Українська школа в Нідерландах: навчання з двох років, без парт, форми та оцінок

Українська школа в Нідерландах: навчання з двох років, без парт, форми та оцінок

Ексклюзив
Укрінформ
До школи у два роки. Жодних оцінок. Індивідуальний підхід до кожної дитини, ігрова форма навчання. Головне - не зубрити, а розуміти. Дітей не завантажують домашнім завданням. Така вона, українська школа в Нідерландах.

Як у королівстві вивчають солов’їну, що українська школа взяла від освітньої системи Нідерландів, а що залишила незмінним, дізналася власний кореспондент Укрінформу, яка побувала в одній з українських шкіл країни, а саме у школі "Джерело" поблизу Амстердама.

Українська, нідерландська, англійська - діти галасують на перерві одразу трьома мовами і чудово розуміють один одного. Після дзвоника малеча розбігається по класах. І тут вже усі говорять українською.

На урок поспішає і Леся. Її мама, пані Євгенія, розповідає про школу, навчання та те, як опинилася в Нідерландах. Жінка тут вже 17 років. Приїхала слідом за нідерландським чоловіком, познайомилися ще студентами. Працює у сфері фінансів. Юрист за фахом. З родиною мешкають неподалік Амстердама. Має двох дочок. Старшій чотири, меншій лише рік.

Її чотирирічна Леся народилася в Нідерландах, але має знати своє українське коріння, упевнена пані Євгенія. Дівчинка постійно ходить до української школи.

“Школа біля Амстердама зараз дуже виросла. Наразі тут 45 дітей, а чотири роки тому усе починалося лише з 6 малюків”, - згадує пані Євгенія.

Вона добре пам’ятає часи, коли не те що про українську школу для дітей і мріяти не могли, а навіть просто поговорити українською не було з ким.  “Тоді не було соціальних мереж і люди особливо не гуртувалися. Усе змінилося після подій на Майдані. Діаспора стала дуже активною та сильною. Почали відкривати все нові й нові школи”, - розповідає українка.

Каже, вдома вони говорять двома мовами. Її старша дочка ходить до місцевої, нідерландської школи. А щонеділі до української.

Тут варто зазначити цікавий факт. В Україні у віці 6-7 років першого вересня діти йдуть до школи. Малюки мають бути підготовленими, знати не просто літери, а вже вміти читати, рахувати. У Нідерландах геть усе інакше. Навчання починається у дуже ранньому віці. Замість першого вересня до школи дитина йде, щойно їй виповниться 4 роки, і не 1 вересня, а у свій День Народження чи максимум наступного дня.

В Нідерландах навчання безкоштовне. Батьки платять лише раз на рік близько 200-300 євро для організації свят в школі чи за екскурсії та подорожі для своїх діток.

Початкова шкільна освіта охоплює вік від 4 до 12 років. У початковій школі один вчитель викладає усі предмети. Домашні завдання до 6 класу не задаються. Перші класи виконують функцію соціалізації дитини.

“У Голландії дітки можуть йти в садочок у віці від 3 місяців і до 4 років, а в чотири роки починається початкова школа. Вона особлива з 4 до 6 років, тобто інший метод навчання, більше ігровий. Початкова школа від 4 до 12 років. В 12 років вони здають дуже великий екзамен, письмовий, де школа дивиться на можливість дитини навчатися і надає офіційну рекомендацію, куди дитині далі йти вчитися”, - пояснює пані Євгенія.

Українська школа в Нідерландах пішла ще далі. Діток беруть від 2 років. Загальноприйнятої програми навчання для дітей за кордоном немає, тож кожна школа складає власний навчальний план в залежності від потреб дітей у певній групі.

Загалом в "Джерелі" існує чотири вікові групи:

1.         Підготовча від 2 до 4 років. Діти більше граються і спілкуються українською.

2.         Молодша від 4 до 5 років. Вчаться читати, писати, продовжують розвивати мовлення.

3.         Середня від 6 до 7 років. Граматика української мови, українознавство, вивчення українських творів.

4.         Старша група від 8 до 12 років. Заняття ведуть два педагоги, щоб кожній дитині можна було приділити час. Українська мова, література, українознавство, спів, образотворче мистецтво.

Пані Ірина в Україні працювала вчителем української мови та літератури. У школі "Джерело" вона викладає в середній та старшій групах.

