». Друга «червона лінія» – військова провокація проти країн Балтії, Польщі чи цілеспрямований напад на Молдову. Це не обовʼязково вторгнення, тож може йтися і про військовий удар для перевірки реакції Заходу.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Біблія вчить нас любові до ближнього. А сьогодення показало нам справжнє значення цього слова. Коли навіть за сотні кілометрів одне від одного ми підтримуємо й допомагаємо одне одному... А колишній сусід, що постійно набивався нам у брати, для нас далекий на віки. Він порушив всі заповіді, зажадав наш дім, прийшов нас убивати. Світ бачить це. Бог знає це. І ми віримо: у Бога на плечі – шеврон з українським прапором. Тож із таким союзником життя точно переможе смерть».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У Донецькій області воїни зі 110-ї окремої механізованої бригади вчора збили черговий російський Су-25 на Донеччині – Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Протиповітряна оборона в ніч на 5 травня збила 23 із 24 «Шахедів», якими Росія атакувала Україну – Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

- Напередодні Великодня ворог на півдні України збільшив кількість штурмів. Загалом спроб відбулося 19, зранку 5 травня – шість – Дмитро Плетенчук, начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня. Здебільшого це Кринки на Херсонському напрямку, де ворог намагався безуспішно вибити українських морпіхів, та Роботине.

- Ворог користається тактичною перевагою на північному заході від Авдіївки, де продовжують тиснути, проте кінцева мета окупантів на цій ділянці фронту залишається незрозумілою – ISW.

- У районі Часового Яру ворог зосередив до 25 тисяч особового складу – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- Окупанти поодинокими групами намагаються штурмувати східні околиці Красногорівки на бронетехніці. Зараз місто під контролем Сил оборони – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень. Найбільше ЗСУ відбили атак ворога на Авдіївському напрямку – Генштаб.

- За тиждень з 28 квітня по 5 травня 2024 року втрати противника склали близько 8110 осіб особового складу та 1106 одиниць озброєння та військової техніки – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- Дванадцята бригада спеціального призначення «Азов»  Національної гвардії України відзначає 10 років створення – Телеграм бригади. Восени батальйон був переформований у полк та увійшов до складу Національної гвардії України як окремий загін спеціального призначення «Азов». Нацгвардійцям бригади «Азов», які відзначились під час виконання завдань – знищення ворога та техніки загарбників – Клименко вручив державні нагороди та відомчі відзнаки МВС.

- У Білому домі переконані, що військова допомога, яку надають США, сприятиме переходу України у контрнаступ, який можливий у 2025 році – Джейк Салліван, радник з питань національної безпеки США.

- 5 травня було ліквідовано колаборанта – співробітника окупаційної «виправної колонії». Вибуховий пристрій був закладений під автівку – Вікторія Галіцина, начальниця Бердянської МВА.

***

- Кількість постраждалих унаслідок нічного російського удару по Харкову 5 травня становить шість осіб, пошкоджено 50 приватних та 30 багатоквартирних житлових будинків. Через атаку по центру міста пошкоджена цивільна інфраструктура в Шевченківському районі, постраждали десятеро людей, зокрема дитина, четверо людей госпіталізовано – Олег Синєгубов, начальник Харківської обласної військової адміністрації.

- Росіяни у неділю вдарили п’ятьма ракетами по Слов'янській ТЕС на Донеччині. Пошкоджено ряд об'єктів на території станції – Володимир Проскунін,  начальник Миколаївської МВА.

- Зранку 5 травня вдарив по Покровському району на Донеччині. 3 людей загинули та 5 поранено – Вадим Філашкін, начальник Донецької області. 

- Через падіння уламків й влучання у Дніпрі пошкоджені інфраструктурні об’єкти. Виникли декілька пожеж. Пошкоджена багатоповерхівка – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

- У Шосткинському районі на Сумщині рятувальники ліквідовували масштабні загоряння, які спричинив ворожий обстріл у ніч на 5 травня. За попередніми даними, внаслідок удару постраждали двоє людей – УДСНС.

- Останні масовані атаки РФ завдали енергетиці збитків на понад $1 мільярд – Герман Галущенко, міністр енергетики.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Штрафи для тих, хто не став на військовий облік чи не повідомляє ТЦК про зміну місця проживання, збільшать до 25,5 тисячі грн – Судово-юридична газета.

- Укрзалізниця успішно завершила впровадження єдиного цифрового вікна для роботи клієнтів з вантажних перевезень, яке отримало назву «е.Портал УЗ-Карго». До нової системи вже приєдналися близько 2 тисяч замовників послуг та 5 тисяч користувачів – УЗ.

- Україна минулої доби залучала аварійну допомогу енергосистем Румунії та Польщі. Сумарний обсяг екстреного постачання склав менше відсотка від добового споживання електроенергії, відключення світла діють на Харківщині й у Кривому Розі – Міненергетики.

