Євген Дубровський, лікар-інфекціоніст
Грип повертається, але говорити, що він буде страшнішим, не варто
08.12.2023 10:15

Чи варто боятися спалаху грипу цього року? Чи можливо вберегтися від нього та як поводитися, якщо вже захворів? Про це ми розпитали у лікаря-інфекціоніста Євгена Дубровського.

- Пане Євгене, ми входимо в зиму і очікувано починаємо боятися грипу. Тим більше, кажуть, що він «відпочив» поки лютував коронавірус і тепер буде ще сильнішим? 

- Грип для людства не є чимось новим, він нікуди не зникав з планети, тому казати, що грип повертається, можливо не є дуже коректним. Навіть у літню теплу пору віруси нікуди не зникають, ви собі не уявляєте, скільки людей влітку грипують.

Хоча, ви частково праві – під час коронавірусної епідемії захворюваність на грип була дивовижно низькою, якщо не сказати, що взагалі відсутня. Це нормальне явище в інфектології – коли один вірус витісняє з популяції інший та знаходить собі тимчасово інші резервуари для перебування. Тривала відсутність грипу в людській популяції призводить до зменшення прошарку імунізованого населення, адже імунітет проти грипу не є довічним. Тому захворюваність зараз є вищою, ніж за попередні роки.

Це зараз вже помітно. Згідно з даними Центру Громадського здоров’я з 2 жовтня по 26 листопада 2023 року на ГРВІ перехворіла 1 142 641 (3,2% населення) людина, що на 39,7% більше аналогічного періоду сезону 2022–2023 років. Частка дітей серед захворілих осіб становить 56,5%. Точних даних, який відсоток серед всіх ГРВІ займає безпосередньо грип, немає. Але з огляду на клінічну картину та скарги пацієнтів очевидно, що грип повернувся.

Однак, і це дуже важливо – згідно з офіційними даними наразі не зафіксовано жодного летального випадку. Про що це говорить? Що якщо грип і «повернувся», говорити, що він буде страшнішим, не варто. Він був, є і завжди буде. Для нас це не новина. Людська популяція вже знайома з цим вірусом та має весь арсенал імунного захисту. Якщо у конкретної людини за цей час, протягом останніх років, не приєдналося важких супутніх станів (аутоімунні захворювання, діабет, проблеми зі щитовидною, велика зайва вага), то переживати нема чого. У разі зараження хвороба протікатиме так само, як і раніше. 

- А чому грип так виділяють?

- У побуті ми звикли називати грипом будь-яке ГРВІ. Це неправильно. Респіраторних захворювань багато. Вони зазвичай схожі за перебігом, але за збудниками – різні. А грип навпаки – різко виділяється своєю симптоматикою. Грип за перебігом вважається найважчим серед усіх респіраторних захворювань. Не дарма з французької грип (gripper) перекладається як «схоплювати». Стрімкий раптовий початок, виражена інтоксикація та частота ускладнень виокремлюють грип з-поміж інших ГРВІ.

Але треба знати, що людина не хворіє на грип кожного року! На нього, так само як і на інші вірусні захворювання, виробляється «тимчасовий» імунітет. Ось у порівнянні, на кір, червоничку, гепатит А – імунітет довічний. На респіраторні віруси – ні. Вважається, що людина хворіє на грип приблизно раз на 3-5 років.

ІМУНІТЕТ ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ, НАВІТЬ ПОПРИ ТЕ, ЩО ОСТАННІ ДВА РОКИ ГРИПУ БУЛО ДУЖЕ МАЛО

- Тобто всі одночасно на грип не хворіють, і це, можна сказати, нас виручає?

- Так. Одночасно всі не хворіють. Хтось перехворів минулого року, хтось позаминулого. І тому у поточному сезоні не станеться такого, що одночасно, раптом, захворіють геть усі. Це неможливо. Не плутайте з принципово новим штамом коронавірусу – COVID-19, на який людство не мало імунітету. Це зовсім інша ситуація. На підтвердження наведу докази – багато моїх пацієнтів, у кого зараз стався досить важкий грип, не заразили своїх рідних. Хоча живуть під одним дахом. Імунітет продовжує працювати, навіть попри те, що останні два роки грипу було дуже мало. Це попри те, що вірус грипу є дуже заразним та інкубаційний період короткий – у середньому лише 2 дні.

