Підстав для різких змін валютного курсу наразі немає - член ради Нацбанку

Підстав для різких змін валютного курсу наразі немає - член ради Нацбанку

Укрінформ
Ситуація на валютному ринку стабільна і контрольована, підстав для суттєвої зміни курсу нині немає.

У цьому на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ запевнив член ради НБУ Василь Фурман.

Він нагадав, що з 1 жовтня НБУ змінив валютно-курсову політику, перейшовши від фіксованого курсоутворення до режиму керованої гнучкості.

"І ми бачимо, що ринок пристосувався до нових умов. У листопаді відбулося навіть певне поліпшення ситуації на валютному ринку порівняно з вереснем, до моменту набрання чинності рішенням про зміну курсового режиму. Наприклад, обсяг угод між банками, без участі НБУ, порівняно з вереснем збільшився втричі - до майже 90 млн дол. на день. Натомість середньоденний чистий продаж валюти Нацбанком зменшився до 111 млн дол. порівняно зі 128 млн дол. у вересні”, - сказав Фурман.

Читайте також: Облікову ставку у грудні можуть знизити: у Нацбанку назвали умови

Він констатував, що офіційний курс коливається в обидва боки, реагуючи на зміни на валютному ринку.

Стабільною, за словами члена ради НБУ, є й ситуація в готівковому сегменті. З початку листопада гривня зміцнилася майже на 1%, а різниця між офіційним та готівковим курсом скоротилася до 3%.

“Тому загалом ситуація на валютному ринку є стабільною та контрольованою, підстав для різких коливань наразі немає”, - переконаний економіст.

Він спрогнозував, що попри теперішню невизначеність із надходженням наступного року міжнародної фінансової допомоги, рівень золотовалютних резервів України й надалі залишатиметься високим. Отже, Національний банк матиме ресурс для унеможливлення значних курсових коливань.

Також позитивно впливатимуть на ситуацію на валютному ринку низький рівень інфляції (вона хоч і пришвидшиться порівняно з нинішніми показниками, однак не перевищить 10% у річному вимірі), подальше економічне зростання (за прогнозами, на рівні 4% за підсумками 2024-го) і стабільність банківської системи.

“Поміж основних ризиків — загострення ситуації на фронті та різке зменшення обсягів фінансової допомоги від міжнародних партнерів”, - попередив Фурман.

Читайте також: Економіка України в 2023 році почала відновлюватися - висновок МВФ

Як повідомлялося, в листопаді Національний банк продав на міжбанківському ринку 2,45 млрд дол. (проти валютних інтервенцій на суму 3,34 млрд дол. у жовтні). Загалом від початку 2023 року Національний банк України продав на міжбанку 25,548 млрд дол., купив - 214,66 млн дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-