Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вибори-2019: Черги для зміни місця голосування у Києві збільшуються, лишається – три дні

Вибори-2019: Черги для зміни місця голосування у Києві збільшуються, лишається – три дні

Блоги
Укрінформ
Досліджуємо ситуацію, що склалася у відділеннях ДРВ в останні дні, коли ще можна документально змінити місце голосування

Тиждень тому з колегами таки “викроїли” час, аби змінити місце голосування. Насправді, це можна було зробити ще з 31 грудня, але ж у нас, як зазвичай, усе відкладається “на потім”.

Довелося трохи побігати, бо прийшли в Печерську РДА без ксерокопій паспортів, а безпосередньо в адміністрації нам відмовили в копіюванні, але в цілому – за близько годину справу було вирішено.

На той момент у черзі перебувало десь близько десяти-двадцяти осіб.

Але рівно через тиждень, із наближенням крайнього дня подачі заяв — 25 березня, черги заполонили столичні відділи ведення Державного реєстру виборців.

Побували з Володимиром Тарасовим у Голосіївській і Печерській РДА та на власні очі переконалися, що наплив людей – дійсно немаленький.

Голосіївська РДА одразу приємно вразила! Ніби й чимало людей, але одразу впало в око дійсно людяне ставлення до людей. На вході у відділ відвідувачів зустрічає привітна співробітниця, яка консультує громадян, радить – куди краще спершу підходити.

У коридорі зручно розставлені столи зі зразками заяв, стільці, у куточку примостилися ксерокси для людей, які, як і ми з колегами тиждень тому, не принесли копії паспортів.

Натовпу в коридорі немає, ніхто ні в кого не висить над душею — прийом і видача документів проводиться в розташованій поруч актовій залі.

Тут можна і присісти у зручних м’яких кріслах, і випити водички — прямо на сцені стоять бутлі з водою та одноразові склянки.

“Позавчора було чимало людей, звичайно, але ще якось справлялися. А вчора уже був наплив людей, що в оперативному порядку було вирішено: потрібно якось організувати більш цивілізовано, щоб комфортніше почувалися люди, аби не вийшло, що от прийшов, побачив таку чергу – і вирішив не голосувати”, – розповіла прес-секретар Голосіївської РДА Валентина Пушина.

За її словами, вчора до відділу завітали близько 300 виборців, сьогодні очікується більше, а загалом Голосіївським відділом ДРВ оброблено близько 3-х тисяч заяв.

Для роботи з відвідувачами залучили навіть співробітників із інших підрозділів РДА.

Пушина розповідає, що приходять і молоді мами з маленькими дітками – і був випадок, що довелося шукати кімнату, аби вдалося погодувати немовля.

Коли виходила із залу, помітила на собі пильний погляд чоловіка — виявилося, що мій бейдж журналіста привернув увагу заступника голови РДА... Запевнив мене, що навідується для контролю – чи все проходить нормально, адже людей багато...

Знаєте, що особливо вразило? Я не побачила жодної людини із роздратованим виразом обличчя!!!

“Чому хочу голосувати? Все-таки, від цього залежатиме наше майбутнє! Від того, що ми зараз, молодь, робимо, залежатиме те, як житиме наша країна потім, як житимуть уже наші діти”, – поділилася зі мною студентка Олена, яка чекала своєї черги для зміни місця голосування, бо ж сама вона – із Закарпаття.

“Документи дуже швидко приймають, але коли звіряння роблять, то повертають паспорт і десь півгодини чекати треба. Добре організована робота. Я просто знаю, як це все робиться, коли наплив людей, але тут ксерокс зробили за секунду безкоштовно, дівчата, купа столиків”, – додає її сусід Олександр, який у Києві – у відрядженні й до 31 березня додому не повертатиметься.

Після Голосіївської завітали до Печерської РДА. Тут також черги, але, на жаль, жодних організаційних моментів вирішено не було й люди просто мусили підпирати стіни у вузькому і задушному коридорі.

“Ще вчора такої черги не було та й сьогодні зранку не стільки було людей. Закінчується термін, от люди і поспішають”, –  підкреслила начальник відділу ведення Державного реєстру виборців на Печерську Олена Колосова.

За її словами, до відділу вже звернулися понад чотири тисячі виборців.

Але тут порадували мене, що за ксерокопіями вже не треба бігати за квартал, достатньо спуститися на поверх нижче й – у ЦНАПі все зроблять!

Представниці Голосіївської та Печерської РДА запевнили, що відділ ведення Державного реєстру виборців прийматиме заяви громадян також і в суботу та неділю, а ще – у понеділок до кінця робочого дня.

У соціальних мережах люди також пишуть про велику кількість охочих змінити місце голосування у Києві. Так, користувачка Alexandra Baklanova пише у Facebook: “У мене алергія на черги... але я це зробила!! –  змінила місце голосування. Майже без надії на те, що вдасться. Але вирішила поборотися (ну, бо просто так своє право голосу не віддам)” та виставила посвідчення про зміну місця голосування у відділ ведення Державного реєстру в Шевченківському районі столиці.

Вона також поділилася “лайфхаками” для тих, кому черги не в радість, порадивши, “коли розібрався сам, допоможи іншому”, “ідеш по каву –  прихопи ще парочку, комусь у черзі вона буде доречною”, “бачиш буркуна, скажи: “У вас, напевно, був складний день?" І півпосмішки. Це знезброює”.

Користувачка Facebook Tania Kosianchuk, яка змінювала місце голосування у Печерському районі Києва, розповіла, що прийшла у відділ о 9:30, а звільнилась – о 10:15. При цьому вона додала, що коли виходила, людей у черзі стало уп’ятеро більше.

“Я це зробила сьогодні. Бо молодь не лайкає, а голосує”, –  підкреслила вона, додавши, що як підставу для зміни місця голосування надала залізничні квитки.

Разом із тим, ще тижнем раніше, як розповідають українці в соцмережах і можуть підтвердити кореспонденти Укрінформу з власного досвіду, черг – або зовсім не було, або ж були незначні.

Так, Aliona Lohvynenko 18 березня повідомила, що їй із чоловіком вдалося пройти процедуру зміни місця голосування на Печерську всього за 20 хвилин.

На сайті Державного реєстру виборців зазначається, що, якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями виборець не може проголосувати на виборах Президента України 31 березня 2019 року за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово змінити місце голосування.

Для цього виборець особисто має прийти до органу ведення Держреєстру, подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою він бажає проголосувати.

До заяви потрібно додати паспорт (також краще мати із собою й ксерокопію паспорта); документ, який підтверджує зміну місця голосування (це може бути довідка з місця роботи, договір оренди житла тощо).

Тимчасово переміщені особи з Криму та тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

Заяву про тимчасову зміну місця голосування необхідно подати не пізніше, аніж за п’ять днів до дня голосування, тобто – до 25 березня включно.

Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси забезпечує включення виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці одноразово виключно на день голосування – 31 березня 2019 року.

У разі проведення другого туру, виборець за необхідності повинен буде повторити вказану процедуру.

За даними Держреєстру виборців, станом на 22 березня – 181 тисяча 602 виборці тимчасово змінили місце голосування на чергових виборах Президента України 31 березня.

А ще тиждень тому в ЦВК прогнозували, що 100 тисяч громадян-виборців змінять місце голосування... Думаю, таких буде за 200 тисяч!

P.S. І хай які не були б черги, вони у мене викликають радість: люди нарешті почали розуміти, що їхній голос – важливий, що це вони обирають майбутнє і беруть відповідальність на себе! Переможемо!

Олена Литвиненко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-