День серця 2023: що вбиває серця українців та як вберегтися

День серця 2023: що вбиває серця українців та як вберегтися

Укрінформ
29 вересня Україна разом зі світом відзначає День серця

День, що нагадує про важливість дбати про серцево-судинну систему і брати на себе відповідальність за власне здоров’я та життя. Адже, що може бути важливішим? Українці це знають достеменно.

Та чи знали ви, що саме Україна є лідером у світі за смертністю від серцево-судинних захворювань. 450 000 втрачених життів щороку, більшість з яких можна було врятувати.

Скріншот Global Burden of Disease Visualisations

Серцево-судинні захворювання — це хвороби серцевого м’яза та кровоносної системи. Серед них: ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, інфаркт міокарда, інсульт.

Як так сталося, що Україна займає передове місце?

Розвиток серцево-судинних захворювань напряму залежить від чотирьох поведінкових факторів ризику:

  • куріння,
  • вживання алкоголю,
  • незбалансоване харчування,
  • недостатня фізична активність.

Тобто здоров’я серця, як і в цілому всього організму, визначає щоденний образ життя.

Дослідження STEPS «Поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні» демонструє, що понад 60% населення України мають хоча б 1–2 фактори ризику, а третина українців — 3–5 факторів.

Давайте розберемо їх по порядку.

Куріння

Куріння пошкоджує кровоносні судини, тимчасово підвищує артеріальний тиск і знижує спроможність до фізичних навантажень. Вживання тютюну підвищує ризик утворення тромбів, що може призвести до інсульту та раптової смерті. Ризик несмертельного серцевого нападу зростає на 5,6% з кожною викуреною сигаретою і зберігається навіть при одній-двох сигаретах на день.

Тепер поглянемо, скільки українців піддають своє серце таким ризикам. 23% населення є щоденними споживачами будь-яких тютюнових та нікотинових виробів — 38% чоловіків та 11% жінок.

Скріншот: «Вживання тютюнових та нікотинових виробів в Україні: Результати соціологічного опитування серед дорослого населення України 18+»

Алкоголь

Клітини серця дуже чутливі до токсичної дії алкоголю, тому його вживання може призвести до інфаркту, інсульту та артеріальної гіпертензії. Навіть невелика кількість спиртного підвищує ризик розвитку ССЗ. Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує — безпечної дози алкоголю не існує! 

Активними споживачами алкоголю є 55,6% українців. У 2016 році рівень споживання алкоголю становив 8,6 літра спирту на душу населення віком від 15 років і старше. Дані дослідження «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин» (ESPAD), проведеного у 2019 році, демонструють, що 85,7% підлітків у віці 15-16 років в Україні вживали алкогольні напої хоча б один раз протягом життя. 

Незбалансоване харчування

Нездоровий раціон є головним фактором ризику розвитку ССЗ та причиною кожної п’ятої смерті у світі. Продукти з високим вмістом солі та цукру, трансжири, недостатнє вживання овочів і фруктів та, як наслідок, зайва вага — усе це призводить до розвитку ССЗ: артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту. 

Скріншот: Дослідження STEPS «Поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні»

Лише третина (33,6%) українців щодня споживає рекомендовані п’ять або більше порцій фруктів та овочів (рекомендована доза ВООЗ). Водночас бачимо, що кожен другий дорослий українець (53,7%) має зайву вагу. 

Фізична активність 

Нарешті є і позитив. Фізична активність в Україні на високому рівні і входить до найвищих показників у Європейському регіоні ВООЗ. Лише 10% населення не дотримується рекомендації ВООЗ щодо принаймні 150 хвилин фізичної активності на тиждень

Фізичні навантаження є вкрай важливими для здоров’я серцево-судинної системи. Якщо недостатньо рухатися, то сила скорочень серця послаблюється, а тонус судин знижується. Натомість під час фізичних навантажень покращується кровообіг та зменшується ризик утворення згустків крові у судинах. 

У підсумку

Кожен другий українець є активним споживачем алкоголю та має зайву вагу, кожен третій споживає тютюнові та нікотинові вироби, дві третини населення не споживають достатньої кількості овочів, а 87% українців споживають надмірну кількість солі. Таким чином щонайменше половина населення України піддає своє здоров’я величезним ризикам, що і виливається у страшну статистику — 64% смертей від серцево-судинних захворювань.

Що має робити держава?

Для зменшення поширеності серцево-судинних захворювань необхідні комплексні законодавчі зміни на рівні держави. Зокрема:

  • виконання Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну;
  • запровадження політики ВООЗ для скорочення вживання алкоголю;
  • обмеження вмісту трансжирів у продуктах;
  • забезпечення доступної та якісної медичної допомоги для лікування і профілактики ССЗ.

Оскільки тютюн є одним з найбільших факторів ризику серцево-судинних захворювань і не тільки (130 000 осіб помирають щороку від хвороб, спричинених курінням), вкрай необхідним є запобігання поширеності вживання тютюнових та нікотинових виробів серед населення, насамперед серед дітей та молоді.

Фахівці експертної антитютюнової організації «Життя» вважають необхідними такі законодавчі кроки:

  • додаткове підвищення акцизів на тютюнові вироби та рідини до е-сигарет — це знизить цінову доступність шкідливої наркотичної продукції;
  • заборона видимого розміщення тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння у місцях торгівлі — діти, які спостерігають тютюнову викладку мають на 64% вищий ризик стати курцями;
  • ліквідація будь-яких виключень щодо реклами пристроїв для нагрівання тютюну та е-сигарет;
  • заборона ароматизованих тютюнових виробів;
  • впровадження комбінованого графічного медичного попередження 65% на усіх тютюнових виробах. 

Як вберегти своє серце і прожити довге життя?

На щастя, наше здоров’я в наших руках і ми можемо змінити ситуацію на краще, якщо щодня обиратимемо правильний спосіб життя. Ось кілька рекомендацій від Всесвітньої організації охорони здоров’я, які допоможуть вберегти серце здоровим.

  1. Відмовтеся від куріння та алкоголю. Ані безпечного куріння, ані безпечної дози спиртного не існує. 
  2. Приділяйте фізичній активності щонайменше 30 хв на день: робіть руханку, піднімайтеся сходами, ходіть пішки.
  3. Харчуйтеся збалансовано: їжте щонайменше 400 г овочів та фруктів щодня, більше клітковини (цільнозернові каші, бобові та горіхи), зменшуйте вживання солі (до 5 г на день) та трансжирів (магазинної випічки, оброблених продуктів).
  4. Звертайтеся до лікаря, якщо відчуваєте біль та важкість в грудях, маєте підвищений артеріальний тиск, часті задишки та набряки у ногах.

Не відкладайте ваше здоров’я на завтра! Бережіть серце щодня!

Ольга Масна, Дмитро Купира, Громадська організація «Життя»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-