Російська пропаганда поширює фейки щодо планів України підірвати окуповану ЗАЕС

Російська пропаганда поширює фейки щодо планів України підірвати окуповану ЗАЕС

Укрінформ
Хоча саме Росія є єдиним терористом у світі, який тримає в заручниках атомну станцію 

Російська пропаганда у кремлівських та іншомовних ЗМІ, You-Tube, телеграм-каналах та соцмережі Х почала пропагандиську інформаційну кампанію ,пов’язану з фейковим наративом про те, що Україна нібито хоче підірвати найбільшу в Європі Запорізьку атомну електростанцію.

Це відбувається на фоні російської провокації, яка сталась 4 квітня, коли після артобстрілу росіянами ЗАЕС залишилась на одній лінії живлення.

Наступного дня, 5 квітня, російське видання ТАСС повідомило, що за атакою на ЗАЕС нібито стоїть Україна, яка запустила по станції ударні безпілотники.

Це фейк. Дане повідомлення не було підтверджене жодним фактом. Джерелом повідомлення є фейковий телеграм-канал окупованої атомної станції, який ведуть самі росіяни. 

Через три дні, 8 квітня, агенція “РІА Новости” випустила повідомлення, що Україна нібито “мріє” підірвати ЗАЕС. У публікації цитують російського депутата Держдуми, а за сумісництвом пропагандиста Олексія Журавльова, який стверджує, що Україна нібито хоче звинуватити Росію у підриві ЗАЕС.

Це фейк. Журавльов - звичайний російський пропагандист, який є постійним гостем на шоу Ольги Скабєєвої. Звинувачення Росії не підкріплені фактами.

За даними МАГАТЕ, у період з 5 по 9 квітня їхні фахівці фіксували ймовірні атаки безпілотників по ЗАЕС. У МАГАТЕ також наголосили, що кожного разу зверталися до російських окупантів із запитом про негайний доступ до місць вибухів, але загарбники відмовилися пускати туди незалежних міжнародних експертів.

У МАГАТЕ також немає жодного факту, що станцію могли атакувати саме українські дрони. 

Крім внутрішніх російських джерел, для поширення фейку нібито про плани України підірвати ЗАЕС Росія залучила і свій міжнародний пропагандиський пул. 

Зокрема, російські ЗМІ тиражують публікацію маленького хорватського новинного порталу Advence. У публікації абсолютно безпідставно стверджується, що Україна нібито програє війну проти Росії, а тому може підірвати Запорізьку атомну станцію. “Автор” публікації не наводить жодних доказів, як або чому Україна має це зробити.

Це фейк. Даний матеріал - це суб’єктивна думка “автора”, яка не базується на жодних фактах. Та й самого “автора” статті  не існує. На офіційному сайті можна знайти публікації 12-ти авторів, десять з яких перестали публікувати матеріали до 2022 року . По суті, всі статті, які з’являються на сайті упродовж двох останніх років, опубліковані під іменами D. Marjanović та Antun Roša.

На сайті немає ані фотографій цих “авторів”, ані якихось відомостей про них. Ці “журналісти” не мають сторінок у  соцмережах. Невідомо, чи справді хтось працює на Advence. За даними хорватского бізнес-порталу Infobiz, у 2022 році у  Advence працювала лише одна особа

Але це не заважає російській пропаганді поширювати у власних ЗМІ матеріали, підписані D. Marjanović та Antun Roša. Це й не дивно, бо на Advence публікуються виключно антиукраїнські та антиізраїльські матеріали, які нічим не відрізняються від “думок” рядових російських політологів та пропагандистів. 

Про нібито “атаку” безпілотників на ЗАЕС пише у своїй соцмережі Х також ірландський журналіст Чей Боуз.  До свого допису він додає скріншот з відео, яке називається “Запорізька АЕС під атакою Києва” .

Це фейк. Чей Боуз, як всі інші згадані вище фейкороби, не наводить жодного доказу причетності України до цього удару. Окрім того, він запостив скріншот з відео, опубліковане індонезійським YouTube каналом Tribun Timur, який активно поширює російську пропаганду.

Саме відео датоване жовтнем 2022 року. Тоді російська пропаганда вперше намагалась звинуватити України у планах підірвати ЗАЕС. Тож Tribun Timur випустив пропагандиське відео, яке Чей Боуз використав і у 2024 році  в аналогічній дезінформаційній кампанії проти України.

Сам так званий ірландський журналіст активно поширює наративи, співзвучні з російськими. Він звинувачує українців у нацизмі та знищені етнічних росіян і т вважає, що Майдан був організований американською агентурою.

Про те, що Україна не причетна до атаки на ЗАЕС, проблеми створює лише Росія, заявив 

глава європейської дипломатії  Жозеп Боррель. Він наголосив, що атака безпілотників на Запорізьку АЕС збільшує ризик ядерної аварії. “Такі напади мають припинитися. Росія повинна вивести війська із Запорізької АЕС”, – заявив Боррель 9 квітня.

У Головному управлінні розвідки України також поклали відповідальність за інциденти на російську сторону і підкреслили, що держава-агресорка веденням бойових дій на найбільшому ядерному об’єкті континенту вчергове наражає на небезпеку українську станцію, цивільне населення і довкілля всієї Європи.

“Російські удари, зокрема імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та  озброєння, мінування об’єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів”, – сказав представник ГУР МОУ Андрій Юсов у коментарі Українській правді.

Національний український оператор “Енергоатом” наголосив, що  Росія маніпулює думкою Міжнародного агентства атомної енергії (МАГАТЕ) і світової спільноти, намагаючись звинуватити Україну в порушенні ядерної безпеки на Запорізькій АЕС. У відомстві вкотре підкреслили, що Росія,  окупувавши стратегічний ядерний об’єкт України, порушила усі чинні норми міжнародного права у сфері ядерної безпеки.

Про провокацію заявили і у Генштабі ЗСУ. На офіційній Facebook сторінці відомства зазначено, що російські терористи збираються здійснити провокацію на Запорізькій атомній електростанції під фальшивим прапором.

 “Росія є єдиним терористом у світі, який тримає в заручниках атомну станцію та використовує її для шантажу України та усього світу. Ніхто інший, крім російських терористів, не ставив світ так близько до межі свідомої радіаційної катастрофи”, - йдеться у повідомленні.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-