- Епідемії грипу зазвичай бувають саме в холодну пору року?

- Для грипу немає принципової різниці, це літо чи це зима. Взимку просто змінюються умови і ми більше заражаємо один одного. Це пов’язано з вологістю повітря, більшою скупченістю в приміщеннях, ми менше перебуваємо на свіжому повітрі, менше провітрюємо своє помешкання. Але вірусу все одно, він виживає і при заморожуванні, і при височенній температурі.

- Чому грип не зникає?

- Якби зараз, гіпотетично, всі 100 відсотків людей на планеті одночасно перехворіли б і отримали б імунітет, можна було б подумати, що грип зникне з нашої популяції. Але він не зникне. По-перше, віруси, в тому числі й грип, живуть, інкубуються та мутують у тваринах.  Я вже не знаю, чи винуватити в усьому того бідного кажана бо, насправді, є ще птахи, свині тощо. Але кажани дійсно є найбільшими переносниками респіраторних вірусів. Знаючи це, до речі, й було так легко створити та розповсюдити міф про кажана, який виносив та створив «страшний коронавірус». Зараз ми всі вже знаємо правду та подробиці тієї історії та хто винен у розповсюдженні COVID-19. Але у свій час цей міф добряче спрацював.

По-друге, як ми вже сказали вище, так не буває, що всі хворіють одночасно. Тому віруси і не зникають з популяції. Це безперервний процес. Не потрібно лякатися, так буде завжди. Просто треба бути готовим до цього.

ВАКЦИНАЦІЯ ВІД ГРИПУ – ЦЕ ДІЄВИЙ ЗАСІБ, АЛЕ НІКОЛИ НЕ МОЖНА ГАРАНТУВАТИ, ЩО ВОНА ПОВНІСТЮ ЗАХИСТИТЬ

- Людина все одно намагається боротися, принаймні вакцинується! Це ж дієвий спосіб бути готовим до грипу?

- Вакцинація від грипу – це дієвий, хороший, ефективний засіб для попередження, але ніколи не можна гарантувати, що вона повністю захистить від захворювання. З вакцинацією від грипу є деякі нюанси, вони пов’язані не з безпекою вакцини, а з питанням ефективності. Грип нескінченно мутує, штами постійно змінюються. А вакцина від грипу готується попередньо – епідеміологи намагаються вгадати, який штам буде цього року.

- А як вгадують той штам?

- Дослідники зазвичай фіксують, який спалах починається на інших континентах, і роблять вакцину на основі поточного штаму міксів з приблизно схожих. Якщо технологія виробництва дозволяє встигнути за кілька місяців, поки на одному континенті щось розгорається, доставити на інший континент саме ці високоспецифічні вакцини, це спрацює. Але якщо вакцину не було використано з попереднього року, і треба її швиденько під шумок продати, а поточний штам геть інший… Ну самі розумієте. Шкоди, скоріше за все, від цього ніякої не буде, але і користь дуже сумнівна.

- Коли найоптимальніше вакцинуватися від грипу?

- Найоптимальніші терміни це кінець літа, вересень, максимум початок жовтеня. Коли тепла погода, ми не так скупчені, є шанс, що людина вакцинується і якийсь чс не буде заражена. А якщо людина вакцинувалася і через 3 дні захворіла, чого очікувати від щеплення?  

І ми не забуваємо, що  вакцинувати слід у першу чергу групи ризику. Ті, хто будуть завідомо важко хворіти, – це літні люди, люди з діабетом, з судинними порушеннями.

Якщо людина нещодавно хворіла на грип і це підтверджено лабораторно, можна заспокоїтися, вона вже не буде цього року хворіти. У лікарнях роблять безкоштовні ПЛР аналізи на грип, є експрес-тести, які продаються в аптеках, це не складно. Дуже хотілося б, щоб це робилося більш масово, щоб ми бачили картину, який штам до нас зайшов, з чим ми маємо справу та який обсяг природної імунізації населення.

