Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Що нового в субсидіях

Що нового в субсидіях

Блоги
Укрінформ
Чим більше ви заощадите, тим більше залишку субсидії потрапить вам у кишеню

Прес-служба Кабінету Міністрів України заявила, що, починаючи з березня цього року, країна повністю монетизує субсидії. Що це означає для тих, хто отримує подібні пільги від держави? Відповідь проста: тепер нарахування за комунальні послуги будуть надходити на персональні банківські рахунки субсидіантів або видаватимуться разом із пенсією. Простіше кажучи, держава виплачує суму субсидії, а люди самостійно з її допомогою оплачують комунальні послуги.

Подібні зміни пов'язані з наступними причинами:

• Держказначейство виплачуватиме гроші напряму. Це істотно скоротить рівень корупції в цьому сегменті;

• Такі заходи дозволять пільговикам самостійно розпоряджатися отриманими фінансами;

• Оскільки субсидія покривала основний обсяг комунальних послуг, багато українців витрачали більше енергоресурсів, ніж середньостатистична сім'я без субсидії. Тому монетизація дозволить людям економніше ставитися до енергетичних резервів країни.

Поговоримо про те, як працюватиме ця система. Спершу варто розділити тих, хто отримує субсидію, на дві категорії: пенсіонерів і «старих / нових» субсидіантів, бо для кожного з них передбачена своя програма прийому пільг.

Поважатимемо старших і почнемо з пенсіонерів. Вони отримуватимуть  субсидію разом із пенсією. Причому не важливо, який спосіб виплати для цього обрано: доставка за адресою, відділення банку або Укрпошти. Посібник, у будь-якому з варіантів, додається до пенсії. І найцікавіше – те, що не доведеться звертатися до Пенсійного фонду. Ваші дані автоматично надійдуть в Управління праці та соціального захисту населення міста Києва. Головна риса змін – повна автоматизація, яка позбавляє від необхідності кудись ходити, стояти в чергах та інше.

Далі мова йде про субсидіантів «старих» (тих, хто подав на субсидію в 2018 році або раніше) і «нових» (вони оформляли документи вже після 1 січня 2019 року). Як не дивно, різниця між ними є, оскільки вони потрапляють під різні програми субсидування.

Категорія «старі» буде отримувати гроші на рахунок «Ощадбанку». Вони зможуть або перевести в готівку суму і розрахуватися за комунальні послуги самостійно або доплатити другу, відсутню частину банку, щоб перекрити місяць. Якщо після оплати на рахунку є залишок, то банк переведе його в готівку і видаватиме вам на руки. Тобто чим більше ви заощадите, тим більше залишку субсидії потрапить вам у кишеню. Головне при цьому не забути паспорт та ідентифікаційний код (без документів залишок не видають)!

«Оскільки субсидія нараховується відповідно до соціальних норм, затверджених Постановою Кабінету Міністрів, то заощаджені кошти не повертаються до державного бюджету, а залишаються у громадянина», – розповів начальник управління пільг, державної та регіональної допомоги Максим Бученко.

Не варто забувати і про «нових» субсидіантів: свої кошти вони теж отримають на рахунок «Ощадбанку» і звідти гроші перерахують безпосередньо комунальним підприємствам (Київенерго, Київводоканал і т.д.). А далі банк за допомогою смс-сповіщення повідомить про суму субсидії та надаватиме інформацію про оплату і залишок, який необхідно доплатити за комуналку. Заощаджені гроші можна перевести в готівку, але після закінчення опалювального сезону.

Після всього вище сказаного ви запитаєте: «Навіщо для всіх влаштовувати різні моделі оплати? Чому б не заснувати загальну?». Все просто: держава шукає найзручнішу модель. Починаючи з березня і по травень 2019 року в Україні пройде так званий «інкубаційний період». Пройшовши його, Мінсоцполітики визначать найкращий варіант. Від нього ми і рухатимемось далі.

Багатьох можуть налякати «нові реформи» і зміни. Але не варто перейматись такими речами. Зрештою, краще не стане, якщо вчасно не позбуватимемось старого. Країна змінюється і, як то кажуть, процес запущений. Ми не дізнаємося, як краще, поки самостійно не пройдемо весь шлях.

Олексій Коваленко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-