Життя без болю: приватна клініка  безкоштовно оперує пацієнтів з вразливих груп населення

Життя без болю: приватна клініка безкоштовно оперує пацієнтів з вразливих груп населення

Укрінформ
Навесні клініка започаткувала пілотний проєкт “Здоровʼю бути!”, за яким лікарі дарують людям шанс на нормальне життя без болю

У наш скрутний час українці неймовірні в своєму єднанні, взаємодопомозі, самовідданості. Кожен, хто не на фронті, на своєму місці намагається допомагати армії, як може. Хтось – збирає гроші на "пташки" для ЗСУ, хтось – віддає свій час, нарізаючи овочі для приготування сухпайків, хтось – плете "кікімори" і маскувальні сітки… Але допомога потрібна не лише фронту.  Ми розповімо вам про лікарів, які вирішили робити безкоштовні операції для людей з вразливих груп населення, щоб позбавити їх болю.

Приватна медична клініка Into-Sana з перших днів повномасштабного вторгнення долучилася до волонтерської діяльності та робить свій внесок у наближення Перемоги.  Організація передає реанімобілі на фронт, допомагає з логістикою, ліками й витратними матеріалами медичним волонтерам та обслуговує військових за пільговим тарифом. Крім того, навесні клініка започаткувала пілотний проєкт “Здоровʼю бути!”, за яким лікарі безкоштовно  оперують пацієнтів, що вже втратили надію на нормальне життя без болю.

Кореспонденти Укрінформу побували в клініці та дізналися  про цю важливу соціальну програму.

ПРОЄКТ, ЯКИЙ РЯТУЄ ВІД ІНВАЛІДНОСТІ

Генеральна директорка мережі клінік Into-Sana Галина Усенко розповіла, що до участі в проєкті запрошують пацієнтів, які опинилися в складних життєвих обставинах і не можуть дозволити собі якісного лікування. 

В проєкт обирають пацієнтів зі складними випадками, лікування яких може врятувати людину та усунути ризик інвалідності. 

- Тобто, якщо в людини вже є інвалідність чи невиліковне супутнє захворювання, такий кандидат не розглядається, – додала Галина Усенко.

 Галина Усенко
Галина Усенко

Програма “Здоровʼю бути!” реалізується виключно за кошти клініки без донорської підтримки –  тому місячний ліміт складає 5 операцій.  Пацієнт нічого не оплачує. Операція, яку клініка проводить за благодійною програмою, нічим не відрізняється від аналогічної за звичайним прайсовим пакетом. 

- Якщо людина пройшла відбір, ми запрошуємо її на консультацію до клініки. Там лікар проводить повний огляд пацієнта. Якщо підтверджується необхідність операції, – пояснює хід процедури та можливі ризики. Після згоди  пацієнта ми призначаємо дату госпіталізації та після певної підготовки проводимо хірургічну процедуру. Ліки, анестезія, сама операція, харчування та палата пацієнтом не оплачуються. На третій день після процедури ми виписуємо людину, потім через певний час вона приходить на повторний огляд, – розповідає Галина Усенко.

Наразі безплатні операції проводяться в напрямках нейрохірургії та гінекології (у тому числі й онкозахворювання). Вартість подібних процедур за прайсом складає від 50 до 150 тис. грн.

Галина Усенко пояснила, що нейро та гінекологічні напрямки надання допомоги були обрані не випадково. По-перше, велика кількість людей страждає від  захворювання хребта. Хворі відчувають нестерпний біль, обмеженні у фізичній активності, інколи навіть не можуть ходити та працювати. Що до гінекологічних хвороб, то найпоширенішими з них (кіста, ендометріоз та випадіння органів) – жінки страждають вже у середньому віці, тобто якість їх життя суттєво погіршується. 

По-друге, операції з цих напрямків майже не потребують додаткових витратних матеріалів, як, наприклад, в ортопедії.

