Нацрада: україномовних пісень на радіо - вже 57%

Нацрада: україномовних пісень на радіо - вже 57%

Укрінформ
Присутність державної мови, так само, як і частки пісень українською мовою, в ефірі загальнонаціональних радіостанцій і далі зростає.

На цьому наголосив голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко під час прес-конференції в Укрінформі, присвяченій результатам моніторингу мовних квот у жовтні 2018 - лютому 2019 року.

“Загальний середній показник частки пісень українською мовою за досліджувані 4 місяці становить 57%. Це на 6% більше, ніж рік тому, коли ми досліджували дію мовних квот. Щодо норми, закріпленої в законодавстві - 35%, то вона перевищується на 22%”, - сказав Артеменко.

Він уточнив, що найбільше українських пісень - 100% - звучать в ефірі радіостанцій “Країна ФМ”, “UA: Українське радіо” та “Радіо НВ”. Майже наздоганяють їх ще 2 радіостанції - “UA: Радіо Промінь” - 98% та “UA: Радіо Культура” - 89%.

Водночас найбільший темп дало “Радіо НВ”, де за цей час додалося 44% обсягу звучання україномовних пісень. Також значно зріс їх обсяг на “UA: Радіо Культура” - на 16%, “UA: Українське радіо” - на 9%, “Перець ФМ” - 8%, “Люкс ФМ” - 6%.

Щодо ведення передач українською мовою, то, за його словами, загальний середній показник обсягу на загальнонаціональних радіостанціях становив 89%. Тобто на 3% збільшився порівняно з минулим роком і це на 29% більше, ніж того вимагає закон.

“Тільки українською мовою розмовляють ведучі на радіостанціях “UA: Українське радіо”, “UA: Радіо Промінь”, “UA: Радіо Культура” і “Країна ФМ”. Значно зросла кількість передач державною мовою на таких радіостанціях, як “Русское радио – Україна” - на 22%, “ХІТ FM” – на 14 %, “П’ятниця” – на 12%, “Kiss FM” – на 9%. Дуже приємно бачити цю тенденцію. Це дуже гарні показники”. - підкреслив голова Національної ради.

Як додав член Нацради Сергій Костинський, в ефірі місцевих і регіональних FM-радіостанцій кожна друга пісня звучить українською - середній її показник становить 52%. Порівняно з попереднім періодом частка україномовних пісень зросла на 4 %, перевиконання квоти - на 17%.

“В 9 областях України частка пісень українською становить більше 50%, а саме 52%.

Це Рівненська і Тернопільська області – по 79%, Сумська – 72%, Кіровоградська – 71%, Івано-Франківська – 70%, Львівська – 60%, Чернівецька – 58%, Волинська – 57%, Донецька – 50%. Найбільша динаміка зростання обсягу україномовних пісень спостерігалась у 5-ти областях України: Кіровоградська – на 24%, Чернівецька і Закарпатська – на 12%, Сумська – на 11%, Полтавська – на 10%.”, - сказав Костинський.

Щодо ведення передач українською мовою на регіональних і місцевих радіостанціях, то, зазначив він, їх середній обсяг становить 93%, це на 1%. більше, ніж торік, а перевиконання квоти — на 33%.

У 10-ти областях середній показник обсягу ведення передач державною мовою становить 95% і вище. Так, у Львівській, Рівненській, Хмельницькій областях це

100%, у Чернігівській – 98%, Чернівецькій, Черкаській, Івано-Франківській – 97%, Харківській, Кіровоградській – 96%, Закарпатській – 95%.

Читайте також: Нацрада перевірить п'ять телеканалів через порушення у День пам’яті Героїв Небесної Сотні

У 5 областях України була найпотужніша динаміка збільшення обсягу ведення передач українською мовою: в Донецькій вона збільшилася за рік на 13%, Харківській, Закарпатській і Полтавській – на 6%, у Кіровоградській – на 5%.

“Загалом ми можемо спостерігати, що українська мова однаково представлена в ефірі і загальнонаціональних, і регіональних, і місцевих радіостанцій в кожній області України. Сьогодні вже немає відмінностей, немає особливостей, журналісти і в Донецькій області, і в Закарпатті, і в Харкові, і в Одесі прекрасно володіють українською мовою. І ми не бачимо жодних проблем, що призводять до відтоку слухачів”, - підкреслив Костинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-