У Незалежній асоціації банків не прогнозують значних змін валютного курсу

У Незалежній асоціації банків не прогнозують значних змін валютного курсу

Укрінформ
В осяжній перспективі офіційний курс збережеться на рівні 36,6, а ринковий коливатиметься в межах 39-41 гривень за долар.

Такий прогноз під час пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ зробила голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, передає кореспондент Укрінформу.

За словами експертки, наразі курс гривні до світових валют залишається стабільним. І в НАБУ сподіваються, що найближчим часом він суттєво не зміниться.

“Національний банк дотримується політики фіксованого обмінного курсу та повністю закриває дефіцит на ринку валютними інтервенціями. Їх обсяг - у середньому $3 млрд на місяць. Водночас регулярні надходження міжнародної допомоги перевищують відповідні потреби. Наочним підтвердженням цьому є те, що наші золотовалютні резерви в січні сягнули майже $30 млрд (в еквіваленті). Тобто, їх рівень навіть вищий, ніж до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну”, - пояснила Коробкова.

Тому жодних підстав для суттєвої зміни валютного курсу голова ради НАБУ не бачить. Вона переконана, що в осяжній перспективі Національний банк дотримуватиметься політики фіксованого курсу “гривня - долар” на позначці 36,6. Це означає, що ринковий курс коливатиметься в межах 39-41 гривень за долар. Європейська валюта залишатиметься дорожчою, її курс коливатиметься залежно від співвідношення “долар - євро” на світовому ринку.

“Додам також, що відмінності між офіційним та ринковим курсом у нинішніх реаліях зумовлені багатьма чинниками — зокрема, ускладненою логістикою і адміністративними обтяженнями. Але ситуація набагато краща, ніж у перші місяці війни, коли в країні було одночасно по 4-5 різних курсів”, - сказала Коробкова.

Тим же, хто хоче заощадити та вигідніше придбати валюту, експертка радить скористатися банківськими програмами купівлі валюти на депозит, а також віддавати перевагу безготівковим валютним платежам замість оплати готівкою.

Читайте також: У НБУ розповіли, коли повернуться до плаваючого обмінного курсу

Як повідомлялося, станом на 1 лютого 2023 року міжнародні резерви України сягнули майже $30 мільярдів. При цьому в січні резерви зросли на 5% завдяки надходженням від міжнародних партнерів, що компенсували чистий продаж валюти Національним банком для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-