Як працюватиме банківська система у разі блекаутів: Пишний розповів про мережу POWER BANKING

Як працюватиме банківська система у разі блекаутів: Пишний розповів про мережу POWER BANKING

Укрінформ
Національний банк України та уряд реалізують план підтримки роботи банків та забезпечення платежів і грошового обігу навіть у разі тривалого відключення електроенергії або втрати зв’язку внаслідок російських атак.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв’ю міжнародному виданню The Banker, яке опубліковане на сайті НБУ.

План називається POWER BANKING. Він є каскадною системою рішень і протоколів, яка дає змогу НБУ безперебійно взаємодіяти з банківською системою навіть у разі масштабної атаки.

«Перший рівень – це НБУ і система протоколів центрального банку, яка дає йому змогу працювати і виконувати свої функції за будь-яких умов. За повної або часткової втрати зв'язку, відсутності транспорту, стабільного зв'язку з персоналом запрацює система сповіщень, перевезення персоналу, обміну повідомленнями», - пояснив Пишний. 

Другий рівень передбачає співпрацю і взаємодію між НБУ і банківською системою для забезпечення її функціонування в умовах тотального відключення електроенергії чи відсутності зв’язку.

Читайте також: IFC може залучили комерційні банки для фінансування відбудови житла в Україні

Після активації POWER BANKING, за рішенням НБУ, щонайменше 35% мережі відділень системно важливих банків в Україні повинні мати змогу працювати в умовах тривалого блекауту або відсутності зв’язку.

Наразі мережа POWER BANKING налічує понад 2360 відділень - це понад 50% від загальної кількості банківських відділень в країні. Вони обладнані автономними джерелами електроенергії та зв'язку. Громадяни України знають, які відділення працюють в умовах знеструмлення, тому що їх відповідним чином позначено. 

«Є карта та інформація, а також взаємодія з місцевою владою», - зазначив голова НБУ.

Крім того, банківський сектор працює в частині пунктів незламності, які відкрилися минулого року у відповідь на регулярні атаки на енергетичну інфраструктуру. Це місця, куди люди можуть прийти, якщо немає світла чи опалення. Пункти незламності забезпечують базове опалення, їжу, точки для заряджання телефонів і комп’ютерів, а деякі, розташовані в адмінбудівлях, – можливість отримання готівки.

Читайте також: В Україні хочуть створити мапу провайдерів, які забезпечать інтернет під час блекаутів

«Після активації протоколу POWER BANKING немає значення, клієнтом якого банку ви є. Ви стаєте клієнтом усієї мережі відділень POWER BANKING. Це загальнонаціональна мережа», - наголосив Пишний.

Як повідомлялося, українські енергетики не планують відключень світла, але підготували відповідні графіки на випадок значних пошкоджень інфраструктури унаслідок обстрілів.

Фото з сайту thebanker.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-