Втрата Трипільської ТЕС: серйозно, але не катастрофічно

Втрата Трипільської ТЕС: серйозно, але не катастрофічно

Укрінформ
Наразі в енергосистемі України є невеликий профіцит, а відтак – експорт, бо працюють сонячні станції. Але ввечері можливі відключення світла

У ніч проти 11 квітня Росія атакувала Україну всім своїм злочинним «реманентом» – «Шахедами», крилатими ракетами з літаків Ту-95МС, «Кинджалами» з МіГ-31К та керованими авіаракетами з Су-34... Це був уже третій масований удар по енергосистемі України за останні три тижні.

У ПАТ «Центренерго» повідомили невтішні наслідки: Трипільську ТЕС, яка розташована під Києвом, повністю зруйновано, компанія втратила 100% генерації. Але що означають ці 100%, зрештою говорячи про «пристоличну» ТЕС? Йдеться про виведення з ладу чи про повне знищення, себто теплова станція взагалі не підлягає відновленню? Наскільки це вплине на енергозабезпечення областей, які ця ТЕС живила, чи існує загроза блекауту?

Трипільська ТЕС – схожі ситуації були, відновленню – підлягає

Трипільська ТЕС була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області. Внаслідок влучань сталася масштабна пожежа в турбінному цеху. На щастя, з працівників ніхто не постраждав.

Наскільки все серйозно?

Голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Андрій Гота заявив, що перед тим як перейти до оцінки шкоди, необхідно демонтувати важкі бетонні конструкції. Втім, наразі терміни відновлення станції вже приблизно зрозумілі. Він відзначив, що в серпні 2023 року команда мала схожу «картину». Тоді блоки не були зруйновані, але були зупинені і не працювали.

«І ми за декілька місяців вже входили в зиму майже з максимальною потужністю. Тому ми знаємо, як відновлювати з нуля, та орієнтовні терміни. Але назвати ці терміни не можу через об'єктивні причини», – пояснив пан Гота.

Водночас він повідомив, що внаслідок нічної атаки «Центренерго» втратив, по суті, 100% генерації. Відомо, що компанія була оператором трьох великих ТЕС: Вугледарської, яка розташована в Донецькій області, Зміївської у Харківській області та Трипільської у Київській.

Перша ГЕС з літа 2022 року знаходиться під окупацією, у «Центренерго» до неї доступу немає. Щодо Зміївської, то росіяни знищили її 22 березня цього року. Ну, і Трипільська...

«11 квітня – чорний день в історії «Центренерго». Це для нас найбільший виклик за всю історію підприємства. Але я переконаний – ми з ним впораємось», – запевнив Андрій Гота.

Що відомо про Трипільську ГЕС?

Будівництво електростанції велося потоково-швидкісним способом. Фактично, її звели за два роки. Електростанцію збудовано у дві черги. Перша черга – 4 дубль-блоки потужністю по 300 мегаватів. Друга черга – два моноблоки потужністю по 300 мегаватів з однокорпусними котлами ТГМП-314, турбінами К-300-240-2, генераторами та трансформаторами, аналогічними встановленим на першій черзі.

У 1995 році Трипільська ТЕС увійшла до складу створеного Державного підприємства «Центренерго».

З початку експлуатації Трипільська ТЕС виробила понад 350 мільярдів кіловат/ годин електроенергії.

Які ще особливості цієї ТЕС?

Вона розташована на Дніпровському узбережжі за 13 кілометрів на південь від Києва, поблизу села Трипілля. Після виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС Трипільська ТЕС стала найбільшим енергогенерувальним об'єктом на території Київської області.

Іншими великими джерелами електроенергії у регіоні є Київська ТЕЦ-5, Київська ТЕЦ-6 та Дарницька ТЕЦ.

Руйнація Трипільської ТЕС серйозно не вплине на енергозабезпечення Київської, Черкаської та Житомирської областей, але можливий незначний дефіцит електроенергії

Таку думку висловив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Олександр Харченко
Олександр Харченко

«У нас об'єднана енергосистема – ми вже мали дефіцит генеруючих потужностей, насамперед маневрових, і зараз він ще посилюється. Весна – це період відносно низького споживання, тому одразу до різких наслідків (негативних, – ред.) це не призведе. Але вже в липні-серпні (тільки-но зросте температура повітря і українці почнуть вмикати кондиціонери, – ред.) буде відчутно – можуть бути вимушені обмеження споживачів», – прогнозує експерт.

Директор центру «Психея» Геннадій Рябцев також вважає, що «катастрофи» через втрату станції не станеться, оскільки вона працювала не на повну потужність.

