Український бал у Відні: Коли зал стає замалим і в захваті навіть завсідники

Український бал у Відні: Коли зал стає замалим і в захваті навіть завсідники

Репортаж
Укрінформ
До столиці Австрії на Український бал завітала рекордна кількість гостей

У Відні щороку проходить близько 450 балів – від елегантних традиційних до шумних карнавалів, із танцями під вальс та під сучасну музику, з дрес-кодами й без. Серед цього різноманіття балів різних організацій, професій, спільнот та народів в останні роки доброю традицією стає й Український бал, який відбувся 16 лютого в австрійській столиці вже вчетверте.

Як і торік, урочистий захід проходив у палаці Auersperg, стіни якого чули гру геніальних Моцарта й Гайдна. Ошатність та масштаби історичної будівлі з легкістю створюють відповідний антураж святкового бального вечора.

ПЕРЕПЛЕТІННЯ АВСТРІЙСЬКИХ І УКРАЇНСЬКИХ ТРАДИЦІЙ

Близько 19.30 до палацу почали прибувати гості. Спочатку вони потрапляли до розкішного вестибюлю, засланого червоною доріжкою. Здавши верхній одяг у гардероб,  опинялися у спеціально облаштованій фотозоні зі стендом Українського балу. Бажаючих попозувати перед професійним фотографом заходу чи зробити селфі на смартфон не зменшувалося там упродовж усього вечора. Хоча, власне, і весь Auersperg із його розкішними залами був ідеальним місцем для пам’ятних фото.

Організатори, команда з Товариства української молоді Австрії, зустрічали гостей на парадних сходах на другий поверх, де й відбувалося головне дійство. Легкий джаз у виконанні австрійського бенду Vienna Jazz Melange занурював присутніх у вир романтичних почуттів та насолоди. 

Команда організаторів
Команда організаторів

Дрес-код Українського балу, не строгий як за класичними мірками (для жінок – довгі вечірні або бальні сукні, для чоловіків – чорний костюм із метеликом), створював атмосферу  краси й витонченості, що давала змогу з легкістю відключитися на один вечір від усіх проблем та насолоджуватися співом, музикою, танцями.

На другому поверсі в різних місцях палацу розташувалися три невеликі бари, де гості могли отримати келих шампанського, так званий “welcome drink” від організаторів, а також пригоститися при бажанні іншими напоями за власний кошт.

Рівно о 21.00 двомовні ведучі, українською та німецькою мовами, урочисто відкрили бал, після чого на сцену вийшли головні дійові особи – 14 пар дебютантів, 4 з яких спеціально приїхали з України.

Власне головною "родзинкою" Українського балу є поєднання австрійських класичних традицій балів з Україною. Зокрема, це стосується й одягу дебютанток: "канонічні" білі сукні в українському варіанті були елегантно доповнені вишивкою.

Дебютанти традиційно станцювали полонез та віденський вальс, який, знову ж таки, мав українське обрамлення – під адаптовану мелодію "Як тебе не любити, Києве мій".

Наталія Степаняк
Наталія Степаняк

Оперна співачка, солістка літньої академії Віденської філармонії Наталія Степаняк виконала арію Джудіти з однойменної оперети Франца Легара “Мої губи цілують дуже гаряче”. А Петро-Павло Ткаленко, український бас-баритон, учасник Зальцбурзького фестивалю у складі Концертної спілки хору Віденської державної опери, неперевершено заспівав арію Тараса з опери “Тарас Бульба” Миколи Лисенка. Удвох оперні зірки також виконали фантастичний дует Дона Джованні та Церліни з опери “Дон Джованні” Вольфганга Амадеуса Моцарта.

Петро-Павло Ткаленко
Петро-Павло Ткаленко

Після фрази "Alles Walzer!", що прозвучала десь через годину після початку балу, розпочалася танцювальна програма – й у вир танцю поринули всі присутні.

Ziehrer Hofball Orchester
Ziehrer Hofball Orchester

Окрасою Українського балу стала музика від австрійського оркестру Ziehrer Hofball Orchester, який добре розуміється на бальних традиціях і не один раз супроводжував віденські бали. Саме вони минулого року підкорили відвідувачів українським танго “Гуцулка Ксеня” у класичному виконанні. Цього року в симфонічному аранжуванні, поруч з "Києве мій",  прозвучали "Ніч яка місячна", "Ой чий то кінь стоїть", "Місто спить", "Тримай".

Запалити в танці гості балу могли й під енергійні ритми латини. Для поціновувачів цієї музики був відведений окремий зал із латиноамериканською та джазовою програмою у супроводі солістки Олени Гойняк та саксофоніста Олега Огнівчука.

Окрім танцювальних приміщень, у розпорядженні відвідувачів було ще 5 декорованих залів зі столами: ті, хто замовив додатково місця за столом, мали змогу відпочити. Зали не були закритими, тому й інші гості також могли насолодитися ошатним інтер’єром залів та перенестися в атмосферу тогочасних гулянь.

