У МОЗ кажуть, що медзаклади мають 10,4 тисячі генераторів на випадок блекаутів

У МОЗ кажуть, що медзаклади мають 10,4 тисячі генераторів на випадок блекаутів

Укрінформ
Медзаклади мають 10,4 тис. генераторів для роботи в умовах відключення електрики, також 278 лікарень мають котельні на твердому паливі.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"Зараз українські медзаклади забезпечені 10 413 генераторами для безперебійного електроживлення. У разі аварійних відключень світла енергетичне обладнання спрацьовуватиме та постачатиме напругу в мережу. Таким чином, медзаклади зможуть продовжувати функціонувати, а лікарі надаватимуть медичну допомогу пацієнтам", - йдеться у повідомленні. 

Як наголошують у МОЗ, наявність у лікарнях зі стаціонарними відділеннями щонайменше одного генератора є умовою для контрактування із НСЗУ.

Також є лікарні, що мають власні свердловини та котельні на твердому паливі, що робить їх ще більш стійкими на випадок можливих блекаутів.

На сьогодні, за даними МОЗ, 278 лікарень на 42 445 стаціонарних ліжко-місць, що можуть надавати медичну допомогу широкого профілю, мають котельні на твердому паливі. За наявності автономних джерел електроживлення це дасть змогу лікарням бути не тільки зі світлом, але і з опаленням.

Читайте також: МОЗ спільно з Міноборони розробляє плани реагування на критичні ситуації - Ляшко

127 із цих 278 лікарень мають власні свердловини, що надає їм безперебійний доступ до води у разі відсутності централізованого водопостачання. А 134 лікарні мають станцію Starlink і є автономними щодо опалення та зв’язку. 

Повністю автономними щодо опалення, води та зв’язку є 65 лікарень. 

Серед закладів «первинки» 589 пунктів (локацій) надання первинної медико-санітарної допомоги мають котельні на твердому паливі як джерела теплопостачання. Йдеться про ЦПМСД, амбулаторії, ФАП, пункти здоров’я, поліклініки тощо. 

Також лікарні активно оснащують альтернативним та екологічним джерелом електроенергії – сонячними панелями та акумуляторами, які допомагатимуть медзакладам функціонувати за критичних ситуацій. 

Наразі вже близько 50 українських закладів охорони здоров’я мають сонячні станції з панелями. Значна частина з них - з акумуляторами, які накопичують енергію. Вони встановлені коштом різноманітних програм, благодійних фондів, урядів інших країн тощо.

Читайте також: Лабораторії ЦГЗ отримали обладнання для вірусологічної діагностики

Як зазначають у міністерстві, завдяки такому підсиленню, навіть за умов аварійних відключень світла чи повних блекаутів, лікарні функціонуватимуть та оперативно надаватимуть потрібну медичну допомогу пацієнтам. 

Як повідомлялося, уряд Японії профінансує закупівлю медобладнання для 25 українських лікарень у Миколаївській, Київській, Сумській, Дніпропетровській, Кіровоградській та Черкаській областях. Зокрема, мова йде про портативні УЗД-апарати, дефібрилятори, шприцеві насоси, монітори пацієнтів, генератори тощо, які мають бути поставлені в медзаклади протягом січня 2024 року.

Фото ілюстративне: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-