- Хотілося б робити й травматологічні операції. Зруйнований суглоб можна поміняти – людина повернеться до життя, зможе ходити, працювати, навіть займатися спортом. Але вартість штучного суглоба сягає 5 тис. доларів і це важко для клініки. Ми готові безплатно оперувати, але сам суглоб нам не по кишені. Тут потрібне залучення партнерів, – зазначила Галина Усенко.

За словами гендиректорки, клініка вже намагалася залучити до проєкту благодійні фонди, але ті у наданні допомоги віддають перевагу державним установам. 

- Проєкт невеликий, та навіть допомога для 5 людей щомісячно – це вже добре. П’ять людей повернуться до життя, зможуть працювати та забезпечувати себе. Взагалі мрію, щоб згодом додалися направлення урології та загальної хірургії, – каже Галина Усенко.

За словами пані Галини, спочатку одесити з недовірою віднеслися до програми “Здоровʼю бути!”, адже відомо,  що безкоштовний сир лише у мишоловці. На операції на хребті подали лише 20 заявок. Серед них у клініці обрали та прооперували чотирьох пацієнтів.

Всі операції  пройшли успішно, додала генеральна директорка Into-Sana.

Сергій Вікторович Васильєв, нейрохірург
Сергій Вікторович Васильєв, нейрохірург

Оперуючий лікар проєкту, нейрохірург Сергій Васильєв розповів,  що в рамках проєкту вже прооперували двох чоловіків, 35 та 40 років, та двох жінок, 45 та  65 років. 

- У старшої жінки був досить складний випадок, вона вже майже не могла пересуватися та мала велике викривлення хребта, тож нам довелося встановити їй стабілізаційну металоконструкцію, яка фіксує хребці, – уточнив лікар.

ДАРУНОК ЗА ВСІ СТРАЖДАННЯ

Жінка, про яку нам розказав лікар – Ірина Сергіївна. Їй 65 років, майже половину з них вона працювала на заводі «Стальканат». Там і «залишила» здоров’я, коли змотувала величезні бобіни з металевим дротом. Вона люб’язно запросила нас у гості та розказала свою історію лікування довжиною у 10 років.

Ірина Сергіївна
Ірина Сергіївна

Коли вперше «прихопила» спина, жінка навіть не звернула на це уваги, адже звикла вести активний спосіб життя.

- У мене троє дітей та п’ятеро онуків, я звикла рухатися. Але ситуація погіршувалася, біль посилювався, роботу довелося залишити.

Ірина Сергіївна звернулася до лікаря в муніципальну лікарню, де почула довгий незрозумілий діагноз, який навіть не запам’ятала. Але запам’ятала вартість запропонованої операції – понад 150 тис. грн.

- Це для мене непосильна сума. Звідки в звичайної  пенсіонерки такі гроші? Тоді я вирішала, що буду ходити й терпіти, скільки Бог відміряв, – каже пані Ірина.

Минав час, симптоми ставали дедалі гострішими: Ірина Сергіївна вже майже не могла піднятися з ліжка, весь час пила знеболювальні ліки.  Занепав її маленький сад, який вона висадила на власному підвіконні, жінці вкрай важко було доглядати своїх трьох котів. Весь вільний час пані Ірина приділяла своєму хобі – плетінню з бісеру та вишивці, така діяльність не вимагає фізичних зусиль. Також у нагоді був мобільний телефон – лежачи, жінка спостерігала за життям через соцмережі. 

- Не могла заснути через нестерпний біль. Як не ляжеш – болить. Крутишся, шукаєш зручне положення. Отак ночами лежала та продивлялася фейсбук. Раптом побачила інформацію про безплатну операцію. Я не повірила в таку можливість та перегорнула сторінку далі, але в мені засіли сумніви, – розказує Ірина Сергіївна.

Через день жінка все ж таки вирішала порадитися з доньками щодо пропозиції від Into-Sana.

