Відеопідробку під стилістику DW видали за “сенсаційне” розслідування про Україну

Відеопідробку під стилістику DW видали за “сенсаційне” розслідування про Україну

Укрінформ
Російські пропагандисти продовжують ширити фейки про нацизм в українському війську

Російські ЗМІ, z-телеграм-канали, проросійські боти у соцмережі Х та YouTube поширюють відео з логотипом та у стилістиці німецького видання Deutsche Welle. У відео стверджується, що польська журналістка Агата Гжибовська ніюито опублікувала “розслідування” на сайті “Rzeczpospolita”. У цьому “матеріалі” йдеться про те, що європейські ЗМІ буцімто навмисно редагували свої новинні сюжети з України, щоб в кадрі не було нацистської символіки. Особливо це стосувалось відео з військовими. Через це “розслідування” Агату Гжибовську нібито звільнили з видання.

Це фейк. Такого відео немає ані на офіційному сайті Deutsche Welle, ані у соцмережах видання.

Такого розслідування ніколи не було на польському сайті “Rzeczpospolita”.

Фейкове відео складається з кількох відеороликів та картинок, які можна знайти в інтернеті.

Зокрема, були використані фото затримання поліцією журналістки Агати Гжибовської, яка знімала акцію протесту під Міністерством національної освіти у листопаді 2020 року, кадри з публічного виступу журналістки щодо її творчого доробку у грудні 2023 року.

Ще один кадр із Гжибовською був опублікований у 2022 році у польськомовній версії журналу Vogue.

Кадри з українськими військовими були зняті під час звільнення Херсона у 2022 році та на Донбасі у лютому 2024 року, ще одне фото зроблене у жовтні 2023 на Лиманському напрямку.

Найдивніше, що пропагандисти у відео також використано кадри з відео на YouTube “DW на русском”, а саме сюжет за 4 лютого 2022 рік, де розповідається про рішення влади РФ заборонити DW мовити у Росії.

Заступник головного редактора видання Rzeczpospolita Міхал Шулджинський повідомив кореспондентові Укрінформу, що така особа не працює у виданні і не співпрацює з ним, імені і прізвища Агати Гжибовської не має у зарплатній відомості польської газети.

“Така особа не отримувала від нас зарплат чи гонорарів”, – констатував Шулджинський.

Він додав, що працює в Rzeczpospolita вже 15 років і ніколи не чув, щоб видання співпрацювало якимось чином з журналісткою на ім’я Агата Гжибовська.

Зрештою Агата Гжибовська є фотожурналісткою, не пише статей і не займається розслідуваннями.

Андрій Оленін, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-