Роспроп активізував створення фейків про французькі війська на Донбасі

Роспроп активізував створення фейків про французькі війська на Донбасі

Укрінформ
«Корисний експерт» із США, допис у франкомовному сегменті соцмережі X та підроблена обкладинка Charlie Hebdo

Англомовне китайське видання Asian Times минулого тижня, посилаючись на статтю колишнього помічника заступника міністра оборони США (1981-1988) Стівена Браєна на сервісі Substack повідомило, що Франція офіційно вже відправила свої війська в Україну. Йдеться про начебто перших 100 військовослужбовців 3-го піхотного іноземного полку Французького іноземного легіону. Їх буцімто дислоковано у Слов’янськ, аби допомогти 54-й окремій механізованій бригаді ЗСУ. Згодом таку інформацію підхопили російські пропагандистські ЗМІ, а також телеграм-канали і акаунти в соціальній мережі Х.

Це фейк. Автор не надав жодних доказів написаному. Інформацію відразу спростували в Міністерстві закордонних справ Франції.

«Дезінформаційні кампанії щодо підтримки Францією України як ніколи активні. Франція не надсилала війська в Україну», – написали на офіційній сторінці відомства в соціальній мережі Х .

Вже після цього видання Asian Times в примітці до статті написало, що 6 травня в матеріалі Стівена Браєна на сервісі Substack зникло посилання на джерело інформації, а він нібито в новому пості «Про джерела та методи аналізу України» на сервісі роз’яснив ситуацію і надав посилання. В новому матеріалі Браєн пише, що його джерела – це автори в соціальній мережі X і телеграм-канали, а не російські, не українські, чи то західні ЗМІ. Також він наголошує , що впевнений у своїх джерелах, не надуючи жодних активних гіперпосилань, які можна перевірити (одне з посилань веде на акаунт пропагандистського Sputnik в соцмережі Х та не відображається навіть через веб-архів – ред.). Матеріал закінчується реченням про те, що автор не пророк і має право на помилку.

У матеріалі-виправданні Стівен Браєн також називає представників Інтернаціонального легіону територіальної оборони Збройних сил України найманцями. Це є неправдою. Законодавство України забороняє участь найманців у воєнних діях та карається позбавленням волі. Але відповідно до Указу Президента України 2016 року, іноземці можуть бути прийняті на військову службу за контрактом до ЗСУ, а за ініціативою Президента Зеленського через кілька днів після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 27 лютого 2022 року, було анонсовано формування Інтернаціонального легіону. Це дало змогу іноземним добровольцям, у тому числі з українським корінням, стати на захист України.

Раніше Укрінформ вже писав про Стівена Браєна, який підігрує російським наративам, публікує чимало проросійських матеріалів у соцмережі Substack, звідки їх бере Asia Times.

Утім, вкиди фейків про французькі війська в Україні не обмежилися Браєном та Asia Times. Згодом в франкомовному сегменті соцмережі Х з’явився допис про чималі досягнення представників Французького легіону, яких нібито перекинули у Слов’янськ і там вони за тиждень знищили бригаду росіян, 34 танки, 125 машин бронетехніки, 36 артсистем тощо, а от французькі ЗМІ про це не пишуть.

На підтвердження допис проілюструвано фотографіями з війни в Україні. Проте всі вони зроблені ще у 2022 році. На це вказує зворотній пошук за картинками.

Ще одним фейком на цю тему стала сфабрикована обкладинка нового номеру французького сатиричного журналу Charlie Hebdo. На ній нібито зображено карикатуру на французького військового в дірках від куль. На обкладинці також начебто написано: «Холодний, смердить, в дірках, зроблено у Франції, але не сир». Це чергова підробка, що широко розлетілася у пропагандистських ЗМІ та соціальних мережах.

На фейковій обкладинці вказано, що примірник має номер 1659. Насправді ж останнє видання цього тижня вийшло під номером 1659 і має зовсім іншу обкладинку. В цьому можна впевнитися на офіційному сайті журналу та на офіційних сторінках Charlie Hebdo у соціальних мережах.

Нагадаємо, що на початку травня Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що стратегічною безпековою метою є не дати Росії перемогти у війні, і за певного розвитку подій він не виключає відправлення в Україну європейських наземних військ.

У Кремлі активізували пропаганду. З одного боку, використовується метод залякування, мовляв, якщо такі війська з’являться в Україні, то буде гірше. Про це свідчать нещодавні заяви  речниці МЗС РФ Марії Захарової та речника президента РФ Дмитра Пєскова. З іншого боку, пропагандисти намагаються переконати іноземну аудиторію, що іноземні війська вже в Україні, а їм про це не кажуть.

В середині квітня, після ударів Росії по Слов’янську, коли були пошкоджені два багатоквартирні будинки, заклад освіти і будівля банку, пропагандисти цинічно заявили, що ліквідували французьких «найманців».

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-