У Чернігові презентували книгу до 380-річчя Івана Мазепи

У Чернігові презентували книгу до 380-річчя Івана Мазепи

Укрінформ
З нагоди 380 річниці від дня народження гетьмана Івана Мазепи відомий дослідник його постаті, чернігівський історик, заслужений журналіст України Сергій Павленко презентував у Чернігові свою нову книгу "Батуринська фортеця".

Попереднє представлення видання відбулося на мітингу з нагоди ювілею гетьмана, а повноцінна презентація - в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Буквально два дні тому вийшла книга "Батуринська фортеця". І хоча вона нібито не про Мазепу, та він фігурує в кожному її розділі. Тут я навів документи, які підтверджують знищення Батурина, розповідають про те, хто героїчно обороняв місто, де в цей час був Мазепа, хто з ним пішов, тому різні фейки на кшталт того, що Батурин ніхто не знищував, тут дуже добре спростовані", - розповів дослідник.

За словами Павленка, у новій книзі він нібито сам із собою дискутує, оскільки деякі наведені в ній факти йдуть врозріз із тим, про що він писав у книзі "Загибель Батурина", виданій ще в 1994 році.

"На той час я не мав такого фактажу, як зараз. А тут - найсучасніші мої нариси про тогочасний Батурин і Мазепу", - зауважив історик.

Читайте також: Німеччина повернула Україні грамоту часів Мазепи

"Батуринська фортеця" вийшла у київському видавництві "Мистецтво", має 191 сторінку і дуже гарно ілюстрована. Вона є вже другою книжкою, підготовленою Павленком до ювілею Мазепи. Першу - "Іван Мазепа. Прижиттєві зображення гетьмана та його наближених" історик презентував у Чернігові наприкінці лютого.

Гетьман України, військовий та політичний діяч Іван Мазепа народився 20 березня 1639-го в селі Мазепинці на Київщині. Сьогодні в Чернігові пройшла низка присвячених ювілею заходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-