- В Україні випустили серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» про коректну комунікацію з військовими і ветеранами, зокрема з тими, хто отримав інвалідність та був у полоні – Мінреінтеграції.

- У Київській області під час богослужінь з нагоди Великодня дотримання правопорядку забезпечували понад 1800 поліцейських – поліція Київської області.

***

- За тиждень з 29 квітня по 3 травня Національний банк України купив $240 тис. на міжбанку, при цьому продав $508 млн – НБУ.

- Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) у березні 2024 року забезпечило 44,6 млн грн надходжень до державного бюджету – Ярослав Железняк, нардеп.

- На контрольованій Україною території аграрії вже засіяли 3 млн 407,3 тис. гектарів зернових та зернобобових культур – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Європейські спецслужби попередили уряди своїх країн, що Росія планує диверсії по всьому континенту – Financial Times.

- Президент Франції Еммануель Макрон вважає нервову реакцію Росії на запропоновану ним ідею стратегічної невизначеності (з можливістю введення в Україну військ НАТО. Ред. ) свідченням того, що ця ідея працює – La Tribune.

- Голова Китаю Сі Цзіньпін прибув до Франції, розпочавши своє кількаденне турне європейськими країнами. Під час свого першого за п'ять років візиту до Європи лідер Китаю, схоже, має намір скористатися можливістю послабити зв'язки континенту зі Сполученими Штатами – The New York Times. Для візиту китайський лідер обрав три країни – Францію, Сербію та Угорщину.

- Група іноземних власників облігацій, включаючи BlackRock BLK і Pimco, планує тиснути на Україну, щоб поновити виплати відсотків по боргу вже наступного року – Wall Street Journal.

- Глава німецького оборонного гіганта Rhainmetall Армін Паппергер анонсував постачання Україні артилерійських боєприпасів, серед яких будуть снаряди дальністю 100 кілометрів – Defence Express. Цього року німецька компанія Rheinmetall очікує, що її потужність становитиме 700 000 снарядів на рік, а в середньостроковій перспективі зросте до 1,1 мільйона снарядів на рік.

- Європейський союз накладе санкції на медіаплатформу Voice of Europe, пов'язану з Віктором Медведчуком. Її викрили у причетності до спроби російського втручання у вибори до Європейського парламенту – Вера Юрова, віце-президент Європейської комісії.

- Чехія відкликала посла у Росії і не має наміру відправляти свого представника на «інавгурацію» Путіна – Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чехії.

- Фінляндія планує спільно з союзниками по НАТО побудувати завод із виробництва тротилу. Через війну РФ проти України відзначається безпрецедентне зростання попиту на TNT-вибухівку в країнах Заходу. Нині в Європі спостерігається майже критичний дефіцит TNT-вибухівки – Антті Хяккянен, міністр оборони Фінляндії.

- У Британії пройшли останні вибори перед парламентськими. Консервативна партія програла місцеві вибори – BBC. Після підрахунку результатів голосування на місцевих виборах у всіх 107 радах Великої Британії владна Консервативна партія Великої Британії опустилась на третє місце за кількістю місцевих депутатів, поступившись лейбористам і ліберал-демократам.

- Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що фінська сторона фіксує, що протягом останнього часу РФ стала активніше глушити GPS у районі Фінської затоки та в районі східного кордону – Yle.

- У німецькому Бундесвері знову стався витік секретної інформації. Інформація про таємні відеонаради військових тривалий час була у відкритому доступні – Die Zeit.

- Радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що адміністрація американського лідера Джо Байдена не підпише оборонну угоду з Саудівською Аравією, якщо королівство та Ізраїль не погодяться нормалізувати відносини – «Дзеркало тижня».

- У другому за величиною угорському місті Дебрецен у неділю тисячі людей зібрались на антиурядовий протест – Bloomberg.

***

- Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив у неділю, що його уряд одноголосно проголосував за закриття місцевих представництв катарського телеканалу Al Jazeera – AP.

- Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу відкинув можливість підписання мирної угоди з палестинським угрупованням ХАМАС. Він вважає, що це лише наблизить наступний конфлікт – The Times of Israel.

ВОРОГ

- Оголошення Росією у розшук Президента України Володимира Зеленського, командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Павлюка та експрезидента Петра Порошенка є спробою РФ встановити юрисдикцію своїх законів у суверенних країнах та частиною інформаційної операції «Майдан-3» – Інститут вивчення війни.

- Путін продовжить націоналізувати великий бізнес, щоб покарати нелояльних підприємців та збагатитися. Про це заявив фундатор нещодавно націоналізованого державою найбільшого в Росії автоконцерну «Рольф» Сергій Петров – Bloomberg.

- Росія посилює свою військову присутність в Нігері та почала використовувати колишню американську військову базу – Reuters. Це сталось після того, як нігерійська хунта прийняла рішення вислати американські війська з країни.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-