На кашлюк із початку року захворіли 515 людей - МОЗ

На кашлюк із початку року захворіли 515 людей - МОЗ

Укрінформ
В Україні з початку року зафіксовано 515 випадків захворювання на кашлюк.

Про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"З 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк. За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання, за аналогічний період минулого року було зареєстровано тільки 27 випадків, 95,9% усіх захворілих — діти, 4,1% — дорослі. Більшість хворих — діти дошкільного та раннього шкільного віку. Причина зростання захворюваності — велика кількість нещеплених дітей", - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у МОЗ, кашлюк є дуже заразним і легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

Читайте також: МОЗ цьогоріч планує провести «наздоганяючу вакцинацію» проти дифтерії та правця

Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.

Хвороба починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, кашель може супроводжуватись гарячкою, нежитю та іншими ознаками ГРВІ.

У немовлят кашель може не проявлятись, але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.

Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

За перших ознак сильного кашлю у немовлят та симптомів апное — негайно зверніться до лікаря.

Читайте також: Охматдит готується до роботи за Програмою медгарантій: у МОЗ провели нараду

У МОЗ наголошують, що усі діти мають отримати 4 щеплення від кашлюка — у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, наздоженіть його якнайшвидше.

Також, від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка відкриває доступ для вакцинації від сезонного грипу в аптеках. Рішення уряду набуває чинності через три місяці після його опублікування. За цей час буде змінена нормативна база, щоб забезпечити реалізацію проєкту, проведені консультації та верифікований перелік суб’єктів господарювання, які виявлять бажання отримати ліцензію та проводити вакцинацію фармацевтичними працівниками. Як наголошують в МОЗ, з часом в аптеках можна буде зробити щеплення не тільки від грипу, а й іншими вакцинами, які не входять в Національний календар щеплень.

Фото: Depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-