ЦВК: кількість бюлетенів не збільшували, а традиційно скоригували

ЦВК: кількість бюлетенів не збільшували, а традиційно скоригували

Укрінформ
ЦВК скоригувала кількість виборчих бюлетенів, необхідних для дня голосування на виборах Президента України 31 березня, на понад 200 тисяч у зв'язку з актуалізацією інформації про місце голосування певних категорій виборців.

Про це заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Євген Радченко у коментарі Укрінформу.

"Відбулося коригування кількості бюлетенів відповідно до тієї інформації, яку отримує Центральна виборча комісія. Оскільки кількість бюлетенів, яка є в інформаційному просторі, була запланована ще в період з червня по грудень 2018 року, після чого сталося багато подій, про які ЦВК та й усі інші органи не знали і знати не могли, й точно спрогнозувати цю кількість бюлетенів було неможливо", - сказав він.

Серед таких подій Радченко назвав видання 7 лютого указу президента про визначення меж та переліку територій Донецької та Луганської областей, де не буде проводитися голосування, оскільки це окуповані території.

Водночас, за його словами, громадяни з окупованих територій мають право проголосувати, і станом на 15 березня громадян, які тимчасово змінили місце голосування, уже було 33 тисячі 386 виборців.

Крім того, заступник голови ЦВК наголосив, що при коригуванні врахували майже 43 тисячі виборців-членів ДВК спеціальних виборчих дільниць, які існують на постійній основі, та близько 23 тисячі виборців, які будуть включені у списки виборців на спеціальних виборчих дільницях, що існують на тимчасовій основі.

Також Радченко поінформував, що за поданням Міністерства оборони було створено спеціальні дільниці для голосування військовослужбовців в районі проведення ООС.

За його даними, на цих дільницях голосуватимуть близько 47 тисяч виборців, що також було враховано при коригуванні кількості бюлетенів. "Через усе це кількість бюлетенів і була скоригована. У цьому немає нічого дивного, оскільки така корекція відбувалася на кожних виборах, які проводилися відповідно до чинних законів про вибори Президента України і про парламентські вибори.

Читайте також: ЦВК зареєструвала вже більше 1000 міжнародних спостерігачів

"Процедура підготовки до друку, визначення кількості бюлетенів не змінилася, усе, як завжди: дані Державного реєстру виборців, плюс 0,5%, кратність і дані про громадян на спеціальних виборчих дільницях", - пояснив Радченко та додав, що остаточну кількість бюлетенів для першого туру президентських виборів буде відомо не раніше, як за чотири дні до дня голосування.

Він додав, що особливістю нинішньої виборчої кампанії є застосування вперше закону про публічні закупівлі, коли мінімальний строк тендерних процедур для замовлення бюлетенів становить 45 днів.

Заступник голови ЦВК наголосив, що у цьому зв'язку комісія змушена була опублікувати повідомлення на понад 60 млн виборчих бюлетенів, оскільки розраховувалася на самі вибори 31 березня і на можливе повторне голосування.

Раніше деякі ЗМІ з посиланням на дані Prozorro повідомили, що Центральна виборча комісія нібито збільшила на 263 тисячі кількість бюлетенів для першого туру президентських виборів, перенісши їх із другого туру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-