В Абу-Дабі та Дубаї українські школи провели майстер-класи писанкарства

В Абу-Дабі та Дубаї українські школи провели майстер-класи писанкарства

Фото
Укрінформ
Українські школи в Об'єднаних Арабських Еміратах «Дивосвіт» та «Софія» провели для дітей майстер-класи з розпису великодніх яєць.

Як передає Укрінформ, про це пише видання «Емірати Сьогодні»

За повідомленням, захід школи «Дивосвіт» в Абу-Дабі відбувся у творчій та затишній атмосфері Art House Café й зібрав понад 15 учнів школи та їхніх друзів. У Дубаї майстер-класи з писанкарства проводили вчителі школи «Софія» під час уроків українознавства.

У матеріалі йдеться, що познайомитися з мистецтвом розпису українських великодніх яєць і створити свої писанки маленьким митцям школи «Дивосвіт» допомагала майстриня зі Львова Юлія Бура. Вона розповіла про основні моменти творчого процесу: вибір орнаменту та значення символів у ньому, правила роботи з писачком і воском, секрети отримання потрібних кольорів, показала світлини розписаних яєць з різних куточків України.

«Після теоретичної підготовки діти розібрали писачки, віск, видуті яйця, олівці та приступили до роботи. За допомогою пані Юлії та батьків юні українці поринули у світ писанкової магії. Вони старанно виводили лінії майбутніх візерунків, покривали їх воском та занурювали в спеціальні фарби. І згодом на дитячих писанках розквітали квіти, колосся, з’являлися пташки, рибки, сонце, зірки та інші символи довголіття, здоров’я, кохання, багатого врожаю тощо, а також тризуби та слово «Україна». Навіть наймолодші непосиди зачаровано працювали й дивувались, як біле яєчко перетворюється на щось барвисте й казкове», – пише видання.

Зауважується, що процес розпису яєць виявся не завжди простим, але дуже цікавим і захопливим. У результаті кожен маленький художник, хто долучився до багатого спадку української культури, отримав свою власну неповторну, а багато хто й першу, писанку.

«Ми надзвичайно раді цього року знову зібратися шкільною родиною на майстер-клас із писанкарства. Приємно бачити, що глибинна творчість нашого народу торкнулась душі кожного. Дуже важливо зберігати українські традиції та передавати їх далі нашим дітям і наступним поколінням українців, аби багате культурне надбання нашого народу пишно квітнуло й гідно славило Україну», – зазначила директорка школи «Дивосвіт» Тетяна Аль Атаб.

В Українській школі в ОАЕ «Софія» (Дубай) майстер-класи з писанкарства відбувалися під час уроків, на яких діти вчилися «читати» прадавні посилання, закладені пращурами у візерунках на писанках, дізнавалися про символи, що на них зображуються.

«У результаті – кожен власноруч створив писанку, яка носить тепло наших рук і в цей особливий період нагадує нам, щоб ми більше турбувалися один про одного та дякували Всевишньому за наше життя, нашу землю та наших ближніх», – зазначено на сторінці школи «Софія».

Діти старших груп розписували їх воском, першокласники фарбували дерев'яні яєчка акриловими фарбами, а дошкільнята прикрашали пасочки, випечені директоркою школи Наталією Сердюк.

Нагадаємо, Українська жіноча ініціатива в ОАЕ провела в Абу-Дабі свій перший майстер-клас «Великодня писанка».

Фото: Українська школа «Дивосвіт» (Абу-Дабі), Українська школа «Софія» (Дубай)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-