24 лютого: народний календар і астровісник

24 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні неділя про блудного сина; чи проллє Влас олію, кому нині треба злазити з печі та де знайти крайнього

Сьогоднішня неділя називається неділею про блудного сина. Церква згадує євангельську притчу про людину, яка повертається до батьківського дому з добровільного вигнання. На ранковій відправі, після радісних і урочистих псалмів співається сповнений невимовного туску 136 псалом – «На ріках вавилонських…», який ще називають псалмом вигнання. Його співали євреї у Вавилонському полоні, згадуючи своє святе місто Єрусалим. Цей псалом співається ще двічі, в останні дві неділі перед Великим Постом. Він відкриває нам значення Посту як паломництва, покаяння – повернення в дім Батька.

Також цього дня Церква вшановує священномученика Власія, єпископа Севастійського. Подейкували, що Влас у цей день пильно наглядає за всіма тваринами, особливо за худобою. Напередодні чоловіки нагадували своїм жінкам: «Дивіться, молодиці, щоб завтра принесли раненько водиці з криниці!» Нею наповнювали пляшечки, вкидали туди по шматочку воску зі страсної свічки й ставили на покуть, де вона мала стояти три дні. У цей час Улас освячував воду. Потім частину її вливали в криницю, а рештою скроплювали тварин. Ті господарі, які мали багато худоби, запрошували батюшку, аби той здійснив молебень, після чого з іконою та свяченою водою йшли до стайні, щоб благословити тварин.

З Уласом пов’язували й закінчення зими. «Пролив Улас олії на дороги – пора зимі вбирати ноги», «Прийшов Улас – з печі злазь». Підмічайте: якщо цього дня відлига, то морозів більше не буде.

Іменинники сьогодні Влас, Всеволод, Дмитро.

20-ий місячний день. Місяць у Скорпіоні. Критичний розум сьогодні пасуватиме перед надпотужними подачами емоцій. Особливих клопотів додаватиме неврівноважений  характер. Аби не шукати крайнього, так само і щоби вас не знаходили — знайдіть собі справу за смаком і по душі. З головою пориньте у щось неодмінно приємне, корисне і позитивне. Скористайтеся недільним вихідним для зміцнення  здоров’я і настрою. Надзвичайно корисними будуть усі водні процедури, цілющі властивості матиме сьогодні музика.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1932 році: -20,3, а найтеплішим у 1990 –  +15,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-