Геннадій Рябцев
Геннадій Рябцев

«Я б не сказав, що все настільки критично. Станція працювала лише одним блоком, оскільки «Центренерго» не могло забезпечити її вугіллям. Тому складнощі можуть виникнути з енергозабезпеченням в Обухівському районі (саме там розташована станція й наразі, за інформацією жителів району, відключень світла не було, – ред.)», – прогнозує пан Рябцев.

Загалом на Трипільській станції шість блоків потужністю по 300 МВт. За інформацією джерел на ринку, на станції працював з них лише один блок. У «Центренерго» не уточнили, які потужності були, зазначивши, що станція працювала на максимально можливому складі обладнання.

«Ситуація з Трипільською ТЕС ще раз підтверджує необхідність посилювати ППО та збільшувати кількість об'єктів малої генерації», – акцентує Геннадій Рябцев.

Серйозних наслідків, можливо, й не буде, але, вважають експерти, деякі проблеми з електрикою все ж виникнуть.

«Ми втратили маневрові потужності. Але про блекаут для Київської області не йдеться. Унаслідок виведення з ладу Трипільської ТЕС можливі тимчасові блекаути саме у період пікових навантажень у трьох областях України та Києві», – розповідає Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, експерт сфери ЖКГ.

Він додає, що через ушкодження Трипільської ТЕС можливі відключення електрики у години пікового навантаження, а саме вранці від 7:00 до 10:00 та від 17:00 до 22:00.

Олег Попенко
Олег Попенко

«Трипільська ТЕС забезпечувала постачання електроенергії у часи пікового навантаження. Це головне, і це проблема, яка на сьогодні виникла. Якщо не будуть вирішені проблеми з постачанням електроенергії у період пікового навантаження, то проблеми можуть виникати у Київській, Чернігівській та Житомирській областях», – зазначає пан Попенко.

Про певний дефіцит електроенергії у перелічених регіонах говорить співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук: «Київ до цієї ТЕС, звісно, підключений, але головний обсяг електроенергії він отримує від Рівненської АЕС – відтак кияни від цієї втрати постраждають найменше. Якщо рівень пошкоджень на ТЕС середній, це позначиться на забезпеченні електроенергією Житомирської та Черкаської областей, а також Київщини. Проблеми для столиці почнуться, якщо ворог почне завдавати ударів по підстанціях або по внутрішніх теплових електроцентралях», – стверджує пан Корольчук.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Експерт також припустив, яку мету переслідує ворог такими ударами. Так, каже він, останні декілька тижнів російські війська били саме по потужностях, які здатні маневрувати, збільшуючи та знижуючи виробництво. Атомна генерація, яка виробляє «базову» електроенергію, маневрувати не може за своїм функціоналом.

«Відтак я можу припустити, що росіяни ставлять собі за мету: вивести з ладу основну масу української теплової та гідрогенерації. Ураження ДніпроГЕСу їм вистачило, інші ГЕС не зможуть закривати додаткові потреби... Тоді у керівництва Енергоатома буде два виходи: або почати відключення від електроенергії споживачів, або почати маневрувати на АЕС. Тим самим, вони будуть «розхитувати» атомні блоки, підводити їх до відключень – або у штатному, або у аварійному режимі, а ремонти на них можуть тривати і день-два, і тиждень», – вважає фахівець.

Іван Ступак
Іван Ступак

Іншу версію має військовий експерт, колишній співробітник СБУ Іван Ступак: «Яку ціль переслідує агресор? Крім усього іншого розраховує, щоб електроенергії не було у військових підприємств або підприємств, які працюють на ВПК, де виготовляють малі, середні, великі безпілотники, ремонтують важку техніку, виготовляють озброєння, боєприпаси. Це повинно, за задумом росіян, вплинути на ситуацію на фронті».

В «Укренерго» вже повідомили, що втрата Трипільської ТЕС, як і будь-якого великого об'єкта генерації, негативно позначилась на енергобалансі, оскільки через її знищення в пікові години доби в України буде менше внутрішньої потужності для покриття споживання. Проте наразі в системі є профіцит, а відтак – невеликий експорт, бо працюють сонячні електростанції, але ввечері, з 19:00 до 22:00 можливий незначний дефіцит.

«Сонце сяде, внутрішньої потужності недостатньо, імпорту в необхідних обсягах немає. На українському ринку ціни нижчі, ніж на європейському. Відповідно доведеться брати аварійну допомогу, якщо сусіди зможуть нам її надати. У разі введення обмежень про них повідомимо заздалегідь. Та поки що спробуємо пройти вечір без них», – резюмували в компанії.

А ми в будь-якому разі будемо надіятися на краще. Маємо на те підстави.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-