У квітні 1300 підприємств можуть лишитися без електрики - ДТЕК

У квітні 1300 підприємств можуть лишитися без електрики - ДТЕК

Укрінформ
У Києві з 1 квітня можуть залишитися без електроенергії 64 юридичні особи - клієнти "постачальника останньої надії", які не підписали угоди з новим постачальником. По Україні цифра сягає 1300.

Про це на прес-конференції сказав комерційний директор ДТЕК Київські електромережі Олександр Бемм, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є відключення за бездоговірне користування. Тому 31 березня близько 64 клієнтів по місту Києву, і по Україні – 1300 клієнтів можуть залишитися без електрики, бо на даний момент вони не знайшли собі постачальника", - сказав Бемм.

За його словами, 1 квітня у цих споживачів спливає термін дії договору на отримання послуг від "постачальника останньої надії". За законом, якщо за 90 діб клієнт не вибрав собі постачальника електроенергії та не уклав з ним договору на ринкових умовах, "постачальник останньої надії" ініціює припинення постачання електроенергії. У нових умовах ринку відключення зобов’язаний виконати оператор системи розподілу (ОСР).

ДТЕК Київські електромережі попереджає, що в Києві відключити можуть десятки організацій: компанії, що обслуговують житлові будинки, низку державних підприємств та заводів, Центр державного земельного кадастру, наукові установи та інші об'єкти.

"Відключення стосується підприємства, де заходять сервери Геокадастру, в якого до 31 березня немає постачальника, бо вони його не вибрали. Також (можуть бути відключені - ред.) завод "Маяк", який виготовляє озброєння для нашої армії, ТОВ "ДІМ-СЕРВІС 19" - Харківське шосе, 19, один із будинків Войцеховського. У цілому по Києву це 64 підприємства", - сказав він.

За його словами, постачальник надає заявку оператору системи розподілу про те, що у клієнта закінчується договір про поставку електроенергії. Клієнт за період із подачі заявки до закінчення строку договору повинен знайти собі постачальника; якщо клієнт не знаходить постачальника, то ОСР виконує заявку і відключає клієнта за бездоговірне користування.

"Залишити їх включеними неможливо, тому що бездоговірне користування – це крадіжка електроенергії. Кожен клієнт має мати свого постачальника. Сьогодні клієнту надається можливість вибрати собі постачальника, адже це європейська практика", - зауважив комерційний директор.

Читайте також: Нацкомісія ухвалила інвестпрограму «ДТЕК Київські електромережі» на цей рік

Як відомо, з 1 січня 2019 року в Україні розпочалася реформа ринку електроенергії. Найбільших змін зазнали умови постачання електроенергії для юридичних осіб. Підприємства, організації, установи, договірна потужність електроустановок яких перевищує 150 кВт, мали до 11 грудня 2018 року вибрати собі постачальника електроенергії та укласти з ним договір на ринкових умовах. Компанії, які не знайшли постачальника у новому ринку, згідно зі ст.64 закону України "Про ринок електроенергії" та рішенням Кабінету міністрів, з 1 січня стали клієнтами "постачальника останньої надії", функції якого по всій території України виконує ДП "Укрінтеренерго". За даними операторів системи розподілу, по всій країні налічується 1 339 таких споживачів.

Згідно із законом, "постачальник останньої надії" не мав права відмовити в укладанні договору та був зобов’язаний надавати послуги з постачання електроенергії, але не більше 90 днів, тобто з 1 січня по 1 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-