Форум у Херсоні закликає міжнародну спільноту захистити населення Криму

Форум у Херсоні закликає міжнародну спільноту захистити населення Криму

Фото
Укрінформ
Учасники Міжнаціонального форуму «Херсонщина багатонаціональна» закликали міжнародну спільноту виробити дієвий механізм впливу на окупаційну владу у Криму.

Відповідне звернення до посольств та консульств країн ЄС, ОБСЄ, інших міжнародних організацій підтримали учасники Міжнаціонального форуму «Херсонщина багатонаціональна», що у понеділок відбувся у Херсоні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я хотів би зачитати заяву і прошу вас підтримати – сьогодні виповнюється три місяці, як на адміністративному кордоні з Кримом російська влада захопила Едема Бекірова, і про це не можна не сказати. Я зачитаю звернення, яке прошу підтримати», - звернувся до присутніх на форумі Ібрагім Сулейманов, голова громадської організації «Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш».

«Вже п’ятий рік влада РФ не дає мирно існувати та розвиватися українській державі. Усі ці роки на території Криму кримські татари та українці безпідставно звинувачуються у надуманих кримінальних злочинах. За цей час відбулися тисячі обшуків, залякувань та катувань всіх тих, хто не визнає окупацію та принципово вважає себе українцем», - йдеться у заяві.

Перший Міжнаціональний форум «Херсонщина багатонаціональна»/ Фото: Андрій Гордєєв, Фейсбук

В ній наголошено, що протягом останніх п’яти років в Криму систематично порушуються основоположні права людини. Було вбито, закатовано, несправедливо засуджено і пропали безвісти десятки громадських активістів.

«Ці далеко не поодинокі випадки свідчать про системність та цинічність наруги над правами людини російською державою, що ставить її в один ряд з державами, які сповідують державний терор», - підкреслюється у заяві.

Зокрема, в ній сказано і про затримання 12 грудня 2018 року на адміністративному кордоні з Кримом мешканця Херсонської області Едема Бекірова. "Хворій людині, яка перенесла тяжку операцію на серці, інваліду першої групи було відмовлено в прийомі необхідних ліків, майже добу його не годували. Тільки на 17-й день, через погіршення стану здоров’я ув’язненого, його направили на огляд у лікарню», - зазначається у заяві.

«Це чергове публічне катування українських громадян не може залишитися без уваги світової громадськості. .... Закликаємо також докласти зусиль для притягнення до міжнародної кримінальної відповідальності всіх, хто має відношення до незаконних арештів та переслідувань українських громадян», - сказано у зверненні до міжнародних організацій.

Читайте також: Генконсульство України у Ростові опікується 21 українським політв’язнем

Міжнаціональний форум «Херсонщина багатонаціональна» відбувся вперше 11 березня 2019 року за участі представників етнічних громад, які поживають на території Херсонщини.

Форум складався з п’яти модулів, під час яких обговорювалися різні напрямки соціального, культурного й економічного життя області. Так, під час першого модулю обговорили питання взаємодії органів державної влади з національно-культурними товариствами та презентували діяльність обласної ради з питань національностей та корінних народів при Херсонській обласній державній адміністрації.

Також під час форуму один з модулів був присвячений темі: «Кримськотатарська національна автономія у складі України як шлях до деокупації Криму».

«Такі форуми дуже потрібні, адже кожен може викласти свою точку зору, і ми можемо прийти до одного знаменника, який би влаштовував всіх», - відзначив під час форуму народний депутат України, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-