Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як перемогти у другому турі виборів? Стратегія і тактика кандидатів

Як перемогти у другому турі виборів? Стратегія і тактика кандидатів

Блоги
Укрінформ
Дебати потрібні, але їх не буде. «Зе» не ризикне брати участь у таких дискусіях, бо для нього це – політична смерть

Допоки Центральна виборча комісія підбиває офіційні підсумки голосування, штаби кандидатів, які пройшли до другого туру, активно починають будувати свої стратегії, виходячи з результатів волевиявлення українського народу.

Цілком очевидно, що ані штаби Петра Порошенка, ані штаби Володимира Зеленського не очікували саме такого результату і готувалися до іншого сценарію. Порошенко був переконаний, що Зеленський не зможе мобілізувати свого виборця і діючий президент буде змагатися з Тимошенко у другому турі. У Зеленського теж не очікували таких результатів, а скоріше – сподівалися на третє-четверте місце, що теж було б непоганим стартом для парламентських виборів. А так, як результат є неочікуваним, штаби на ходу готують свою стратегію.

Давайте спробуємо спрогнозувати, якою може бути тактика і стратегія кандидатів.

Отож, Зеленський, скоріше за все, буде продовжувати свою тактику, яка полягає у створенні так званого «дзеркального» або «міфологічного» кандидата. Ключова особливість кампанії полягає в тому, що він намагається, з одного боку, бути максимально публічним, а з іншого боку – намагається максимально відскочити від усіх гострих тем, гострих запитань і уникнути будь-якої публічності. Таким чином виборець буде й надалі бачити у ньому відображення своїх сподівань. Окрім того, Зеленський буде уникати будь-яких публічних заяв. Цілком очевидно, що він не піде на дебати і далі буде грати свою роль «кандидата-невидимки».

Головна проблема проведення телевізійних дебатів кандидатів у президенти полягає в тому, що діюче законодавство не передбачає їх обов’язкової участі. Тож бажання прихильників і опонентів Володимира Зеленського почути його думку з багатьох ключових питань, вірогідніше за все, залишиться нездійсненим. Зрозуміти "кандидата Зе" нескладно: після невдалої дискусії його рейтинг може зазнати суттєвих втрат. Більше того, всі заяви будуть робитися членами його штабу. Формат його кампанії не передбачає будь-які публічні виступи і заяви щодо актуальних і гострих питань. Це категорично заборонено: такий крок одразу знищить його імідж і поставить хрест на кампанії, що розрахована до листопада. Тобто, до закінчення передвиборчої парламентської кампанії ми не побачимо жодних дебатів, виступів тощо і Зеленський зробить все, аби уникнути участі в дебатах, незважаючи на всі публічні заклики. Він чудово розуміє – на дебатах у нинішньому форматі, коли кандидати дискутують з опонентом і експертами, йому буде вкрай складно втриматись. Якби це були дебати віч-на-віч із діючим президентом, під час яких можна було б перейти на персональні звинувачення чи виклики, тоді він би погодився. Дебати потрібні, але їх не буде. Він не ризикне брати участь у таких дискусіях, бо для нього це – політична смерть.

У Порошенка задача набагато складніша. Розрив складає понад 2 млн голосів. Це означає, що йому необхідно кардинально міняти свою стратегію, тому що стратегія, яка побудована на протиставленні «Україна–Росія», абсолютно не працює проти Зеленського. Це означає, що нова стратегія буде базуватися на 2 факторах:

1. Він повинен починати працювати з тією аудиторією, яка розчарувалася і не бачить позитивної картинки майбутнього. Цієї картинки не несли ні Порошенко, ні Тимошенко, ні Бойко. Він має розпочати активний комунікаційний діалог, який має містити меседж на кшталт: «У той час, поки я займався війною, укріпленням кордонів і міжнародних зв’язків, я втратив багато підтримки всередині країни. Тож давайте зараз поспілкуємось на рахунок того, як ми разом будемо будувати нашу країну».

2. Мова, армія, віра – все це залишається, але відходить на другий план.

У Порошенка є шанси той електорат, який шукає кращого майбутнього, який інтуїтивно потягнувся до Зеленського, перетягнути на свій бік.

Він разом зі своєю командою розуміє, що часу дуже мало, й в умовах, коли канали контролюються олігархами, буде важко цей свій меседж донести. Порошенко може піти на принципово інший сценарій, спрямований на збереження держави. Це означає, що зараз можуть бути домовленості в частині переходу до парламентської республіки. Голоси за це є. Підтягнуться голосувати БПП, «Народний Фронт», поплічники Тимошенко, тому що вона восени захоче взяти реванш, опозиція. Таким чином, можна підготувати пакет змін до Конституції в частині реформ, які не можна відкладати «на завтра». Наприклад, реформи децентралізації (ліквідація обласних та районних адміністрацій тощо). Якщо Порошенко підготує і внесе цей пакет, парламент встигне це проголосувати ще весною. Таким чином, перехід до парламентської республіки дозволить не допустити, щоб до АП прийшла асистемна, непідготовлена людина. В принципі, це дасть можливість «перезапустити» країну. В цій ситуації Зеленський підсвідомо стане таким собі «чорним лебедем», який призведе до того, що система буде замінена, хоча він не буде причетний до цього напряму. Він стане таким собі каталізатором – і в цьому й буде його ключова роль та заслуга, за що ми йому і подякуємо. 

Віктор Таран

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-