Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу
Треба консолідовано ізольовувати Путіна. Іншого варіанту я не бачу
08.11.2018 12:51

Ахтем Чийгоз, відомий український політик, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, 7 листопада на запрошення польських депутатів Європарламенту взяв участь у дискусії «Чому ми цінуємо незалежність?», яка відбулася в Брюсселі за участю провідних політиків та громадських діячів Республіки Польща.

Учасники зустрічі наголошували, що свобода і незалежність завжди є результатом боротьби та мужності народу, який їх відстоює. У цьому вимірі Ахтем Чийгоз, який був несправедливо засуджений російським судом – за спроби зупинити російську анексію Криму – до 8 років ув'язнення і вийшов на свободу завдяки потужній міжнародній солідарності, є не лише прикладом політика-борця, а й символом надії для всіх українців, які страждають нині у російських в'язницях. Думками про високе – про Батьківщину, про боротьбу, про звільнення від окупації, про свободу і політичну зрілість, – Ахтем Чийгоз поділився з кореспондентом Укрінформу.

УКРАЇНА ДЕМОНСТРУЄ УСПІШНІСТЬ НА ФОНІ ПОСЛАБЛЕННЯ РОСІЇ

- Щойно, під час виступу перед депутатами Європарламенту та представниками польської громади, ви зазначили, що не далеким є час звільнення Криму і всієї України від навали окупантів. На чому ґрунтується таке ваше переконання?

Важливо, що на сьогодні ми маємо одну з найбільш дієздатних армій у Європі

- Передусім, це буде результатом успішності України. Те, що було досягнуто у настільки короткі терміни, говорить саме про успіх. При цьому важливо, що на сьогодні ми маємо одну з найбільш дієздатних армій у Європі. Подивіться, що відбулося буквально протягом останніх кількох місяців. Зустрічі в Туреччині та набуття Томосу – це дуже важливий та символічний аспект незалежності України.

Ця вся успішність України відбувається на фоні послаблення Росії. Остання нічого не може цьому протиставити. У Росії думали, що нас легко захоплять, що знову перетворять нас на рабів. Вони думали, коли відірвали Крим, що це зійде їм із рук. Ні! І в Криму, й на Сході наші громадяни чинять спротив. Так, ми, на жаль, сплачуємо найвищу ціну за нашу незалежність. Але саме така боротьба обов'язково призведе до звільнення наших територій. Я не маю у цьому жодного сумніву.

- Чи вистачить рішучості в України, – українців, кримських татар, всіх народів, які зараз живуть в країні, щоб нарешті припинити цю нахабну російську окупацію?

- Ми вже показали таку рішучість. Я пам'ятаю абсолютно непідробну істерію, коли був у в'язниці й мав зустрічі з цими ГРУ-шниками, – вони говорили, мовляв, – уявіть собі, вони в нас стріляють!... Вже тоді, на початку війни, ми їм добряче дали по зубах. Тоді й вони зрозуміли, що, попри пекуче бажання, нічого в них не вийшло у спробах швидко повернути всіх нас у своє лоно. Реагування на російські провокації в Азові – це ще одна демонстрація, що саме наша сила, як і підтримка з боку наших друзів – вони не дають розвинутися цій нахабній поведінці Російської Федерації.

ДЛЯ ПІДТРИМКИ УКРАЇНСЬКИХ ПОЛІТВ'ЯЗНІВ ПОТРІБНЕ ЗМІЦНЕННЯ МІЖНАРОДНОЇ СОЛІДАРНОСТІ

- Російська влада оголосила про намір 11 листопада провести так звані вибори на окупованих територіях Донбасу і навіть вже визнала їх результат. На ваш погляд, які наслідки матимуть для самої Росії такі спроби легітимізувати власні окупаційні дії?

Посилювати тиск, зміцнювати санкції, консолідовано ізолювати Путіна – іншого варіанту примусити його дотримуватися міжнародних правових норм я не бачу

- Навіть у самій Росії розуміють, що ці псевдовибори не можуть призвести до жодної легалізації цих терористичних бандугруповань. Вони намагаються нам і світу демонструвати ці псевдодержавні утворення з єдиною метою, – щоб тримати у напрузі ці території й таким чином шантажувати Україну й усе міжнародне співтовариство.

Тут, у Брюсселі, під час зустрічі з європейцями, я вже сказав, що це невизнання (анексії Криму), заява по ситуації в Азовському морі, яку було нещодавно прийнято Європарламентом, – це варто вважати першим кроком. Але одного такого кроку недостатньо. Треба посилювати тиск, зміцнювати санкції, консолідовано ізолювати Путіна. Іншого варіанту примусити його дотримуватися міжнародних правових норм я не бачу.

- Свого часу ви самі стали жертвою несправедливого рішення російського суду. Відомо, що ви докладали великих зусиль для визволення з російського полону Олега Сенцова та інших українських громадян. Що треба зробити, щоб усі українські політв'язні, які зараз страждають за Україну, – щоб усі вони отримали свободу?

- В першу чергу, необхідною є саме міжнародна солідарність із боротьбою, яку ведуть наші ув'язнені громадяни в російських таборах – саме вона є дуже важливою для продовження цієї боротьби і для них особисто. Питання часу вивільнення, механізмів такого вивільнення – це питання не перше. Перше питання – для чого це все? Я був за гратами, практично, три роки, і розумів, що або я маю до кінця пройти цей шлях, або навіщо було починати цю боротьбу? Впевнений, що ми, всі разом, їх обов'язково вивільнимо. Але для цього необхідно зміцнювати солідарність і в Україні, й на всіх міжнародних майданчиках, не припиняти та продовжувати її. Це підтримає наших політв'язнів, придасть їм упевненості. Не маю сумніву, що вони вийдуть на свободу, це питання певних факторів. І це відбудеться невдовзі.

У ПЕРЕДВИБОРЧИЙ ПЕРІОД УКРАЇНЦІ НЕ МАЮТЬ ПІДДАВАТИСЯ НА ПОПУЛІЗМ І СПЕКУЛЯЦІЇ

- Україна зараз вступає в дуже важливий політичний цикл виборів. Дуже високою є ймовірність того, що Російська Федерація спробує втрутитися в цей процес. Що, на ваш погляд, мають зробити Україна й українці, щоб не допустити такого втручання і відстояти власну незалежність?

- Це останній рубіж. І це не я сказав. Це можливо побачити у всій тій риториці російських ЗМІ, на тих площадках, де вони вдень і вночі обговорюють Україну. Для нас настає такий час, коли ми не маємо піддаватися на популізм будь-якого ґатунку та на спекуляції.

Росія втручається давно в наші справи. Сьогодні, через певних політичних лідерів, вона намагається нав'язати нам думку, що вони, ці люди, є нашими лідерами. По-друге, продемонструвати, що вони мають певний альтернативний підхід до розвитку України. Але, я думаю, що ми вже відбулися як політична нація, передусім. Ми дамо достойну відповідь і в цьому питанні. Не маю сумніву, досягнення країни, яка пройшла крізь настільки важкі та складні процеси й іспити, всі ці зусилля будуть достойно оцінені нашим народом.

Дмитро Шкурко, Брюссель

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-