Голова Асоціації українських банків назвав причини зміцнення гривні цього року

Голова Асоціації українських банків назвав причини зміцнення гривні цього року

Укрінформ
У 2023 році відбулося зміцнення гривні, крім того, вже вісім місяців поспіль зростає обсяг коштів громадян у банківській системі.

Про це повідомив у ефірі Українського радіо голова Асоціації українських банків Андрій Дубас, передає Укрінформ.

"Зміцнення гривні відбулося. Також ми фактично відійшли наприкінці 2023 року від фіксованого курсу, тобто Національний банк змінив свою політику і перейшов до курсу керованої гнучкості. Тобто фактично ринок керує курсом, але Національний банк гасить піки", - розповів Дубас.

Він нагадав, що готівковий долар США торік у цей час коштував понад 42 гривні. Зараз його вартість коливається в межах 37-38 гривень.

"Відбулася стабілізація ситуації. 2022 рік, коли на нас напала Росія, був роком шоку і екстреним "гасінням пожеж". 2023 року ми вже розуміли, що війна не закінчиться швидко, ми адаптувалися і почали переорієнтовувати процеси", - констатував фахівець.

На його думку, 2024-й стане роком, який "виходить на траєкторію динаміки позитивних моментів" у розумінні збільшення ВВП та поступового зростання економіки.

Стосовно того, що держбюджет на 2024 рік розраховувався із курсу 40,70 грн за долар, голова АУБ зауважив: це не означає, що курс обов'язково підніметься до цього рівня.

"Курс буде формувати дуже багато чинників. Курс, закладений в бюджеті, – це не точний орієнтир", - пояснив Дубас.

Читайте також: Фіксований курс гривні до долара показував викривлену ситуацію - глава АУБ

За словами експерта, до початку повномасштабного вторгнення зовнішніми чинниками, які впливали на українську економіку і на гривню, були ціни на товари основної групи, які Україна продавала або купувала за кордоном.

"Нині в умовах війни теж є зовнішні чинники, але вони пов’язані дещо з іншими речами. Насамперед, це зовнішня допомога. Адже понад 50% нашого державного бюджету сформовані за рахунок підтримки партнерів. Щодо міжнародної підтримки є два питання: чи буде надходити і як ритмічно? Питання, чи буде надходити, поки що не стоїть, адже всі партнери продовжують надалі декларувати і доводити підтримку України. А от ритмічність надходження – це питання. Тому що такі ситуативні історії, які трапляються в США або навіть в ЄС із блокуванням надходжень, створюють тимчасовий розрив, який потрібно за рахунок чогось перекривати", - зазначив голова АУБ.

За словами Дубаса, сьогодні українська влада має достатньо резервів, які дозволяють планувати свою політику в середньостроковій перспективі.

Читайте також: Україна живе без емісії 12-й місяць поспіль - НБУ

Він також відзначив, що вже 7-8 місяців поспіль спостерігається зростання обсягу коштів громадян у банківській системі. "Остання звітна сума – понад 1 трильйон гривень. Для мене це показник довіри до гривні та до послуг українських банків. Якби громадяни цими послугами були незадоволені, вони б ними не користувалися. А загалом на другому році війни суспільство більш обережно витрачає свої заощадження. Це, до речі, теж повпливало на ту інфляцію, яку ми маємо в цьому році", - констатував експерт.

Попит на готівковий долар зараз невисокий, зауважив він. Водночас те, що місяць тому Нацбанк вийшов з ініціативою зняття обмежень для населення щодо купівлі готівкових доларів у банках, на думку Дубаса, є промовистим показником: "Валютні пом’якшення дійсно відбуваються, і це підкреслює, що в банках є достатній обсяг готівкової іноземної валюти".

Водночас Дубас указав, що МВФ є головним індикатором того, чи Україна є в порядку денному цивілізованих країн світу: "І ми зараз дійсно в ньому перебуваємо. Нещодавно представники органів влади підписали другий перегляд програми EFF з МВФ. Сама програма в масштабах наших бюджетних витрат невелика – близько 4 мільярдів. Але загальний пакет із різних країн – 115 мільярдів доларів. Тобто перебувати у співпраці з МВФ – це надважливе завдання для нас. І ми з ним працюємо".

За словами експерта, міжнародні партнери дивляться на ефективність використання наданої допомоги. Україні також потрібно продовжувати реформувати рівень захисту прав кредиторів, проводити реформу судової системи, антикорупційні заходи.

Читайте також: Економіка України демонструє високі показники попри втрати у війні - глава МВФ

"І не варто звинувачувати Україну в тому, що вона якась не така. Ми 22 місяці чинимо опір донедавна "другій армії світу". Нам треба схилити голову перед військовими, перед всім українським народом, перед українським бізнесом. 22 місяці чинити опір в такій війні – це варте великої-великої поваги. Хотілося б, щоб наші зовнішні партнери це також розуміли. Бо коли весь світ готується до свят, ми думаємо про наших хлопців в окопах", - резюмував голова АУБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-