ГРИП – ЦЕ ТЯЖКА РЕСПІРАТОРНА ІНФЕКЦІЯ, І ЛЮДИНА МОЖЕ СКАЗАТИ НЕ ПРОСТО ДЕНЬ, А ГОДИНУ, КОЛИ ВОНА ЗАХВОРІЛА

- У чому основні відмінності протікання грипу від інших респіраторних вірусів і застуд?

Грип – це тяжка респіраторна інфекція, і людина може сказати, навіть, не просто день, а годину, коли вона захворіла. Стан здоров’я погіршується дуже стрімко. Якщо, наприклад, при риновірусній інфекції людина потрошки шмаркає, потім більш рясно, далі відчуває слабкість, а на 4-й день – вже одужала, то грип зазвичай протікає не так. На роботі стало різко зле. Людина відпросилася, ледь приїхала додому і відразу злягла. Температура перші 2-3 дні може сягати 40 градусів, виражена інтоксикація, марення, хворий нічого не може їсти, часто болить живіт чи є пронос. Перші 2-3 дні найгостріші, далі настає покращення, але далі період астенізації теж достатньо відчутний – людина начебто одужала, але невисока температура, немає сил, апетиту. Особливо неприємно цей період переносять діти. А батьки нервують.

- Крім грипу є ще ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) і ГРЗ  (гостре респіраторне захворювання). Яка між ними принципова відмінність? 

- Коли кажемо ГРЗ, ми не знаємо точно, це вірусне чи бактеріальне захворювання. У людини на слизових завжди якісь бактерії живуть – це норма, не патологія, і вони чекають моменту, коли людина «дасть слабину» (промокне, промерзне, під кондиціонером просидить довго, чи навіть дуже перенервує). При несприятливих умовах бактерії починають безконтрольно розмножуватися і так розвивається ГРЗ. Принциповою різницею є те, що респіраторні бактеріальні захворювання розвиваються поступово. А при вірусних захворюваннях (ГРВІ), навпаки –  перші кілька днів найважчі.

МАМИ ПЕРЕЖИВАЮТЬ, КОЛИ У ДИТИНИ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА. НЕ ЦЬОГО ТРЕБА БОЯТИСЯ, ЦЕ НОРМАЛЬНА РЕАКЦІЯ!

- Чи буває, що грип протікає без високої температури?

- Люди всі різні. Описана вище картина – типова, класична. Але перебіг захворювання може мати інший вигляд залежно від особливостей організму. У когось дуже сильний неспецифічний імунітет, тоді вірус не встигає сильно розмножитися і зупиняється вже на рівні слизових – людина швидко одужує. Проте такі люди небезпечні в тому плані, що переносять хворобу на ногах і легко заражають інших. А є пацієнти з порушеннями імунітету. І вірус може накопичуватись до досить великих концентрацій. Колись натрапив на дані, що в перші кілька годин концентрація вірусу грипу на слизових методом ПЛР становить біля 104-5, а вже до кінця доби сягає вже 1023 !

- Як температура корелює з імунітетом? Чи правда, що чим він потужніший, тим вона вища?

- Що таке потужний імунітет? Імунітет має бути нормальним. Таким, що забезпечує одужання. Без важкого затяжного періоду або ускладнень. Найкращий імунітет – це коли ми взагалі не будемо часто хворіти, навіть, коли на нас чхають чи кашляють. Такий захист часто спостерігається у медиків, які треновані через постійний контакт з вірусами. Вони теж хворіють, але не так тяжко.

Зазвичай мами переживають, коли у дитини висока температура. Не цього треба боятися, це нормальна реакція. А як має одужати організм від інфекційного захворювання? А от, якщо імунітет слабкий, «грається», температура невисока, адекватної відповіді організму на патоген немає – є ризик «затягування» процесу або ускладнень.

