Росія продовжує фабрикувати фейки про Інтернаціональний легіон ЗСУ

Росія продовжує фабрикувати фейки про Інтернаціональний легіон ЗСУ

Укрінформ
У МЗС та МВС Австрії спростували інформацію міністерства агресії Росії про загиблих в Україні "австрійських найманців"

Інтернаціональний легіон оборони України, у складі якого іноземні добровольці допомагають українському народу відбивати російську агресію, не дає спокою кремлівським пропагандистам з початку свого створення. Укрінформ неодноразово писав про російські дезінформаційні кампанії, спрямовані як на демонізацію цього збройного формування у складі Збройних Сил України, так і на зрив подальшого набору легіонерів.

Однією з таких постійно триваючих кампаній росіян є поширення інформації про нібито великі втрати серед бійців Інтернаціонального легіону. 14 березня міністерство оборони РФ оприлюднило у своєму телеграм-каналі "оновлені дані" про "чисельність іноземних найманців в Україні", згідно з якими з 24 лютого 2022 року до України воювати проти російського агресора прибуло аж 13 387 іноземців. При цьому, майже половину з них – 5962 людини – окупанти нібито вже вбили…"На даний момент підтверджено знищення…", – пише російське міністерство агресії. Ким і як підтверджено – невідомо.

Очевидно, що про загибель своїх громадян в іноземній країні мало б знати міністерство закордонних справ. Власний кореспондент Укрінформу в Австрії вирішив звернутися до австрійського зовнішньополітичного відомства з проханням прокоментувати поширену російським міноборони інформацію – згідно з нею, в Україні вже загинуло 10 "австрійських найманців" (з 28-ми).

У МЗС Австрії цей російський фейк спростували.

"У нашому розпорядженні немає інформації про австрійців, які загинули під час бойових дій в Україні", – заявила в коментарі Укрінформу речниця австрійського зовнішньополітичного відомства Антоніа Праун.

Крім того, власний кореспондент Укрінформу направив запит і до міністерства внутрішніх справ Австрії з проханням прокоментувати інформацію щодо "австрійських найманців" в Україні, яка була поширена російською стороною та підхоплена, зокрема, бульварною австрійською газетою Heute. У МВС з посиланням на дані головної австрійської спецслужби, яка структурно входить до складу відомства, також спростували цю російську дезінформацію.

"У відповідь на ваш запит ми можемо повідомити, що Управління державної безпеки та розвідки (DSN) не може це підтвердити", – заявили у міністерстві. 

Крім того, було зазначено, що в розпорядженні Управління державної безпеки та розвідки Австрії "мало інформації" про участь австрійських громадян у бойових діях в Україні. Загалом австрійській спецслужбі відомо про "одноцифрове число" (не більше 9-ти) осіб, які виїхали з Австрії до України після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року, однак невідомо, чи ці люди справді брали участь у бойових діях.

"DSN відомо про одноцифрове число людей, які виїхали з Австрії в Україну після початку війни. Чи брали ці люди участь у бойових діях, є предметом розслідування, що триває", – повідомили в австрійському МВС.

При там додали, що "систематичного набору та виїзду добровольців для участі у війні в Україні (іноземних бійців) в Австрії наразі не спостерігається".

Василь Короткий, ВІДЕНЬ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-