Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету «Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний»

Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету «Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний»

Фото
Укрінформ
Національний банк України 26 квітня 2024 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 грн "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ у Фейсбуці.

"Сьогодні, в 38-му річницю Чорнобильської катастрофи, НБУ вводить в обіг пам’ятну монету "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний". Це – четверта монета з серії, присвяченої відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника", - йдеться в повідомленні.

У НБУ пояснюють, що лелека чорний – рідкісний птах, який став одним зі своєрідних символів відродження життя в Чорнобильській зоні. Це один із двох видів лелек, що зустрічається у фауні України. Оселяється переважно біля лісових озер чи лісових боліт. На відміну від білого лелеки, цей птах – дуже обережний та намагається уникати людей, тому представників його виду побачити можна дуже рідко.

На реверсі монети на тлі пейзажу зображено лелеку чорного, над яким угорі – пташенята в гнізді.

На аверсі – в центрі розміщено символічне колесо життя, що знаменує відродження природи: стилізований міжнародний знак “Радіаційна загроза”, оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження, зокрема лелеки чорного, коня Пржевальського, рисі, зубра, лося та бурого ведмедя.

Читайте також: Нацбанк до Дня зброяра випустив монету «Українська бавовна. Нептун»

Номінал пам’ятної монети – 5 грн. Вона виготовлена з нейзильберу. Тираж – 40 000 шт. (у тому числі 20 000 шт. у сувенірному пакованні).

Придбати її можна буде вже відсьогодні з 10:00 в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Крім того, монети поступово реалізовуватимуться і банками-дистриб’юторами (АТ АБ "Укргазбанк", АТ "АБ "Радабанк", АТ "Таскомбанк", АТ КБ "ПриватБанк") – у міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. Детальнішу інформацію про початок реалізації та точки продажу монет дізнавайтеся на їхніх офіційних сайтах.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-