У Нідерландах відзначили День визволення від нацистів і провели велопробіг «Україна це Європа»

У Нідерландах відзначили День визволення від нацистів і провели велопробіг «Україна це Європа»

Фото
Укрінформ
У Нідерландах цими вихідними відзначили щорічне державне свято День визволення країни від нацистської окупації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

По всій країні 5 травня проходять пам'ятні заходи, концерти, фестивалі та обіди свободи з нагоди Дня визволення від нацистської окупації у 1945 році.

Також у цей день вивішують нідерландський прапор, що символізує свободу та незалежність Нідерландів.

У святкових заходах беруть участь урядовці та члени королівської родини.

Як зазначає NOS, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте офіційно дав старт заходам по всій країні запаливши визвольний вогонь на фестивалі в Рурмонді.

Варто зазначити, що Рурмонд також був одним із 700 місць у Нідерландах, де люди могли брати участь у так званих обідах свободи, обговорюючи важливість свободи.

Посол України в Нідерландах Олександр Карасевич також взяв участь у заходах в місті Вагенінген, де Німеччина у 1945 році підписала документи про капітуляцію.

У Вагенінгені проходило офіційне відзначення Дня визволення в Нідерландах, яке почалось опівночі 5 травня, коли два ветерани Другої світової війни запалили вогонь національного визволення.

Варто зазначити, що церемонія вшанування пам’яті включає Парад Свободи, який є традиційним парадом вшанування воїнів-визволителів і ветеранів. Цьогоріч у параді брав участь оркестр Військового інституту Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Крім того, у нідерландській Гаазі було проведено велозабіг солідарності «Україна це Європа», щоб разом з нідерландцями вшанувати пам’ять тих, хто загинув за свободу та незалежність країни, і водночас нагадати, що сьогодні йде щоденна боротьба за свободу в Україні.

Захід було проведено за підтримки посольства України в Нідерландах, Посольства Литви в Нідерландах, фундації «Ватага» та студентської асоціації ABBA (Adriatic-Baltic-Black-Azov Seas).

«Ідея цього забігу належить представниці литовського студентського обʼєднання Густе Рамонайте. Ми багато робимо разом з представниками країн Балтії, і будемо точно продовжувати. Литва стала членом Євросоюзу 1 травня, і постійно закликає Євросоюз почати переговори про вступ України. Саме тому головне гасло велозабігу було «Україна це Європа», – сказала в коментарі Укрінформу співзасновниця Фундації «Ватага» Уляна Бунь.

Вона також наголосила, що вже 10 років в Україні триває війна та дуже важливо продовжувати підтримувати Україну.

«Вирішили робити своєрідну демонстрацію у форматі велозабігу, бо це близький транспорт для Нідерландів. Це своєрідний міст між нашими культурами. Стартовою точкою був Палац Миру, що стало теж своєрідним символом. Цікавим було те, що люди підʼїжджати до нас під час руху, цікавилися і приєднувалися. Тому, однозначно наш заїзд був почутим і побаченим», – підкреслила Бунь.

Також представники української громади міста Зволле та околиць взяли участь у фестивалі. На сцені Wereldpaviljoen виступали бандуристи – Наталія Слободянюк і її дочки Домініка та Даніела.

Нагадаємо, нацистські війська вторглись у Нідерланди 10 травня 1940 року. Через п'ять днів нідерландська армія капітулювала. Королева Вільгельміна та частина політиків виїхали до Лондона. Вони сформували уряд у вигнанні.

Навесні 1945 року у Нідерланди зі сходу увійшли військові частини Канади, Великої Британії та Польщі. 5 травня 1945 року Нідерланди було звільнено від нацистської окупації.

Як повідомляв Укрінформ, посол України в Нідерландах Олександр Карасевич та мер міста Бодегравен-Рейвейк Міхаель Граусс відвідали притулок Reeuwijkse Poort, який надає прихисток українцям, що були змушені рятуватися від російської війни.

Фото: Embassy of Ukraine in the Kingdom of the Netherlands, Embassy of Lithuania in the Netherlands / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-