Старша відразу скептично віднеслася до такої «авантюри», а молодша, хоч і не повірила, але порадила пані Ірині заповнити заявку. 

- Заповнила й забула. Але за кілька днів мене набрали дівчата з клініки та запросили на консультацію до лікаря. Він мене оглянув та призначив день операції. Все зробили дуже швидко, легко відійшла від наркозу. Вже на третій день мене виписали додому, – розказує пані Ірина.

Зараз Ірина Сергіївна помалу повертається до нормального життя. Жінка бадьоро ходить та навіть намагається доглядати за своїми улюбленими квітами. Але днями, поспішаючи сховатися в коридорі під час повітряної тривоги, жінка перечепилася за поріг та зламала руку. Перелом не важкий, за словами лікарів, швидко зростеться. Тож до післяопераційної реабілітації пенсіонерці доведеться ще трохи поносити гіпс.

- Рука – то не страшно. За три тижні гіпс знімуть. А ось те, що зробили в Into-Sana – справжнє диво.  Біль ще трохи нагадує про себе, але згодом це мине. Я дуже вдячна клініці та особисто хірургу Сергію Вікторовичу.  Це просто дарунок за всі мої страждання, – каже Ірина Сергіївна. 

БІЛЬ – ЯК УДАР СТРУМОМ 

Другий пацієнт, який отримав безплатну допомогу від клініки – Олександр. Чоловіку 40 років, має дружину та маленьку дитину. Біль у попереку почав турбувати Олександра ще 13 років тому, але чоловік не лікувався. 

Олександр
Олександр

- Робота, сім’я – та чого я буду скиглити через якийсь біль. Поболить та перестане, – так думав чоловік, коли почув перші «дзвіночки» хвороби.

Олександр завжди працював фізично – він був робітником складу, тож йому доводилося піднімати важкі речі. Не дивно, що міжхребцева грижа чоловіка збільшилася у розмірі майже вдвічі та почала здавлювати нервові закінчення.

- Я почав тягнути ногу. Міг навіть впасти на вулиці. Коли йдеш – тіло раптово пронизує наче струмом і ти не можеш рухатися, біль зростає, ти намагаєшся зробити крок і нічого не виходить. Такий стан триває кілька хвилин, але до нього неможливо підготуватися заздалегідь. А як важко підніматися з ліжка! Я перевертався зі спини на бік, потім спирався на стілець та тільки так міг підвестися на ноги. Такий процес займає певний час.  Я втратив роботу, кому потрібен такий робітник. Почувався жахливо фізично й морально – в родині працювала лише моя дружина, а я не міг навіть картоплю почистити, – розказує Олександр.

Саме дружина розповіла чоловікові про соціальну програму від клініки. Олександр, як і інші пацієнти, спочатку теж не повірив у можливість безкоштовної операції. Але подумав, що нічим не ризикує, якщо заповнить анкету. Неочікувано для себе пройшов відбір та невдовзі був прооперований. 

- Я вдячний за цей другий шанс. Почуваю себе – ніби знов народився. За довгі роки засинаю та просинаюся без болю. Зараз уже можу допомагати дружині з домашніми справами, а через 2 тижні Сергій Вікторович дозволив мені починати працювати. Я знов відчуваю себе потрібним та корисним. Дуже вдячний лікарю й клініці, – каже Олександр.

Довідково. Мережа клінік Into-Sana заснована у 1995 році. В ній працює близько 1500 медпрацівників. Головний офіс установи розміщується у Києві. В Одесі та області функціонують 3 медичних і 4 діагностичних центри, 5 підстанцій швидкої допомоги і стаціонар на 100 ліжко-місць. Саме в одеському шпиталі й проводяться безкоштовні операції. 

В медичних центрах Києва наразі проводять лише хірургічні операції "одного дня".

Ганна Бодрова, Одеса
Фото – Ніни Ляшонок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-