Найстрашніше у респіраторних захворюваннях, це не самі віруси, а неконтрольована імунна реакція. І завдяки коронавірусу, хоч він приніс дуже багато горя, медична спільнота це зрозуміла. Раніше дуже були популярні всілякі «противірусні». Але зазвичай під цією назвою використовувались різнобічні імуностимулятори. Це не зовсім противірусні, в правильному сенсі цього слова. Це ліки, які посилюють імунну реакцію, індукують вироблення власного інтерферону.

- Але чи потрібні вони при грипі, при коронавірусі?

- Однозначно ні! Це вже загальновідомо. Пацієнтів з важким грипом або коронавірусом рятували чим? Гормонами. Але їх дія принципово протилежна – «виключити» імунітет. Не посилити, а вимкнути. Це надзвичайно важливі речі. Досвід та отримані знання дозволяють впевнено стверджувати – щоб уникнути біди, не чіпайте, не стимулюйте імунітет, коли людина хворіє.

Справжні противірусні, це справа інша. При грипі – озельтамівір та занамівір – ефективні, правильні ліки. При ковіді є свої. Використовуються зазвичай для груп ризику, а також у разі важкого перебігу. І треба пам’ятати, що противірусні найбільш ефективні при прийомі в перші 48 годин.

Також варто зазначити, що при грипі страждає проникність судин і збільшується ризик крововиливу. Тому додатково розріджувати кров – це  небезпечно. Аспірин при грипі протипоказаний. Аспірином не можна збивати температуру.

- Минулого року мій 7-річний син хворів – у нього температура на електронному термометрі  піднімалася до 41. Це було страшно…

- Тут треба розуміти, що відбувається. Коли імунітет занадто сильно «атакує» патоген, це теж не дуже добре. Скрізь має бути баланс. Якщо ми не боремося з вірусом, то він нас вбиває. Але якщо ми надто сильно боремося – тоді вже імунні клітини завдають шкоди організму. Якщо у дитини температура 40-41 – звісно, що потрібне втручання, медикаменти, лікарська допомога. Але треба розуміти, що в таких ситуаціях лікування направлене зазвичай не проти вірусу. Ми намагаємось пригнічувати неадекватну  гіперреакцію. Єдиний виняток – противірусні препарати. Але про них поговоримо окремо.

Я РАДЖУ КІЛЬКА ГОДИН ПОТЕРПІТИ, ПОБОРОТИСЯ, А ВЖЕ НА НІЧ ТЕМПЕРАТУРУ ТРОХИ ЗБИТИ, ЩОБ ПРОСТО ВИСПАТИСЯ

- Цікавий момент, ми звикли, що нормальна температура для здорової людини – це 36,6. Це так за ртутних термометрів було. Зараз купуємо електронні – в інструкції пишуть, що 37 – це нормально! То яка зараз температура має бути у здорової людини?

- Норма температури залишається та сама і ртутний термометр показує найчіткіше і найправильніше. Якщо у вас вдома з’явився електронний термометр, відкалібруйте його спочатку за допомогою ртутного – якщо, наприклад, у вас на ртутному 36,6, а на електронному 37,2 – запам’ятайте і побудуйте для себе іншу шкалу. Зараз є непогана альтернатива – спиртові термометри, вони трошки гірші, ніж ртутні, бо потребують більшого часу (хвилин п’ять-вісім) для заміру температури, але вони безпечні, якщо розбився – нічого страшного.

Вважається, що висока температура – це навіть корисно, бо при температурі погано розмножуються віруси, синтезуються інтерферони. Нічого принципово не змінилося, так і є, але треба не перетинати межу. Адже висока температура протягом тривалого періоду виснажує. Людина втрачає рідину, у неї погіршуються метаболічні процеси.

Я своїм пацієнтам раджу не збивати температуру одразу же, а трохи, бодай кілька годин дати організму «поборотися». А вже на ніч можна і трохи збити, щоб виспатися. Бо якщо людина не буде добу-дві-три спати, вона одужуватиме також погано. Важливий момент –  температуру треба збивати не до 36,6, а просто на 1-1,5 градуса менше. Не потрібно зайвого завзяття, ти все одно хворієш, а температура – як-не-як це захисна реакція.

- Природу перехитрити не вийде, але період хвороби хотілося б зробити більш комфортним. Що порадите?