ТАНЕЦЬ ДЛЯ ГЕРОЇВ, “ЧЕРЕМШИНА” З ОЛЕГОМ СКРИПКОЮ І КАДРИЛЬ

Традиційним елементом усіх балів є спеціальні шоу-виступи, які, як правило, відбуваються ближче до півночі. На Українському балу ним став зворушливий показовий номер переможців кубків України та міжнародних конкурсів, бальних танцюристів із Маріуполя Костянтина та Надії Панченків. Цього року вони попросили не починати їх виступ зі слів про високі досягнення та успіхи в професійному танцювальному спорті, а натомість зачитати наступні рядки:

Пам‘ятайте героїв,
Герої вмирають,
Якщо їх ніколи не згадають,
Якщо не пом‘януть доньки й сини,
Вони задарма не вернулися з війни.

Присвячений Героям Небесної сотні танець не залишив нікого байдужим і довго зривав оплески присутніх.

Vienna Jazz Melange та Олег Скрипка
Vienna Jazz Melange та Олег Скрипка

Ще однією "родзинкою" вечора стало виконання української пісні “Черемшина” Vienna Jazz Melange разом із Олегом Скрипкою, який завітав до Відня спеціально на бал.

Одним із кульмінаційних моментів балів вважається кадриль опівночі. Після роз’яснення "танцмейстерами" Панченками непростих рухів цього завзятого групового танцю, пари приступили до його виконання, що завершилося веселим хаосом.

Отримавши заряд бадьорості після яскравої кадрилі, дещо стомлена публіка знову поринула в танці, що продовжувалися до 2-ї години ночі. Хоча, й це ще не був кінець: опісля розпочалася запальна дискотека (ще один із елементів сучасних балів), що тривала до 4-ї ночі й завершилася традиційним фінальним вальсом.

ЗАДОВОЛЕНІ Й ГОСТІ, Й ОРГАНІЗАТОРИ

За задумом організаторів, Український бал має стати містком культурної дипломатії між Україною й Австрією, і таким чином популяризувати українську культуру серед австрійців та іноземців через рідний їм формат балу. Крім того, це хороша нагода згуртування українців у Австрії й вивчення культури. Однак головна мета заходу, який має слоган "Допомагай танцюючи!" – благодійність. Кошти від продажу квитків спрямовуються на підтримку дітей із вадами або соціально незахищених дітей в Україні.

Ще одне джерело поповнення цього фонду – благодійна лотерея (томбола). Купивши лотерейний квиток на Українському балу за 20 євро, можна було отримати шанс виграти один із 10 головних призів – від поїздки до Львова чи австрійського регіону Тіроль до ювелірних прикрас чи набору вишиванок ручної роботи. Крім того, багато приємних призів пропонувала й миттєва лотерея за 5 євро.

На цьогорічному балу вдалося зібрати близько 5 000 євро, які підуть на потреби двох дитячих будинків в Україні.

Співорганізатор балу, голова Товариства української молоді Австрії Лідія Акришора задоволена результатом і кількістю людей, які завітали на захід. “Їх було близько 700. Дехто з гостей ділився думками, що танцювальний зал вже видався замалим. Але в цілому вечір був просто грандіозний. Ми також намагалися все зробити для того, щоб панувала "сімейна атмосфера".

Голова Українського клубу при Віденському міжнародному центрі, співробітниця UNIDO Соломія Омелян хоча на Українському балу вперше, але має з чим порівняти, адже 16 років живе у Відні та відвідувала різні бали. “Цей бал організований на високому рівні, дуже пристойно. Думаю, що українці все більше й більше показують в Австрії, і в світі загалом, наскільки ми гідні й цікаві. Чудові співаки та танцюристи, настільки все яскраво і динамічно. Думаю, цей бал має велике майбутнє, і це хороша можливість, аби пропагувати нашу державу, й це великий внесок нашої молоді у культурну дипломатію", –  вважає вона.

А сестри-студентки з українським корінням зі Швейцарії Лаура і Джессіка Тонетті, які навчаються у Відні, цього року прийшли на Український бал вже вдруге: "Він просто чудовий, нам дуже сподобався. Добре, що організатори зробили два зали, один –  із класичною музикою, інший –  з латиноамериканською. Дуже сподобався спів українських оперних співаків та танець Панченків”.

Загальні враження від українського бального вечора у Відні можна підсумувати коротким коментарем від одного з австрійських гостей, генсека Пан'європейського руху Австрії Райнгарда Клучека: "Я не часто буваю на балах. Але Український бал справді вартий, щоб його відвідати: чудова програма, супер настрій, приємні люди. Мій товариш, який є завсідником балів, сказав, що наразі для нього це був найкращий бал у нинішньому сезоні".

Василь Короткий, Відень

Відео автора

Фото Євгена Завгороднього, Олега Немченка та автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-