На Прикарпатті представлять монету-писанку, яку викарбували в Канаді

На Прикарпатті представлять монету-писанку, яку викарбували в Канаді

Фото
Укрінформ
Амбасадорка української культури у світі Марія Рипан придбала для Музею писанкового розпису на Прикарпатті нову срібну монету в формі української писанки, яку випустили у Канаді.

Про це у Фейсбуці повідомляє Музей писанкового розпису, передає Укрінформ.

«Нову срібну монету-писанку випустив Королівський монетний двір Канади. Як і вісім попередніх, цю унікальну монету у формі української писанки спеціально для колекції Музею писанкового розпису придбала відома мисткиня, дослідниця народного мистецтва, амбасадорка української культури у світі Марія Рипан з Торонто (Канада)», – йдеться у повідомленні Музею писанкового розпису.

За їхньою інформацією, монету номіналом 20 канадських доларів викарбувано з чистого срібла, купівельна вартість становить 139.95 канадських доларів, тираж – 8 500 екземплярів.

«Після повномасштабного вторгнення Росії кошти з продажу монетний двір скеровує на гуманітарні потреби України», – додають в Музеї.

Марія Рипан поряд з вітриною, де представлено монети-писанки
Марія Рипан поряд з вітриною, де представлено монети-писанки

Зазначається, що оригінальний дизайн реверсу «писанки» розробила художниця та писанкарка Таня Микитюк – канадка українського походження. На створення дизайну монети її надихнула нещодавня хвиля українців, які прибули до Канади в пошуках притулку та нових починань.

«Мисткиня використала традиційні писанкові мотиви, відобразивши їх зеленими й фіолетовими барвами з вкрапленням срібного на чорному тлі. У центрі композиції – восьмикутна зірка, що символізує сонце, та стилізовані квіти, поєднання яких дає надію на відродження природи і життя та стійкість», – зауважили в Музеї писанкового розпису.

Авторка дизайну монети Таня Микитюк
Авторка реверсу «писанки» Таня Микитюк

Зазначається, що першу «писанку» в Канаді випустили у 2016 році з нагоди 125-річчя з часу першого поселення українців у Канаді. Писанка настільки стала популярною, що й у наступні роки їх щороку карбували, виявляючи таким чином шану до української культури та мистецтва в Канаді.

Як повідомляв Укрінформ, Королівський монетний двір Канади випустив дев’яту в колекції срібну монету у формі української писанки 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-