Країни НАТО закликають Росію повернути Україні контроль над Кримом

Країни НАТО закликають Росію повернути Україні контроль над Кримом

Оновлено
Укрінформ
Північноатлантична рада закликала Російську Федерацію повернути Україні контроль над Кримським півостровом.

Відповідну заяву з нагоди 5-ї річниці анексії Криму Росією оприлюднено на сайті НАТО.

"П’ять років тому Росія використала силу проти України, щоб незаконно та нелегітимно анексувати Крим. Це порушення суверенітету та територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного законодавства та головним викликом євроатлантичній безпеці. Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ми не визнаємо зараз і не визнаємо у майбутньому. Ми закликаємо Росію повернути контроль над Кримом Україні. Ми підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та територіальних вод. Крим є територією України", - наголошується у заяві.

Зазначається, що союзники по НАТО глибоко занепокоєні порушеннями та утисками прав людини, які були здійснені російською "де-факто" владою в анексованому Криму проти українців, кримських татар, представників інших місцевих громад. Ці порушення включають позасудові вбивства, викрадення, примусові зникнення, насильство, свавілля, арешти й катування. Незважаючи на рішення Міжнародного суду від 2017 року, Меджліс, орган самоврядування кримських татар, залишається під переслідуванням і заборонений на Батьківщині, констатували у НАТО.

Альянс закликав Росію негайно покласти край всім порушенням та утискам в анексованому Криму, звільнити українських політичних в’язнів та заручників, забезпечити доступ до Криму міжнародним моніторинговим організаціям.

"Будь-які спроби легітимізувати або нормалізувати незаконну на нелегітимну анексію Криму мають припинитися, включаючи автоматичне поширення російського громадянства, насильницьке переселення, призов до збройних сил Російської Федерації, незаконне проведення російських виборчих кампаній", - йдеться у документі.

Північноатлантична рада засудила продовження Росією широкомасштабної мілітаризації Криму та висловила занепокоєння зусиллями та подальшими планами цієї країни щодо мілітаризації у регіоні Чорного моря. Союзники по Альянсу засудили також зведення Росією Керченського мосту, який представляє собою ще одне порушення суверенітету та територіальної цілісності України, створює додаткові труднощі для економіки України.

Читайте також: Росія втратила $150 мільярдів за 5 років окупації Криму - Bloomberg

"Незаконне використання військової сили Росією проти українських кораблів та військово-морського персоналу поблизу Азовського моря та Керченської протоки у листопаді 2018 року є частиною ширшого курсу агресивних дій Росії у цьому регіоні. За буквою резолюції Генеральної асамблеї ООН 73/194 від 17 грудня 2018 року ми закликаємо Росію без додаткових умов звільнити членів українських екіпажів, яких вона утримує, повернути захоплені кораблі та діяти у відповідності до міжнародних зобов’язань шляхом забезпечення безперешкодного доступу до українських портів в Азовському морі та дозволу на свободу судноплавства", - наголошується в заяві союзників по НАТО.

В документі нагадується, що відповідь НАТО на незаконні дії Росії в Україні була надана разом та на підтримку широким міжнародним зусиллям, які включають запровадження санкцій.

"Не може бути повернення до стану "справи як завжди", доки не відбудеться чітка та конструктивна зміна у діях Росії, яка продемонструє відповідність міжнародному законодавству, виконання Росією міжнародних зобов’язань та власної відповідальності", - йдеться у заяві Північноатлантичної ради в день п’ятої річниці анексії Криму Російською Федерацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-