Справу власника та ексголови спостережної ради VAB Банку передали до суду

Справу власника та ексголови спостережної ради VAB Банку передали до суду

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу власника "ВіЕйБі Банку" (VAB Банку) та його близької родички – ексголови спостережної ради цього банку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне антикорупційне бюро.

"Їх обвинувачують у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України, легалізації частини цих коштів та підбуренні керівництва НБУ до зловживання службовим становищем", - ідеться у повідомленні.

Як встановило слідство, у жовтні 2014 року "ВіЕйБі Банк", віднесений до категорії проблемних, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна.

"І хоча "ВіЕйБі Банк" не надав всіх необхідних для цього документів (програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку всупереч вимогам законодавства погодило надання кредиту", - зауважили в НАБУ.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу, була завищена майже у 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку.

Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн на противагу 1,8 млрд грн, заявленим "ВіЕйБі Банком".

"Проте, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ погодили надання "ВіЕйБі Банку" 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту. І це на додачу до раніше отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів", - підкреслили в НАБУ.

За 40 днів потому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав "ВіЕйБі Банк" неплатоспроможним. 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, отриманого терміном на два роки, він так і не повернув.

Читайте також: Австрійський суд відмовив у екстрадиції Бахматюка до Україниаргументували війною

Розслідування цих фактів детективи НАБУ здійснювали з жовтня 2016 року. В лютому 2019 року тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко визначив підслідність у цьому кримінальному провадженні за Головним слідчим управлінням Національної поліції, слідчі якої у серпні 2019 року закрили провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України, тобто у зв’язку з відсутністю складу злочину.

Однак у вересні 2019 року постанову про закриття скасував на той час генеральний прокурор Руслан Рябошапка, який визнав підслідність у справі за детективами НАБУ.

13 листопада 2019 року НАБУ і САП повідомили фактичному власнику та ексголові правління ПАТ "ВіЕйБі Банк" про підозру. На початку серпня 2023 року розслідування завершили.

У липні 2021 року НАБУ і САП завершили розслідування у справі "ВіЕйБі Банку" стосовно 14 осіб. У травні 2023 року справу скерували до суду.

Як повідомлялося, ексвласника "ВіЕйБі Банку" банку Олега Бахматюка оголосили у національний розшук 22 листопада 2019 року. НАБУ повідомило йому про підозру у справі про заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту Нацбанку.

У травні 2020 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) заочно заарештувала Бахматюка.

За даними Нацбанку, Бахматюк загалом винен державі 29,3 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-