16 березня: народний календар і астровісник

16 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Теодора Тирона; привертаємо увагу сонця та чи є різниця між чорним і білим

В суботу першої седмиці Великого посту вшановується пам’ять великомученика Теодора (Феодора) Тирона. Він був воїном у місті Амасьї Понтійській, що в Малій Азії (нині територія північної Туреччини). Над собою мав язичницьке начальство, котре примушувало його приносити жертву ідолам. Однак Теодор був твердим у своїх релігійних переконаннях і відмовлявся виконувати сумнівні накази. За непослух його схопили, піддали тортурам і спалили на вогнищі. Сталося це близько 306 року за правління Римського імператора Галерія. Втім, історія на цьому не закінчується: 50 років по тому, імператор Юліан Відступник, бажаючи принизити християн, наказав очільнику Константинополя скроплювати в перший тиждень Великого Посту всю їжу на ринках міста ідоложертовною кров’ю. Святий Теодор, з’явившись уві сні архієпископу Євдоксію, повелів тому оголосити всім християнам, щоби вони нічого не купували на міських ринках, натомість їли варену пшеницю з медом — коливо (кутю). Саме в пам’ять про цю подію Церква щороку й вшановує в суботу першої неділі Великого посту пам’ять Теодора Тирона. У навечір’я суботи, в п’ятницю, на Божественній Літургії Передосвячених Дарів після заамвонної молитви читається канон молитовний святому великомученику Теодору Тирону, складений преподобним Іоанном Дамаскіним. Після цього коливо благословляється і роздається вірянам.

Цього дня наші пращури обходили хрест-навхрест поле, аби привернути увагу сонця. Спостерігали: якщо сніг танув з північної сторони мурашника – літо буде тепле й тривале, а з південної – холодне й коротке.

Іменинники сьогодні Михайло, Марфа, Федір.

Місяць тихо-мирно перебуває у Раку, нині 10-11 місячні дні. Можливі загрози дня: все, що накопичилось у серці за попередні дні, або й раніше, може “піднятися на поверхню”. Або у вигляді симпатичного крокодильчика чи бегемотика, або чогось зовсім не симпатичного, але того, що обов’язково спливає й пливе з течією. Тож добре провести цей день в колі рідних, близьких людей, котрі знають, люблять і терплять (терплять бо люблять) вас, як кажуть, не тільки “біленькими”, але й “чорненькими”. Розвійте поганий настрій і весь емоційний негатив під час тривалої прогулянки, за працею на дачі, бажано з залученням усіх членів родини. Комфортного настрою!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році – -18,0, а найтеплішим у 1937 - +13,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-