Близько 13 тис. українців у Білорусі зможуть проголосувати на виборах 31 березня - Посол

Близько 13 тис. українців у Білорусі зможуть проголосувати на виборах 31 березня - Посол

Укрінформ
Віддати свій голос на виборах Президента України 31 березня зможуть близько 13 тис. українських громадян, які мешкають у Білорусі.

Про це білоруському телеграфному агентству БЕЛТА повідомив Посол України в Білорусі Ігор Кизим.

«Близько 13 тис. українських громадян, які проживають у Білорусі і мають право виборчого голосу, зможуть взяти участь у виборах Президента України», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у Білорусі буде відкрито дві виборчі дільниці, які діятимуть у Посольстві України в Мінську та в українському консульстві у Бресті. Дільниці працюватимуть у день президентських виборів з 8:00 до 20:00.

Посол розповів, що 14 березня у Мінську відбулося перше засідання комісії з виборів Президента України. Ця виборча комісія працюватиме в українському посольстві з 10:00 до 13:00 та з 14:00 до 17:00 щоденно, у тому числі й вихідними днями. Там українські громадяни, які проживають або перебувають у Білорусі, зможуть перевірити наявність свого прізвища у списках для голосування. Також це можна зробити в режимі онлайн.

Дипломат звернув увагу на те, що практики дострокового голосування в Україні немає.

Ігор Кизим пояснив, як голосувати українським громадянам, які, приміром, перебувають у Білорусі у відрядженні. «Необхідно заздалегідть повідомити про плани подорожі виборчу комісію за місцем проживання, аби мати можливість голосувати за кордоном. У Білорусі, як і в інших закордонних країнах, голосувати можна буде лише за наявності закордонного, дипломатичного чи службового паспортів. Приїхати до Білорусі з внутрішнім паспортом можна, це передбачено законодавством, але голосувати за таким внутрішнім документом за кордоном неможливо», - зазначив Посол.

Він підкреслив, що в Україні складено реєстр українських громадян, які мають право взяти участь у виборах Президента. Ігор Кизим зауважив, що зміни в реєстр можна внести до 23 березня включно, за тиждень до виборів.     

Очікується, що інтерес до виборів і до того, щоб віддати свій голос за кандидата, який сподобався, буде великим.

Ігор Кизим зазначив, що під час виборів на виборчих дільницях можуть бути присутніми члени виборчої комісії, представники від кожного кандидата у Президенти та виборці. "Усі, хто має намір спостерігати за ходом виборів, незалежно від знаходження виборчих дільниць – в Україні чи за кордоном – повинні заздалегідь зареєструватися у ЦВК України", - сказав український дипломат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-