- Є така хитрість, коли дуже висока температура, треба підвищити тепловіддачу. У людини є центр терморегуляції, він каже, що 36,6 нам не підходить, нам треба 38. І організм буде «гнати» її до 38-ми. Найкраще температура збивається тепловіддачею – організм має віддавати тепло.

Тому, не треба закутувати, замотувати дитину. Навпаки, можна обтерти холодною водою голову, спинку, роздягнути, щоб вона віддавала тепло. Також можна давати спазмолітики – вони розширюють периферію, дрібні судини на шкірі кінцівок. Це сприятиме кращій тепловіддачі і дитинка не буде так «горіти».

- На «швидкій» це чудово знають. Я пам’ятаю їхній чудодійний укол «димедрол з но-шпою і анальгіном»!

- Так, ця «трієчка» часто використовується в педіатрії.

- Головне ж не займатися самолікуванням, відразу звертатися до лікаря?

- До лікаря треба звертатися, коли хвороба проходить нетипово, з’являються якісь додаткові симптоми – судоми, втрата свідомості, якась висипка (бо можна сплутати грип, наприклад, з кором). Або, коли людина чогось довго не одужує. Ми завжди закладаємо на одужання приблизно до 5 днів. Як тільки ваша температура піднялася до 39, не треба бігти відразу до поліклініки і заражати всіх. Лікар дасть вам ті ж прості рекомендації – багато пити, використовувати вітаміни та якщо людина з групи ризику, приймати противірусні препарати. Температура не є чимось особливим. Це нормальна реакція. І дуже обережно  з антибіотиками. Антибіотики при вірусних захворюваннях не показані. Вони жодним чином не покращують ситуацію і додатково навантажують організм.

НЕ РОБИТИМУ ПРОГНОЗИ, АЛЕ БОЯТИСЯ ЧОГОСЬ ОСОБЛИВОГО НЕМАЄ ПРИЧИН. ЯК І РАНІШЕ – ДЛЯ БІЛЬШОСТІ ГРИП БУДЕ ЗВИЧАЙНИМ

- Чи варто повернути масочний режим, якщо епідемія грипу таки буде?

- Маска не є стовідсотковим захистом. Не можна казати, що маски не потрібні, певною мірою вони зменшують ризик, але й не є гарантією не захворіти на вірусну інфекцію. В першу чергу маски потрібні хворим. Щоб не розповсюджувати з чханням та кашлем заражені вірусом біологічні рідини. Але краще хворому залишатись вдома. Це більш ефективно, в плані протиепідемічних заходів, ніж маска.

- Виходить, що основні сподівання тільки на власний імунітет, який має бути у хорошій формі?

- Треба на все дивитися по-філософськи: чи вдається людині уникати вірусу? Ні, не вдається, рано чи пізно вона його спіймає. Чи вдається людині не контактувати із зовнішнім світом? Ні, теж не вдається. Тому, якщо людина протягом останніх кількох років перехворіла, відновилася і сповнена сил – можна не переживати. Навіть, якщо захворіє, впорається та одужає.

Якщо ж людина ослаблена після оперативного втручання чи маєте проблеми з імунітетом, треба індивідуально змінювати модель власної поведінки. Напевно, не варто їздити у громадському транспорті після хімієтерапії або після складної операції. І вже точно не варто сподіватися в такому випадку на маску. Краще цілеспрямовано поберегтися в період найбільшої особистої вразливості.

Я не робитиму прогнози, але боятися чогось особливо небезпечного немає причин – грип буде, як завжди. Ми не беззахисні, у нас є накопичений десятиріччями власний імунітет, є ефективні противірусні препарати та розуміння як лікувати.

Краще, звісно, на грип не хворіти, але якщо так сталося – то відноситись до цього спокійно. Це природа, нікуди від цього не дітися. Ми всі обов’язково будемо хворіти на грип декілька раз у житті. Головне – не панікувати, не робити помилок та вчасно звертатись до лікаря.

Всім здоров’я та миру! 

Любов Базів. Київ
Фото Кирила Чуботіна

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-