Експерт дорікнула кандидатам у президенти, що вони не розбираються у медицині

Експерт дорікнула кандидатам у президенти, що вони не розбираються у медицині

Укрінформ
Більшість кандидатів на пост Президента України не розуміють, як функціонує система охорони здоров'я в Україні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявила член Українського медичного експертного співтовариства Наталія Бондаренко.

"Я проаналізувала передвиборні програми 44 кандидатів на пост Президента України: більшість з них поняття не мають, як функціонує система охорони здоров'я України, як вона має функціонувати, а також яким чином проходить реформа охорони здоров'я. Тим часом реформа розпочата і триває. Кожен наступний Президент України, хто б не зайняв цей пост, зіткнеться з тим, що йому потрібно буде продовжувати розпочату реформу, приймати рішення - продовжувати реформу чи зупинити її. Відповідати на запитання, чи є кошти у держави навіть на початкові реформи, які зараз проходять. З цим викликом зіткнеться кожен із кандидатів", - зазначила Бондаренко.

За її словами, в країні не обговорювалися питання проведення медичної реформи.

"Питання трансформації медицини не обговорювалися в ЗМІ, не було широких дискусійних платформ, не залучалися експерти, не було діалогу. Але в подальшому це потрібно буде зробити: чи вистачить податків, чи вистачить виділених коштів на те, про що вже заявлено, зокрема, в "Програмі державних гарантій", - сказала Бондаренко.

За словами уповноваженого координатора Українського медичного експертного співтовариства, заступника голови правління Всеукраїнського лікарського співтовариства Костянтина Надутого, українські експерти в сфері медицини розробили концепцію розвитку системи охорони здоров'я України.

"У концепції задекларовано основні цінності охорони здоров'я, сформульовано основну мету, завдання, принципи організації вдосконаленої Національної системи охорони здоров'я і стратегію розвитку системи. Положення концепції вивірено й затверджено експертною спільнотою. Цей документ може бути використаний як основа під час розробки подальших документів, що стосуються політики у сфері національної охорони здоров'я - стратегії, нормативно-правової бази реформ тощо", - сказав Надутий.

За словами Надутого, мета Національної системи охорони здоров'я та її безперервного вдосконалення - збереження і поліпшення здоров'я громадян України для примноження людського потенціалу нації.

Читайте також: МОЗ встановить "стелю" цін для найпопулярніших ліків

"Концепція безперервного вдосконалення Національної системи охорони здоров'я України грунтується на визнанні українським суспільством таких основних цінностей: людиноцентричність - встановлення індикаторів прогресу, пов'язаних зі здоров'ям людини, доступністю для людини необхідних послуг з охорони здоров'я; духовність - державний пріоритет дотримання права на життя і здоров'я, не може бути підмінений іншими, перш за все матеріальними, цінностями в діяльності системи охорони здоров'я та інших галузей економіки; і національна безпека - актуалізація медико-біологічних, екологічних і техногенних ризиків, у тому числі пов'язаних із військовою загрозою для України, забезпечення здатності й високої готовності їх подолання", - зазначив Надутий.

Він підкреслив, що досягнення таких цілей передбачає реалізацію певних завдань, зокрема, збільшення тривалості та якості життя, очікуваної тривалості здорового життя, зменшення загального тягаря хвороб і зниженні дитячої смертності.

"Таким чином забезпечення своєчасного, справедливого й рівного доступу громадян до необхідних якісних медпослуг призведе до зменшення витрат на лікування, усунення випадків катастрофічних витрат, пов'язаних з лікуванням, забезпечення для громадян незалежно від місця проживання високої і рівної доступності первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини" , - сказав Надутий.

Він також додав, що під час вибору способів досягнення мети, вибір варіанта вирішення для включення до стратегії здійснюється на підставі моделювання та порівняння альтернатив при їх наявності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-