До навчання у неї творчий підхід. Викладає у формі гри, а ще проводить різні квести, змагання - одним словом усе, що тільки можна, аби зацікавити дітей до вивчення української мови. Тут діти не прикуті до парт, не мають шкільної форми, усі вільно рухаються, бігають, стрибають, дискутують між собою, як розв’язати ту чи іншу головоломку. Головне - навчити дітей мислити кажуть, вчителі.

А якщо хтось втомився чи стало нецікаво, вчитель одразу реагує і намагається задіяти дитину в інших вправах. Кожна дитина – особистість, її не можна ламати оцінкою чи щось нав’язувати, переконувати, що їй потрібно саме це. Вчителі певні: успіх в тому щоб заохочувати і викликати у дітей цікавість до навчання.

Ірина Голодюк каже, у школі не існує однієї шкільної програми для усіх. Вчитель має добре готуватися і мати в запасі завдання і вправи на усі випадки. Під рукою в пані Ірини завжди розмальовки, головоломки. У кожної дитини індивідуальні українські підручники та друковані зошити, відповідно до рівня знань.

“Діти протягом тижня ходять в голландські школи і неділя, тільки ці три години в нашій школі з 10 до 13:00, - це єдиний час, коли є можливість вивчити щось українське. Ми намагаємося за ці три години зробити максимум. Я маю змогу вже порівнювати з викладанням в українських звичайних школах, бо я буквально недавно звідти.  Основна ціль нашої школи - це мотивувати дитину любити українське, і робимо ми це в найоригінальніші способи”, - каже вчитель Ірина Голодюк.

Українська школа у першу чергу заснована для дітей українців, які проживають у Нідерландах, щоб надати їм можливість вивчати рідну мову, зберігати українські традиції. Тож, головне завдання вчителів - бути справжніми винахідниками.

Українська школа працює відповідно до перебігу навчального року в Нідерландах з перервами на канікули, які встановлені на території країни.

Директор школи "Джерело" Віталій Тоненчук розповідає, що діти, які тут навчаються, також ходять в голландську чи міжнародну школу, де вивчають усі шкільні предмети. «Тому ми вирішили з батьками, що в нашій, українській, школі наголос повинен бути на вивченні української мови та культури. Також для багатьох батьків важливо те, щоб їхні діти хоча б раз на тиждень спілкувалися з дітьми з України”, - каже Віталій Тоненчук.

Пан Віталій не є директором у традиційному розумінні слова. Він скоріше вправний менеджер, який має домовитися про оренду приміщення, організувати роботу, зробити так, щоб школа працювала і була забезпечена усім необхідним.

“На даний момент нам вдалося знайти вчителів, які працювали в Україні. Це їхня відповідальність - шукати книжки, які потрібні для наших дітей”, - розповідає директор школи.

Українська школа “Джерело” заснована в 2014 роцi Фундацією “Українці в Нідерландах”. Школа має потужну волонтерську культуру та командну роботу між учнями, вчителями й батьками. Сталий зворотний зв’язок допомагає систематично вдосконалювати структуру школи та навчальний процес.

А найважливіше те, що “Джерело” - це платформа для спілкування та затишне місце зустрічі україномовних родин Амстердама і його передмість.

Також школі допомагає посольство України в Нідерландах.

За один день навчання у «Джерелі» батьки платять 14 євро. Більшість воліє сплачувати одразу за півроку, підрахувавши, скільки неділь припадає на місяць.

А для тих, в кого в родині кілька діток, діють знижки. “Якщо батьки приводять двох, чотирьох дітей, тоді за другу, третю дитину платиться тільки половина ціни”, - каже Віталій Тоненчук

Наразі школа орендує 4 кімнати, година оренди коштує біля 10-ти євро. Проте школа думає про оренду ще однієї кімнати. “Дітей більшає, і якщо будемо рости, треба створювати 5-ту групу. Зараз ця ідея на стадії планування і обговорення з батьками та вчителями”, - каже директор школи.

У кожній кімнаті може бути максимум 10 дітей, щоб добре засвоювалася програма. Рівень учнів різний, тож вчителі мають застосовувати індивідуальний підхід і повинні встигати приділити увагу кожній дитини.

У Нідерландах зараз діють шість українських шкіл - в Ейндховені, Роттердамі, Гронінгені, Утрехті, Гаазі та Амстердамі.

Ірина Драбок, Гаага

Відео автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-