Україна вже є частиною Європейської стратегії оборонної промисловості - єврокомісар

Україна вже є частиною Європейської стратегії оборонної промисловості - єврокомісар

Укрінформ
Європейська стратегія оборонної промисловості передбачає тісну інтеграцію між українським та європейським оборонним виробництвом, що відкриває шлях для участі України у програмах спільного оборонного замовлення разом із країнами ЄС.

Про це заявив єврокомісар з внутрішнього ринку Тьєрі Бретон у телезверненні до учасників Форуму оборонної промисловості ЄС-Україна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша стратегія спрямована не лише на підтримання оборонного виробництва, а й на посилення зв’язків між європейською та українською оборонною промисловістю. Перше - ми відкриємо Офіс оборонних інновацій в Києві, щоб створити місток між європейськими інноваційними стартапами та українськими компаніями і Збройними силами. Тож європейські стартапи зможуть допомогти українським солдатам на полі бою. Тішуся, що практична робота у цьому напрямку вже розпочалася», - сказав єврокомісар.

Другим напрямком взаємодії у межах реалізації EDIP (Європейської програми оборонної промисловості) є долучення України до програм підтримки виробничих спроможностей та системи спільного замовлення військового обладнання, на яке, як передбачається, будуть ширше залучатися кошти з бюджету ЄС.

«Ми також створюємо українську складову у EDIP, що означатиме, що Україна зможе брати участь у спільних програмах замовлення (зброї) разом із європейськими партнерами. Українська оборонна промисловість зможе мати пряму підтримку та брати учать у промислових проєктах. Ми будемо прямо підтримувати співробітництво між європейською та українською оборонною промисловістю», - зауважив Бретон.

Він відзначив напрямки, де посилення взаємодії є нагально необхідним. Йдеться про виробництво артилерійських боєприпасів та мобілізацію ресурсів Європейського фонду миру для підтримки України.

«Ми мобілізували європейський бюджет для програми ASAP (Програма з підтримки виробництва боєприпасів – ред.), щоб інвестувати понад 500 мільйонів євро у 31 промисловий проєкт у 15 країнах-членах. Менше ніж за 10 місяців ми збільшили нашу виробничу спроможність до 1 мільйона снарядів на рік. Завдяки ASAP ми досягнемо 2 мільйонів на рік уже наступного року. Розуміємо, що цього недостатньо. Ми будемо нарощувати наші спроможності, але й країни-члени мають укласти контракти, щоб ці боєприпаси можна було надіслати в Україну», - зазначив єврокомісар.

На його переконання, такий підхід має бути застосований і в інших секторах оборонної промисловості у межах реалізації Європейської стратегії оборонної промисловості та програми її розвитку. Це життєво важливо для підвищення оборонної готовності усього Євросоюзу.

«День, коли українська промисловість стане складовою частиною європейської промислової та технологічної бази, наближається. При цьому питання щодо фінансування залишається ключовим. Ми працюємо над цим у контексті залучення доходів від заблокованих російських активів, а також у впровадженні інноваційного фінансування», - додав єврокомісар.

Читайте також: Для ЄС важливо налагодити виробництво зброї в Україні - Боррель

Як повідомлялося, у Брюсселі проходить Форум оборонної промисловості ЄС-Україна, який зібрав більш як 350 учасників - представників урядових організацій та європейського бізнесу. Головною метою заходу є підтримка та інтеграція українського оборонно-промислового комплексу в структуру європейської оборонної промисловості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-